Τρίτη 22 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Από το Μάη του 2007 το θέμα στον «Ρ»

Ο «Ριζοσπάστης» ήταν η πρώτη εφημερίδα που έφερε στην επιφάνεια τις άθλιες συνθήκες δουλειάς των 2.500 μεταναστών στα θερμοκήπια της Ηλείας, με ένα αποκαλυπτικό οδοιπορικό που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 20ής Μάη του 2007 (φωτό).

«Δουλεύουν σαν είλωτες, ζουν σαν παρίες» ήταν η πρώτη φράση του ρεπορτάζ του «Ρ» και αποτύπωνε τη ζωή των ανθρώπων που ήρθαν να βρουν την τύχη τους στη χώρα μας. Το θέμα ήταν στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας με τίτλο «Τσιφλικάδες, επιστάτες και κολίγοι», «σε συνθήκες που παραπέμπουν στο Νότο των ΗΠΑ του 19ου αιώνα, δουλεύουν εκατοντάδες μετανάστες εργάτες στις αγροτικές καλλιέργειες». Ο «Ρ», με τη συνδρομή της αντιπροσωπείας της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, είχε μιλήσει με τους μετανάστες.

Οπως αποκάλυπτε - τότε - ο «Ρ» οι σύγχρονοι τσιφλικάδες χρωστάγανε μεροκάματα μηνών σε πολλούς εργάτες γης. Μετά τη δημοσίευση του θέματος και με την πίεση που άσκησαν στελέχη του ΚΚΕ στην περιοχή, έγινε το ελάχιστο βήμα: Πληρώθηκαν τα μεροκάματα. Η συμπαράσταση των κομμουνιστών ήταν και είναι έμπρακτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ