Τρίτη 1 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Σειρά εκδηλώσεων τιμής για τον Νίκο Μπελογιάννη

Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ

«Στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων του ΚΚΕ, του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ και των δραστηριοτήτων μας για την ανάδειξη και προβολή κορυφαίων στιγμών και μορφών του ΚΚΕ και του λαϊκού μας κινήματος, τιμάμε τον Νίκο Μπελογιάννη, με σειρά εκδηλώσεων στην Πελοπόννησο».

Αυτό επισήμαναν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες, ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της ΕΠ και ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΚΣ και γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

Οπως σημείωσε ο Κ. Μπάτσικας, «σε συνεργασία με τις Νομαρχιακές μας Οργανώσεις, προγραμματίζουμε εκδηλώσεις στους νομούς, οι οποίες είναι σε εξέλιξη και κορυφώνονται με παμπελοποννησιακή συγκέντρωση - εκδήλωση, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, την Κυριακή 13 Απρίλη, στην Πάτρα, όπου καλούμε το λαό και τη νεολαία να πάρουν μαζικά μέρος. Ετοιμάζουμε, επίσης, μικρή έκδοση με ντοκουμέντα σχετικά με τις συνθήκες της δράσης και την προσφορά του Μπελογιάννη, γενικότερα, αλλά και στην Πελοπόννησο».

«Οι εκδηλώσεις δεν έχουν επετειακό χαρακτήρα» - επισήμανε ο Κ. Μπάτσικας και πρόσθεσε: «Στην περίπτωση του Νίκου Μπελογιάννη, εκφράζονται πολύ χαρακτηριστικά και συμβολικά η σκληρότητα της ταξικής πάλης, το ανειρήνευτο της σύγκρουσης με τις αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, η ηθική και πολιτική υπεροχή του επαναστατικού κόμματος και των ιδεών του, του κομμουνιστή λαϊκού αγωνιστή, μέλους και στελέχους του ΚΚΕ».

«Σε συνθήκες σαν τις σημερινές - υπογράμμισε - όπου η ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση οξύνονται, που πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μεγάλες στιγμές, αισθανόμαστε ως χρέος μας να μην έχει επετειακό χαρακτήρα η απόδοση τιμής σ' έναν τέτοιον ήρωα. Δε θα ταίριαζε μια τέτοια αντιμετώπιση στον Μπελογιάννη. Αυτό που, σήμερα, προέχει και προβάλλει επιτακτικά είναι ο εξοπλισμός του λαϊκού κινήματος, της εργατικής τάξης και της πρωτοπορίας της, η ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η πλατιά συζήτηση για την πολιτική μας πρόταση, η πιο επιτυχής διεξαγωγή της διαπάλης με την αστική ιδεολογία και τον οπορτουνισμό».

Προβολή και άγνωστων ντοκουμέντων για τη δράση του Μπελογιάννη

Ακολούθως, ανέφερε: «Φωτίζουμε, λοιπόν, το βασικό ιστορικό πλαίσιο, το σχετικό με τον Μπελογιάννη, τις συνθήκες της δράσης και την προσφορά του, γενικότερα, αλλά και στην Πελοπόννησο, μέσα από γνωστά και άγνωστα ντοκουμέντα. Παράλληλα, αξιοποιούμε αυτό το υλικό για να φέρουμε στο προσκήνιο νέες πλευρές, εντελώς αναγκαίες για την εξαγωγή χρήσιμων διδαγμάτων και συμπερασμάτων για την πάλη του λαού μας σήμερα - και στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια (πλευρές που αποσιωπούν ή διαστρεβλώνουν οι αντίπαλοί μας):

Για τον τύπο του κομμουνιστή, ως πολύπλευρου και πολυσύνθετου ανθρώπου, που δίνει τη μάχη, μέσα σε φοβερές συνθήκες, σε όλα τα μέτωπα και τα πεδία. Για την προτεραιότητα που οφείλουμε να δίνουμε, κόντρα σε κάθε αντιξοότητα, στην κατάκτηση της Μόρφωσης, της Παιδείας, του Πολιτισμού. Για τη σημασία της - ταυτόχρονης με τη δράση - παρακολούθησης και μελέτης των εξελίξεων, ειδικά στην οικονομία, των μεγάλων αλλαγών που έχουν γίνει και γίνονται και τις οποίες το ΚΚΕ πήρε και παίρνει υπόψη του στη διαμόρφωση της σύγχρονης στρατηγικής του».

Να βαδίσουμε το δρόμο του ήρωα

Στο κάλεσμα του Κόμματος ανέφερε σχετικά: «Δεν απευθυνόμαστε μόνο στα μέλη και τους οπαδούς του ΚΚΕ, αλλά, ευρύτερα, στα λαϊκά στρώματα της Περιοχής μας που έχουν συμφέρον από την υλοποίηση του Προγράμματος του ΚΚΕ, πρώτ' απ' όλα στους εργάτες και τις εργάτριες. Επίσης, στον κόσμο που ενδιαφέρεται για την Ιστορία του ΚΚΕ και του τόπου μας, για την αξιοποίησή της προς όφελος του λαού μας και για την αγωνιστική διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς. Καλούμε, ιδιαίτερα, τους νέους και τις νέες της Περιοχής μας, εργαζόμενους, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, τις νέες κοπέλες, να γνωρίσουν την Ιστορία του ΚΚΕ και της λαϊκής πάλης στην Πελοπόννησο. Να έρθουν σε επαφή με τις ανατρεπτικές ιδέες του Κόμματος, με τα υψηλά του ιδανικά, με την ΚΝΕ. Να βαδίσουν το δρόμο του Νίκου Μπελογιάννη».

Καταλήγοντας τόνισε: «Αμεσα προβάλλει η επιτακτική ανάγκη να χαλάσουν τα σχέδια της πλουτοκρατίας. Οχι μόνο να εγκαταλειφθούν μαζικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά να αποφευχθούν και οι παγίδες. Είναι αυταπάτη ότι υπάρχει φιλολαϊκή λύση εντός του "ευρωμονόδρομου", όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Απαιτείται ισχυρό ΚΚΕ, λαϊκή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία. Αυτό φοβόταν και φοβάται πάντα το κεφάλαιο. Αυτή η πρόταση ισχυροποιεί σήμερα την εργατική λαϊκή πάλη. Οπως τότε έτσι και τώρα, η άρχουσα τάξη δε θα μπορέσει να βάλει στο χέρι το Κόμμα του Νίκου Μπελογιάννη. Ο λαός μπορεί και χωρίς την πλουτοκρατία».

Το πρόγραμμα της παμπελοποννησιακής συγκέντρωσης

Η παμπελοποννησιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Απρίλη, ώρα 11 π.μ., στο κλειστό θέατρο (Λαδόπουλου) - Ακτή Δυμαίων. Το πρόγραμμα της συγκέντρωσης έχει ως εξής:

-- Ανοιγμα από τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της ΚΕ, Γραμματέα της ΕΠ Πελοποννήσου.

-- Προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση του Ν. Μπελογιάννη.

-- Απαγγελία του ποιήματος «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο» του Γιάννη Ρίτσου, από τον ηθοποιό και βουλευτή Κώστα Καζάκο.

-- Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.

-- Θεατρική παράσταση: Δραματοποιημένη απολογία του Νίκου Μπελογιάννη (επιμέλεια Βασίλη Κολοβού - κείμενα Ντίνας Τσούβα).

-- Υμνος της Γ` Διεθνούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ