Τετάρτη 30 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2008
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ
Απαγορεύτηκε η συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ

Οπως και πέρσι, έτσι και φέτος η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε μέσο να αποτρέψει την πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στην πλατεία - σύμβολο για την εργατική τάξη της χώρας

Από την περσινή επίθεση των δυνάμεων καταστολής σε βάρος των διαδηλωτών της Πρωτομαγιάς
Από την περσινή επίθεση των δυνάμεων καταστολής σε βάρος των διαδηλωτών της Πρωτομαγιάς
Με απειλές, προβοκάτσιες και ένα πρωτοφανές κλίμα τρομοκρατίας η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να εμποδίσει την εργατική τάξη της χώρας να τιμήσει την 1η του Μάη με συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ της Ισταμπούλ, όπως έχει ήδη αποφασίσει το σύνολο των μεγάλων Ομοσπονδιών και εργατικών Συνδικάτων της χώρας.

Την απόφαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις και το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), το οποίο και πέρσι πρωτοστάτησε στην οργάνωση της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης στην πλατεία - σύμβολο για την εργατική τάξη της Τουρκίας. Οπως και πέρσι, έτσι και φέτος, η τουρκική κυβέρνηση και ο νομάρχης της Ισταμπούλ Μουαμέρ Γκιουλέρ προαναγγέλλουν επίθεση στους εργάτες που θα πλησιάσουν στην πλατεία, όπου την Πρωτομαγιά του 1977 παρακρατικοί, με την κάλυψη της αστυνομίας, σκότωσαν 36 συνολικά διαδηλωτές, με τους Τούρκους πράκτορες της CIA να συντονίζουν την όλη επιχείρηση.

Φανερώνοντας το φόβο της απέναντι στους εργάτες και τον αγώνα τους, η τουρκική κυβέρνηση επιστρατεύει κάθε μέσο για να αποτρέψει τη συγκέντρωση. Σε χτεσινή συνάντηση με εκπροσώπους των συνδικάτων, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιτρέψει μόνο μια επετειακή τελετή στην πλατεία Ταξίμ, στην οποία η συμμετοχή δεν επιτρέπεται να ξεπερνάει τους 150 εργάτες! Κάλεσε μάλιστα τα συνδικάτα να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους, προαναγγέλλοντας οργανωμένες προβοκάτσιες που θα δικαιολογήσουν την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προειδοποιούν εδώ και μέρες ότι η κίνηση στην Ισταμπούλ θα είναι δύσκολη τη μέρα της Πρωτομαγιάς, καθώς ήδη διαρρέουν σχέδια αποκλεισμού της πόλης από στεριά και θάλασσα, προκειμένου να μη φτάσουν διαδηλωτές εργάτες στον τόπο της συγκέντρωσης.

Σε ένα ξέσπασμα αυταρχισμού, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, σχολιάζοντας την επιμονή των συνδικάτων να προχωρήσουν στη συγκέντρωση παρά τις απειλές, δήλωσε προκλητικά ότι «τα πόδια δεν μπορούν να αποφασίζουν για το κεφάλι». Η κυβέρνηση, μάλιστα, προσπαθεί να φανεί «διαλλακτική», προτείνοντας στα συνδικάτα τόπους συγκέντρωσης που απέχουν μέχρι και 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Ισταμπούλ!

Ο απολογισμός από το περσινό χτύπημα της συγκέντρωσης ήταν πάνω από 30 σοβαρά τραυματισμένοι και εκατοντάδες συλλήψεις, ενώ όπως είχε δηλώσει στο «Ρ» ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας Κεμάλ Οκουγιάν, η πειθαρχία και η ψυχραιμία των κομμουνιστών και των άλλων διαδηλωτών ήταν αυτή που απέτρεψε το μακελειό. Εχοντας στο πλευρό τους τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, οι εργαζόμενοι της Ισταμπούλ ετοιμάζονται και φέτος με κάθε κόστος να τιμήσουν μαζικά την Εργατική Πρωτομαγιά στην πλατεία Ταξίμ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κερδίσαμε την Ταξίμ, τώρα πρέπει να κερδίσουμε τη χώρα»!(9/5/2010)
Αγρια καταστολή της Πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης(2/5/2008)
Τεταμένη ατμόσφαιρα πριν την έναρξη των διαδηλώσεων(26/6/2004)
Αντίστροφη μέτρηση(20/6/2004)
Λαϊκή αντίθεση στο ΝΑΤΟ(4/5/2004)
Οι Ευρωπαίοι πηγαινοέρχονται, η καταστολή μένει...(18/2/2004)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org