Σάββατο 5 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΠΕΡΓΙΑ 16 ΑΠΡΙΛΗ 2008
Στους τόπους δουλειάς η μάχη

Πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών καταρτίζουν οι ταξικές δυνάμεις, καθώς καθημερινά προστίθενται και νέες απεργιακές αποφάσεις για τις 16 του Απρίλη

Εργάτες συζητούν με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων σε ένα από τα εργοτάξια της περιοχής
Εργάτες συζητούν με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων σε ένα από τα εργοτάξια της περιοχής
Στους τόπους δουλειάς όλης της χώρας μεταφέρεται καθημερινά η μάχη για την επιτυχία της απεργίας που διοργανώνουν στις 16 του Απρίλη Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μετά την ολοκλήρωση των πλατιών συνδικαλιστικών συσκέψεων. Στις μέχρι τώρα αποφάσεις προστέθηκε χτες αυτή της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Κλαδικά και άλλα σωματεία καθορίζουν πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων, με στόχο να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα. Η προετοιμασία της απεργίας γίνεται με αγωνιστικούς όρους, όπως στην περίπτωση των εργατοτεχνιτών της Ζώνης, που αναμετρήθηκαν προχτές με την κυβερνητική καταστολή στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Αλλά και οι 400 περίπου οικοδόμοι στα εργοτάξια της Εγνατίας Οδού που με τη στήριξη της Ομοσπονδίας παλεύουν για τα δεδουλευμένα τους.

Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας ορίστηκε για τις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ομόνοιας. Στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη στις 8 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, ενώ στις 10 Απρίλη τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία διοργανώνουν συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Τερψιθέας.

Να απεργήσουμε μαζικά!


Στα εργοτάξια της Εγνατίας Οδού στην περιοχή Ιωαννίνων - Μετσόβου, η επίσχεση εργασίας που ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη οι 400 περίπου οικοδόμοι, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων δυο μηνών (Φλεβάρη - Μάρτη) από τις εταιρείες ΑΕΓΕΚ και ΓΕΚΑΤ, μετράει τα πρώτα αποτελέσματα. Κάτω από την πίεση της κινητοποίησης, η ΑΕΓΕΚ υποχρεώθηκε χτες να καταβάλει τους μισθούς του Φλεβάρη. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την επίσχεση με αίτημα την πλήρη εξόφληση όλων.

Στο πλευρό τους βρίσκονται το Συνδικάτο Οικοδόμων του Νομού Ιωαννίνων και η Ομοσπονδία του κλάδου, που το προηγούμενο διάστημα ανέπτυξε επίμονη δράση στην περιοχή, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, για την οργάνωση των εργαζομένων στα εργοτάξια της περιοχής. Σαν αποτέλεσμα, οι οικοδόμοι στο Δροσοχώρι, στον Αραχθο και στο Δρίσκο, είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να περάσει η εργοδοτική αυθαιρεσία, να πληρωθούν τη δουλειά και τον ιδρώτα τους.

Σε αυτή την αδήριτη ανάγκη όξυνσης της ταξικής πάλης για τα μικρότερα και τα μεγαλύτερα προβλήματα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γιάννης Πάσουλας σε περιοδεία στα εργοτάξια της περιοχής, επικεφαλής κλιμακίου του τοπικού συνδικάτου.

Προέτρεψε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να διευρύνουν τις μορφές πάλης, με διαδηλώσεις μέσα στα Γιάννενα και άλλες δραστηριότητες. Να βγάλουν το πρόβλημά τους από τα όρια του εργοταξίου, να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 16 Απρίλη που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και μια σειρά άλλοι κλάδοι και εργατικά κέντρα για τη συλλογική σύμβαση και την Κοινωνική Ασφάλιση. Ξεκαθάρισε ότι η καταβολή των δεδουλευμένων - και όχι μόνο - δε θα είναι εύκολη υπόθεση και χρειάζεται να γίνει αντικείμενο μαζικής, αγωνιστικής διεκδίκησης από το σύνολο των εργαζομένων, με ξεκάθαρο το μέτωπο απέναντι στο κατασκευαστικό κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ