Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΟ
Με διαιτητή τη «Θέμιδα»

Νομικοί και δικαστές «πρωταγωνιστούν» πλέον στον αγώνα πλειοψηφίας - μειοψηφίας

Στο... ουδέτερο γήπεδο της «Θέμιδας» διεξάγεται πλέον η αναμέτρηση πλειοψηφίας - μειοψηφίας στην ΕΠΟ. Οι διαφορές των δύο πλευρών κατέστησαν «κεντρικούς παίχτες» τους νομικούς και διαιτητή του αγώνα τη δικαιοσύνη. Η ζυγαριά δείχνει να γέρνει πότε στη μια και πότε στην άλλη πλευρά, μ' αποτέλεσμα ο κατά περίπτωση «χαμένος» να εκτοξεύει κατηγορίες για εσφαλμένη κρίση, αφήνοντας παράλληλα υπονοούμενα για τις αιτίες. Και το «μπρος - πίσω» καλά κρατεί, τουλάχιστον ως την Τετάρτη. Γιατί;

Στην απόφαση του Ειρηνοδικείου περί αναστολής των διοικητικών λειτουργιών στην Ομοσπονδία, απάντησε (μέσω ΕΠΑΕ) η πλειοψηφούσα παράταξη της ΕΠΟ. Χτες η λίγκα κατέθεσε αίτηση ανάκλησης (θα συζητηθεί την Τετάρτη, όπως και η αίτηση διορισμού προσωρινής διοίκησης). Ταυτόχρονα αίτημα μη εφαρμογής (ως τότε) της απόφασης, το οποίο έγινε δεκτό. Στην 30σέλιδη αίτηση η ΕΠΑΕ επικαλείται έννομο συμφέρον να παρέμβει, και μεταξύ άλλων ζητάει ανάκληση γιατί θεωρεί «αναρμόδιο το Ειρηνοδικείο. Με καμιά πράξη (στη συγκεκριμένη περίπτωση) το ΔΣ δεν υποχρεούται σε διοικητικό και οικονομικό απολογισμό. Δεν προβλέπεται από πουθενά. Η προκήρυξη των εκλογών δεν προσβλήθηκε. Ενσταση νομιμότητας ενεργητικού (σσ αμφισβητεί το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να προσφύγει).

Νωρίτερα το προεδρείο στην Ομοσπονδία είχε δώσει συνέντευξη Τύπου. Χαρακτήρισαν το Ειρηνοδικείο αναρμόδιο, την απόφαση (για διορισμό προσωρινής διοίκησης) νομικά «ανάπηρη», εσφαλμένη και απαράδεκτη. Κατηγόρησαν την αντιπολίτευση για «προσπάθεια ιδιοποίησης εξουσίας που της αρνήθηκε η ΓΣ», αστήριχτα επιχειρήματα και επέσεισαν ξανά τον "μπαμπούλα" της ΦΙΦΑ. Οτι δηλαδή, αν εφαρμοστεί η απόφαση, θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις για το ποδόσφαιρο, όπως π.χ. αποβολή συλλόγων και εθνικών ομάδων από τις διοργανώσεις της.

Επίσης η αντιπολίτευση κατηγορείται ως υποκινούμενη από την κυβέρνηση και τα κόμματα της Βουλής, με σκοπό το «καπέλωμα» του χώρου. Δεν έλειψαν μάλιστα ακόμα και βαριές κατηγορίες: «Μήπως ενόψει 2004 και της διοργάνωσης του ποδοσφαιρικού τουρνουά, θέλουν να διαχειριστούν ανεξέλεγκτα τον πακτωλό χρημάτων», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κύριος Σταθόπουλος. Υπονοούμενα όμως υπήρξαν και για τη δικαστή που εξέδωσε την απόφαση. «Γιατί μετά από τόσο καιρό» αναρωτήθηκε ο Βασίλης Γκαγκάτσης, ενώ ο Δημήτρης Κούκης είπε μεταξύ άλλων: «Η δικαστής μάλλον έτσι λύνει προσωπικά προβλήματα, κρίνοντας εαυτόν αρμόδιο. Δε σέβομαι την απόφαση, δε συμμορφώνομαι».

Από την πλευρά τους στελέχη της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο γι' ανούσιες και αποπροσανατολιστικές τοποθετήσεις με στόχο τον εντυπωσιασμό. Κατηγόρησαν την πλειοψηφία για διαστρέβλωση της αλήθειας (π.χ. «ποτέ δεν εγκρίθηκε από το ΔΣ και δε μας δόθηκε η ημερήσια διάταξη») και αντιφάσεις («Πώς γίνεται να καταγγέλλουν την απόφαση και ο πρόεδρος να τη χαρακτηρίζει νόμιμη; Παλιότερα είχαν ζητήσει αναμονή των δικαστικών αποφάσεων. Τότε δεν ήταν αντίθετη η ΦΙΦΑ; Αν υπάρχει αντίθεση γιατί αυτοί προσφεύγουν») κλπ. Εντονες αντιδράσεις όμως και «καυτά» σχόλια προκάλεσε και η χτεσινή εξέλιξη (αποδοχή αίτησης ανάκλησης). Πάντως η επίσημη τοποθέτηση της αντιπολίτευσης, διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου Μάκη Τσολακίδη, ήταν: «Κανένα σχόλιο. Εχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και θ' αναμένουμε την ετυμηγορία της». Η διένεξη συνεχίζεται λοιπόν, δείχνοντας... στο βάθος του τούνελ εκλογές. Η απορία είναι υπό ποιες προϋποθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ