Παρασκευή 11 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Διαδηλώνουν για δεδουλευμένα και σταθερό ωράριο

Σήμερα η συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 12 το μεσημέρι

Στιγμιότυπο από την πορεία των γιατρών του «Ευαγγελισμού» στις 7/4/2008
Στιγμιότυπο από την πορεία των γιατρών του «Ευαγγελισμού» στις 7/4/2008
Με επισχέσεις στα νοσοκομεία και με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν τις απλήρωτες εφημερίες, να αποσυρθεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) από το «διάλογο» με το υπουργείο και να μην υπογραφεί η Κλαδική Σύμβαση με την κυβέρνηση που αποφάσισε η πλειοψηφία της ηγεσίας της Ομοσπονδίας.

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) καλεί τους γιατρούς να πάρουν μέρος στη σημερινή στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.), να διαδηλώσουν στο υπουργείο Υγείας ενάντια στην ελαστικοποίηση του ωραρίου, στις ατομικές συμβάσεις, στις ευρωπαϊκές οδηγίες και τα Προεδρικά Διατάγματα και να διεκδικήσουν σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας με εξάωρο, πενθήμερο, τριαντάωρο και με μια εφημερία τη βδομάδα.

Χτες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Σάμου έκαναν στάση εργασίας και συγκέντρωση στην κεντρική είσοδο, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επέκταση του ΕΚΑΒ στο νησί. Επίσης, οι νοσηλευτές της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες κατάληψη στα γραφεία των διοικήσεων υγειονομικών περιφερειών Μακεδονίας - Θράκης, στην πλατεία Αριστοτέλους, διαμαρτυρόμενοι για το οξύ πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία της πόλης.

Η Επιτροπή Πόλης Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, ζητά να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας στην άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών. Οι γιατροί των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Κρήτης βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 11 Μάρτη 2008. Ακόμα, η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της, εκφράζει τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των γιατρών του Θριασίου Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων και καταγγέλλει την απαράδεκτη τακτική της κυβέρνησης και της διοίκησης του Θριασίου νοσοκομείου, που αφήνουν απλήρωτους τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους για τις εφημερίες και τις βάρδιες πέντε μηνών.

Εκτακτο συνέδριο για τη Σύμβαση

Στο μεταξύ, χτες, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ, μετά τη συμπλήρωση των απαραίτητων υπογραφών από συνέδρους, εφάρμοσε το καταστατικό της Ομοσπονδίας για τη σύγκληση του εκτάκτου θεματικού συνεδρίου με θέμα την υπογραφή και το περιεχόμενο της Κλαδικής Σύμβασης με το υπουργείο Υγείας. Το θέμα θα οριστικοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ.

Η ΔΗΠΑΚ τάχτηκε υπέρ του θεματικού συνεδρίου, υπογραμμίζοντας: «Ενα θεματικό συνέδριο με απόφαση ναι στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι στην πρόταση του υπουργού, θα είναι μια τρύπα στο νερό. Η μόνη απόφαση που είναι υπέρ των γιατρών, είναι όχι στις οδηγίες και όχι στα σχέδια της κυβέρνησης».

Στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΓ, δόθηκε ρεσιτάλ υποκρισίας από τις παρατάξεις που καταφέρθηκαν κατά ατομικών συμβάσεων που ζητούν οι πάρεδροι από τους γιατρούς για να πληρώσουν τις δεδουλευμένες εφημερίες, αγνοώντας, όμως, ότι αποτελούν προέκταση του κοινοτικού δικαίου.

Παναττική στάση εργασίας

Τετράωρη στάση εργασίας (11.30 π.μ. - 2.30 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας θα κάνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου στις 17 Μάρτη μετά από απόφαση της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν δυναμικά μέρος στη στάση εργασίας και στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ