Τρίτη 22 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ
Γυρνάει στη δουλειά του ο μετανάστης εργάτης

Με μια δυναμική παρέμβαση, το κλαδικό ταξικό συνδικάτο πέτυχε την επαναπρόσληψή του

Από τη χτεσινή παρέμβαση του συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών στη βιοτεχνία
Από τη χτεσινή παρέμβαση του συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών στη βιοτεχνία
Στην ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης του μετανάστη που συμμετείχε στην απεργία της 16ης Απρίλη, οδήγησε η δυναμική παρέμβαση του ταξικού Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού και Δέρματος Αθήνας. Ο ιδιοκτήτης της βιοτεχνίας στον Αγιο Ελευθέριο όπου δούλευε ο 30χρονος Τζιχάντ από το Μπαγκλαντές, δέχτηκε χτες το πρωί την αιφνιδιαστική «επίσκεψη» μελών του κλαδικού συνδικάτου, Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, που με την αποφασιστικότητά τους τον ανάγκασαν να πάρει πίσω στη δουλειά το νεαρό Μπαγκλαντέζο.

Ο εργοδότης προσπάθησε να διαμαρτυρηθεί για τη «φασαρία» που προκλήθηκε στο μαγαζί του, αλλά δεν πρόλαβε να πει πολλά: «Γιατί τον απέλυσες; Το παλικάρι θα επιστρέψει στη δουλειά τώρα..! Σήμερα ήρθαμε λίγοι. Αν συμβεί οτιδήποτε, σε οποιονδήποτε εργάτη, την επόμενη φορά θα 'μαστε πολύ περισσότεροι» σημείωσαν τα μέλη του Συνδικάτου, ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα ανεχτούν κανενός είδους τρομοκράτηση των εργαζομένων. Απαίτησαν μάλιστα να ασφαλιστούν άμεσα όλοι οι εργάτες που, στην πλειοψηφία τους δουλεύουν χωρίς ένσημα και μέσα σε άθλιες συνθήκες. Σ' αυτή την κατεύθυνση το συνδικάτο θα πάρει το επόμενο διάστημα όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Η συγκεκριμένη βιοτεχνία είναι ένα μόνο από τα δεκάδες υπόγεια που κρύβονται κάτω απ' τα πεζοδρόμια της Αθήνας, με 50, 60, 70, ακόμα και περισσότερους, μετανάστες να δουλεύουν σε χώρους με άθλιο εξαερισμό και φωτισμό. Χωρίς διάλειμμα, χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες, ξεπερνώντας συχνά, ακόμα και τις 10 ώρες δουλειάς, με αμοιβή που μπορεί να είναι και κάτω από 3 ευρώ την ώρα. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος μετανάστης δουλεύει ανασφάλιστος για 2 χρόνια σ' αυτή τη βιοτεχνία. Οταν του ανακοίνωσαν την απόλυση, όχι μόνο δεν πήρε αποζημίωση, αλλά του χρωστούσαν και δεδουλευμένα.

Στα άλλα μέτωπα

Μετά την επιτυχημένη 3ωρη στάση εργασίας στις 16 Απρίλη, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Μετροπόλιταν πραγματοποίησαν πάλι, με μαζική συμμετοχή, νέα στάση εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ.) το περασμένο Σάββατο και συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο, απαιτώντας την επαναπρόσληψη του Βαγγέλη Αντωνίου, ο οποίος μετά από 17 χρόνια δουλειάς απολύθηκε την περασμένη βδομάδα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και άλλων ταξικών σωματείων της Αθήνας καθώς και της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ. Υπενθυμίζεται ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα, ομόφωνα, εξουσιοδότησαν το διοικητικό συμβούλιο του επιχειρησιακού σωματείου να κηρύξει 24ωρη απεργία.

Την ανάκληση των τριών τρομοκρατικών απολύσεων που πραγματοποίησε η διοίκηση του Δήμου Αμπελοκήπων, απαίτησαν μαζικά εργαζόμενοι στους ΟΤΑ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΔΑΣ και του Σωματείου Εργαζομένων στους Περιφερειακούς Δήμους και συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε χθες το βράδυ, έξω από το Δημαρχείο Αμπελοκήπων. Την ίδια ώρα ήταν προγραμματισμένη να γίνει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι τρεις εργαζόμενοι που απολύθηκαν, απασχολούνταν με 18μηνη σύμβαση η οποία θα έληγε τον Ιούλη του 2008. Πρόκειται για τρομοκρατικές απολύσεις, εργαζομένων που τόλμησαν να συμμετέχουν στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το πολυκατάστημα «Πλαίσιο ΑΕ» στο Ηράκλειο, συνεχίστηκαν χτες το απόγευμα οι κινητοποιήσεις που έχει ξεκινήσει το σωματείο ιδιωτικών Υπαλλήλων του Νομού Ηρακλείου ενάντια στην απόλυση δύο εργαζομένων από την εταιρεία λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης. Ενώ στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση βιομηχανικών αερίων «Air Liqid» στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη νέα απόλυση συναδέλφου τους. Οι εργαζόμενοι απαιτούν από την εργοδοσία να σταματήσει την πολιτική απολύσεων που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα και έχει οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση του αριθμού του προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ