Σάββατο 5 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ
«Υποδοχή» Μπους

«Οχι στον Μπους και στο ΝΑΤΟ, ποτέ σκλάβοι», λέει το πανό των διαδηλωτών χτες στην Κροατία

Associated Press

«Οχι στον Μπους και στο ΝΑΤΟ, ποτέ σκλάβοι», λέει το πανό των διαδηλωτών χτες στην Κροατία
ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Διήμερη επίσκεψη στην Κροατία ξεκίνησε χτες ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζ. Μπους, αναχωρώντας από το Βουκουρέστι, όπου η πολιτική ηγεσία της χώρας τον υποδέχτηκε με φιλοφρονήσεις, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνταν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος της χώρας, Στέπαν Μέσιτς, χαρακτήρισε την επίσκεψη Μπους ως «προνόμιο» για τη χώρα, ενώ ο πρωθυπουργός, Ιβο Σαναντέρ, σημείωσε πως είναι «τιμή για την Κροατία». Ο Μπους αναμένεται να συναντηθεί με τον Μέσιτς, ενώ το Σάββατο πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία από την Πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία της Γαλλικής Δημοκρατίας, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ιμπεριαλισμός» και «Ηνωμένες Πολιτείες των Επιθέσεων», ενώ εξέχοντες Κροάτες ηθοποιοί παρουσίασαν σαρκαστικά σκετς. Για χτες το βράδυ αναμενόταν να πραγματοποιηθεί και άλλη διαμαρτυρία στο Ζάγκρεμπ με αναμμένους πυρσούς ώστε να τιμηθούν τα θύματα της λεγόμενης τρομοκρατίας και των αντιτρομοκρατικών επεμβάσεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Στη συνέχεια, ο Μπους αναμένεται να αναχωρήσει την Κυριακή για το Σότσι της Μαύρης Θάλασσας για συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ όπου θα συζητήσουν για το ζήτημα της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας», για την πρόσφατη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ