Τρίτη 8 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Συντροφιά με τον «902 TV»

Ενδιαφέρουσες εκπομπές περιλαμβάνει και το σημερινό πρόγραμμα της τηλεόρασης του «902».

Στις 17.30 θα προβληθεί η εκπομπή «Αρχιτεκτονικές και πράγματα». Καλεσμένος της εκπομπής ο καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου του Τορίνου, Κωνσταντίνος Πατέστος. Αφορμή για τη συζήτηση αποτελούν τα δύο βιβλία του, «Το κιβώτιο του μοντέρνου» και «Από το βήμα της Αρχιτεκτονικής». Η συζήτηση εστιάζεται στο θέμα «ορθολογισμός - αποδόμηση», όπου γίνεται μια προσπάθεια ανάλυσης των κινημάτων που αναπτύχθηκαν στην αρχιτεκτονική, του μοντέρνου (ορθολογισμός) και του μεταμοντέρνου (αποδόμηση). Η αποδόμηση αναπτύχθηκε στους κόλπους του μεταμοντερνισμού, προβάλλοντας μορφές και ιδεολογίες που αμφισβητούσαν τη μέχρι τότε ιδεολογία του μοντέρνου κινήματος. Ο Κ. Πατέστος προβάλλει με επιχειρήματα την αμφισβήτησή του στη μεταμοντέρνα ιδεολογία και τις διακηρύξεις της. Η εκπομπή θα προβληθεί σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, θα αναπτυχθούν και θα σχολιαστούν παράλληλα και άλλα θέματα που αφορούν στη σύγχρονη ελληνική και παγκόσμια αρχιτεκτονική σκηνή. Θα προβληθούν, επιπλέον, video με τον αρχιτέκτονα F. Gehry σαν παράδειγμα ανορθολογισμού καθώς και κτιρίων που αντιπροσωπεύουν την παγκόσμια σκηνή του μεταμοντέρνου. Επιμέλεια - παρουσίαση: Εφη Μάτζαρη.

Στη Μάρω Λοϊζου είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Δεν άνθισαν ματαίως...»
Στη Μάρω Λοϊζου είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Δεν άνθισαν ματαίως...»
Στις 18.00 σειρά έχει η εκπομπή «Εις Υγείαν». Τα 190 εκατομμύρια αγγίζει ανά την υφήλιο, ο αριθμός των διαβητικών, εκ των οποίων τα 60 εκατομμύρια υποφέρουν από διαβητική νεφροπάθεια, μια από τις σημαντικότερες επιπλοκές του διαβήτη, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Γι' αυτήν την επιπλοκή συζητά η δημοσιογράφος Ειρήνη Μπαλντίδη με τον νεφρολόγο Ιωάννη Χουλιάρα, διευθυντή νεφρολογικής κλινικής και μονάδας τεχνητού νεφρού. Ο καλεσμένος της εκπομπής αναλύει τρόπους πρόληψης όπως η διατήρηση καλού ελέγχου των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ο τακτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα, διευκρινίζει το ρόλο που παίζουν στην εξέλιξη της διαβητικής νεφροπάθειας παράγοντες, όπως η γενετική βάση, το φύλο, η ηλικία και το κάπνισμα.

Στις 22.00 θα προβληθεί η πολιτική, ενημερωτική εκπομπή «Προεκτάσεις», με τον Κώστα Καραχάλιο.

Στις 23.00 η εκπομπή «Δεν άνθισαν ματαίως...» είναι αφιερωμένη στην συγγραφέα Μάρω Λοΐζου, που «έφυγε» από τη ζωή τον Αύγουστο του 2007. Η Μ. Λοΐζου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Από το 1974, οπότε και κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο για παιδιά μέχρι και το θάνατό της, κυκλοφόρησαν 35 βιβλία της. Αποσπάσματά τους έχουν περιληφθεί σε εκπαιδευτικά βιβλία του απόδημου ελληνισμού. Ολα τα έργα της έχουν βραβευτεί και έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης παιδοψυχολόγων, λόγω της καινοτομίας της γραφής της. Βιβλία της Μ. Λοΐζου δίνονται προς μετάφραση σε φοιτητές ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Επιμέλεια - παρουσίαση: Σοφία Αδαμίδου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ