Σάββατο 12 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η επόμενη μέρα δεν είναι ίδια

Ενα ελπιδοφόρο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες «έβγαλαν» οι κάλπες στις φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές. Η ενίσχυση της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, της παράταξης που στηρίζει η ΚΝΕ στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, δείχνει δυναμική στη νεολαία, δυναμική ριζοσπαστικοποίησης των νεανικών συνειδήσεων. Περισσότεροι από 23.000 φοιτητές και σπουδαστές, που έριξαν την Τετάρτη «το γαρίφαλο» στην κάλπη, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΚΣ: «Κάνουμε τη φωνή μας δύναμη ανατροπής!».

Χιλιάδες «φοιτητόκοσμος» πήγε κόντρα στο ρεύμα. Ψήφισε με βάση τις ανάγκες του ως φοιτητής και αυριανός εργαζόμενος, ψήφισε για αγώνες με προοπτική. Ψήφισε με πολιτικό κριτήριο, με την προσοχή στραμμένη στην ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, στη δημιουργία προϋποθέσεων και δυνατοτήτων αντεπίθεσης για ανώτατη Παιδεία σε όφελος του λαού. Με την πάλη των φοιτητών και σπουδαστών από τις λαϊκές οικογένειες μαζί με το εργατικό κίνημα. Ολο το προηγούμενο διάστημα, η ΠΚΣ απευθύνθηκε θαρρετά στους φοιτητές, συζήτησε για τις σπουδές τους και τη ζωή τους, τους κάλεσε να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και με πολιτικούς όρους να δώσουν τη μάχη για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα. Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ απευθύνθηκαν από κοινού σε φοιτητές και σπουδαστές με πάνω από 60 εκδηλώσεις για την πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, για τα εργαλεία της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Το περιεχόμενο των αγώνων που πρωτοστάτησαν οι δυνάμεις της ΚΝΕ και της ΠΚΣ και οι ποικίλες μορφές πάλης, οι εκδηλώσεις και τα ζητήματα που «άνοιξαν» χωρίς μισόλογα, έδειχναν ξεκάθαρα έναν άλλο δρόμο: Το δρόμο της απειθαρχίας και της αντεπίθεσης.

Κι αυτός ο δρόμος επιδοκιμάστηκε από τη νεολαία, παρόλο που η αστική τάξη χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να εγκλωβιστεί μεγάλη μερίδα της σπουδάζουσας νεολαίας στην «αλλαγή» τού «μία από τα ίδια». Ετσι, την επαύριο των εκλογών, επικράτησε «βουβαμάρα» και η παρουσίαση του «μαύρου - άσπρο». Οι παραλήπτες του μηνύματος σιώπησαν ή διαστρέβλωσαν την πραγματικότητα. Και παραλήπτες είναι τα μονοπώλια, η πλουτοκρατία, τα κόμματά της, οι συνδικαλιστικές της παρατάξεις, οι εφημερίδες και οι τηλεοράσεις της, που λατρεύουν τα ...κινήματα, αρκεί να κινούνται στο πλαίσιο του «ρεαλισμού» του συστήματος. Παραλήπτης είναι και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ασέλγησε στο φοιτητικό κίνημα, αλλά αποκαλύφθηκε ότι η κινηματική του παρουσία ήταν μόνο τηλεοπτική.

Η επόμενη μέρα, η επόμενη χρονιά δεν είναι ίδια. Ενα μεγάλο στοίχημα μπαίνει μπροστά στο φοιτητικό κίνημα, το οποίο μπορεί και πρέπει να κερδηθεί: Η αναζωογόνηση και ισχυροποίηση του φοιτητικού κινήματος, για αγωνιστικούς συλλόγους, που θα παλεύουν ασυμβίβαστα για την κατάργηση στην πράξη όλων των αντιεκπαιδευτικών και αντιλαϊκών μέτρων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η αύξηση της επιρροής της ΠΚΣ γεμίζει το ΚΚΕ και την ΚΝΕ με ευθύνη. Ωστε το φοιτητικό κίνημα να αντιμετωπίσει τα κρισιακά φαινόμενα που το ταλανίζουν. Να συμπορευτεί ακόμα πιο αποφασιστικά με το ταξικό εργατικό κίνημα και να κάνει υπόθεσή του το σύνολο των προβλημάτων των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ