Τρίτη 22 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ
Η δύναμη της αλληλεγγύης τσάκισε την τρομοκρατία

Η σταθερή παρουσία μελών του ΚΚΕ και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο πλευρό των μεταναστών στάθηκε καθοριστική στην εξέλιξη του απεργιακού τους αγώνα. Δολοφονική επίθεση σε βάρος στελεχών του ΚΚΕ το Σάββατο

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μιλάει στη συγκέντρωση των μεταναστών
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μιλάει στη συγκέντρωση των μεταναστών
Η έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης με τους απεργούς μετανάστες από το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ επέδρασε καθοριστικά στην εξέλιξη του αγώνα τους. Οπως και το Μάη του 2007, έτσι και τώρα, οι κομμουνιστές και το ΠΑΜΕ βρέθηκαν στο πλευρό των μεταναστών, από την πρώτη ώρα της απεργίας τους. Συζήτησαν μαζί τους την ανάγκη της οργάνωσης σε σωματείο. Την ανάγκη να διευρυνθούν τα αιτήματά τους, να διεκδικήσουν τη μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλους.

Το πρωί του Σαββάτου, δεύτερη μέρα της απεργίας, στη συγκέντρωση των μεταναστών στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας, ακούστηκε ξανά από την ντουντούκα το μήνυμα της ταξικής αλληλεγγύης, η φωνή του ΠΑΜΕ: «Είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι είμαστε μαζί σας. Τα 30 ευρώ που ζητάτε είναι λίγα. Η εργατική τάξη παλεύει για μεροκάματο 50 ευρώ. Για να 'ναι δωρεάν το σχολείο κι ο γιατρός για όλους... Αυτός ο αγώνας μπορεί να πετύχει!». Αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής την Χρυσούλα Λαμπούδη, βρέθηκαν στη συγκέντρωση και χαιρέτισαν τους απεργούς μετανάστες.

Δολοφονική επίθεση

Το ίδιο βράδυ, τρία στελέχη του ΚΚΕ, ο Χρήστος Γιάνναρος, γραμματέας της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ και οι Κοσμάς Αλεξίου και Σωτήρης Αναστασόπουλος ξυλοκοπήθηκαν άγρια από ομάδα πενήντα και πλέον τραμπούκων παρακρατικών λίγο μετά τη λήξη της απογευματινής συγκέντρωσης των μεταναστών στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας. Στον Σωτήρη Αναστασόπουλο διαγνώστηκε κάταγμα στα πλευρά. Ακολούθησε συγκέντρωση των κομμουνιστών έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της Βάρδας, με την απαίτηση να συλληφθούν οι εντεταλμένοι δολοφόνοι. Στο σημείο, με την προκλητική ανοχή της Αστυνομίας, συγκεντρώθηκαν και κάποιοι από τους μεγαλοτσιφλικάδες, βρίζοντας και απειλώντας.


Τα χαράματα της Κυριακής βρήκαν και πάλι τους κομμουνιστές και το ΠΑΜΕ στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας, αποφασισμένους να δώσουν μαζί με τους μετανάστες απάντηση στο όργιο των τραμπουκισμών και της τρομοκρατίας που εξελίχθηκε την προηγούμενη νύχτα. Μαζί τους ήταν ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος. Στη συγκέντρωση βρέθηκε επίσης ο Κώστας Κατσικαρώνης, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, όπως και πολυμελής αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ο πρόεδρος της οποίας Γιάννης Πάσουλας χαιρέτισε τη συγκέντρωση.

Ψηφίσματα συμπαράστασης

Τη βάρβαρη και εγκληματική επίθεση τσιφλικάδων και των μπράβων τους κατήγγειλε, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του KKE, Γιώργος Τούσσας, απαιτώντας να παρθούν μέτρα. Την αλληλεγγύη της στα δίκαια αιτήματα των μεταναστών εκφράζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», σημειώνοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στο όργιο τρομοκρατίας και εκφοβισμού σε βάρος τους και σε βάρος των συνδικαλιστών. Με ψήφισμά της, ύστερα από πρόταση των ταξικών δυνάμεων, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει το ρόλο της κυβέρνησης, της Αστυνομίας και των εισαγγελικών αρχών στις τραμπούκικες επιθέσεις σε βάρος μεταναστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα. Τις επιθέσεις καταδικάζουν σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ.


Αποψη από τη συγκέντρωση
Αποψη από τη συγκέντρωση

Στελέχη του ΚΚΕ συζητούν με τους μετανάστες
Στελέχη του ΚΚΕ συζητούν με τους μετανάστες

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ