Τετάρτη 2 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κουλουβάχατα...

Σε πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ την περασμένη Δευτέρα, ο Δ. Χατζησωκράτης, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τάχτηκε υπέρ της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ και της δημιουργίας ευρωστρατού. Το ίδιο βράδυ, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας ότι όσα υποστήριξε ο Δ. Χατζησωκράτης ήταν «εντελώς αυθαίρετα» και πως «οι απόψεις αυτές δεν εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ». Η ανακοίνωση όπως πληροφορηθήκαμε ήταν ομόφωνη, με τη σύμφωνη γνώμη δηλαδή και του εκπροσώπου του Συνασπισμού στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Χτες, στην ΠΓ του ΣΥΝ απ' όλα τα μέλη της εκφράστηκε δυσαρέσκεια για την έκδοση αυτής της ανακοίνωσης.

Η «παρεξήγηση» δεν εξέπληξε όσους γνωρίζουν ότι η «συμμαχία» των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ οικοδομήθηκε χωρίς καμία συμφωνία σε κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτά που αφορούν στην ΕΕ και με διαπιστωμένες αποκλίσεις στις θέσεις των διαφόρων συνιστωσών.

Ο ΣΥΝ ήταν απ' τις δυνάμεις που τάχτηκαν ευθύς εξαρχής υπέρ της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, σαν προϋπόθεση δήθεν του «απογαλακτισμού» της απ' τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο όμως του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο μετέχουν δυνάμεις που στέκονται κριτικά απέναντι στην ΕΕ (π.χ. ΚΟΕ), άρχισε να κρύβει λόγια. Η στρατιωτικοποίηση και ο ευρωστρατός απαλείφτηκαν απ' το λεξιλόγιό του, όχι όμως και το αίτημα υπέρ της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ και μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής, στο πλαίσιο των οποίων προβλέπεται η δημιουργία ευρωστρατού. Απ' αυτή τη θέση ο ΣΥΝ δεν υπαναχώρησε ποτέ, ούτε λεκτικά.

Ετσι, ενώ στη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνης 2007) οι διαφορετικές προσεγγίσεις των επιμέρους συνιστωσών σε ζητήματα που αφορούν στην ΕΕ, συγκαλύπτονται με τη γενικόλογη διαπίστωση: «Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άρα όλες οι διαστάσεις και διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν μπορούν παρά να αφορούν την αριστερά για πολλούς λόγους»... Κι ενώ εκεί γίνεται λόγος για εναντίωση «στην πολιτική της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, τη δημιουργία Ευρωστρατού και τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ»...

... Στα ντοκουμέντα του Συνεδρίου του ΣΥΝ (Γενάρης 2008) διαβάζουμε: «Αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης διεξάγεται με όρους ηγεμονίας των αντιπάλων μας δεν ισοδυναμεί με αντιευρωπαϊκή στάση. Αντίθετα, θεωρούμε ότι η ενοποίηση της Ευρώπης οφείλει και μπορεί να γίνει μέσα από την πολιτική στρατηγική της Αριστεράς».

Πιο κατατοπιστική η ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΝ στις 25/3/2007 για τα 50 χρόνια της Συνθήκης της Ρώμης, όπου διατυπώνεται το αίτημα για «Κοινή εξωτερική πολιτική, στη βάση μιας πολυδιάστατης αντίληψης για την ασφάλεια, ανεξάρτητη από το ΝΑΤΟ» και τονίζεται «σήμερα, η ενοποίηση της Ευρώπης είναι περισσότερο αναγκαία από κάθε προηγούμενη περίοδο (...). Η θέση και το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στην ενωμένη Ευρώπη (...). Απορρίπτουμε τις αντιλήψεις εθνικού απομονωτισμού, που είναι εντελώς παρωχημένες, είμαστε σταθερά υπέρ της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Προφανώς όμως όλα αυτά είναι... λεπτομέρειες για όσους η συμμαχία είναι αυτοσκοπός και η αποκόμιση μικροκομματικών οφελών υπεράνω όλων.


Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ