Τετάρτη 30 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΧΑΡΑΡΕ.-- Η ΕΕ ηγείται εκστρατείας για την επιβολή διεθνούς εμπάργκο όπλων κατά της Ζιμπάμπουε με αφορμή τα προβλήματα που παρατηρούνται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 29ης Μάρτη. Στο μεταξύ, οι αστυνομικές αρχές απελευθέρωσαν 215 υποστηριχτές της αντιπολίτευσης που είχαν συλληφθεί προ ημερών. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους ζήτησε «να γίνει σεβαστή... η βούληση για αλλαγή των πολιτών της Ζιμπάμπουε» παροτρύνοντας συνάμα τους γείτονες της νοτιοαφρικανικής χώρας «να πιέσουν για την αναγνώριση της εκλογικής νίκης της αντιπολίτευσης»...

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Περιοδεία σε Κολομβία, Εκουαδόρ και Βενεζουέλα πραγματοποιεί από τη Δευτέρα ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Μπερνάρ Κουσνέρ, με κύριο αντικείμενο τη διαδικασία απελευθέρωσης της Κολομβιανής πολιτικού γαλλικής καταγωγής Ινγκριντ Μπετανκούρ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Διαδήλωση διαμαρτυρίας έγινε το Σάββατο στη Νέα Υόρκη κατά της δικαστικής απόφασης αθώωσης τριών αστυνομικών που το 2006 είχαν «γαζώσει» με σφαίρες τον Σον Μπελ, έναν 23χρονο μαύρο, στην έξοδο μιας ντισκοτέκ.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν την Κυριακή πορεία στο Μεξικό για να διαμαρτυρηθούν για ένα κυβερνητικό σχέδιο μεταρρύθμισης που προβλέπει το άνοιγμα της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας «Pemex» σε ιδιώτες επενδυτές.

ΡΩΜΗ.-- Νέος δήμαρχος της Ρώμης είναι ο Τζιάνι Αλεμάνο, που σε νεότερη ηλικία συμμετείχε στη φασιστική οργάνωση Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα και στη συνέχεια διατέλεσε στέλεχος της «Εθνικής Συμμαχίας». Ο Αλεμάνο συγκέντρωσε το 53,6% των ψήφων έναντι 46,3% του λεγόμενου «κεντροαριστερού» αντιπάλου του Φραντσέσκο Ρουτέλι.

ΠΑΡΙΣΙ.- Χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν, χτες, στη Μασσαλία ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια μείωσης κατά περίπου 11.000 των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο των περικοπών του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Οι μαθητές, σε όλη τη χώρα, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και περισσότερο από ένα μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ