Τρίτη 1 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Εκστρατεία ενημέρωσης των καπνοπαραγωγών

Απαιτείται αγωνιστική συστράτευση για την ανατροπή των αντιαγροτικών αποφάσεων της ΕΕ για τον καπνό

Αγωνιστική πρωτοβουλία αναλαμβάνει η ΠΑΣΥ για να μην περάσουν οι αρνητικές αποφάσεις που έστρωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ για το καπνό. Καλεί τους καπνοπαραγωγούς όλης της χώρας να αγωνιστούν μέσα από τις γραμμές της για να μη γίνει το κόψιμο του 50% των επιδοτήσεων του καπνού και η μεταφορά τους στο λεγόμενο Β' Πυλώνα μετά το 2010. Σε πρώτη φάση θα ξεκινήσουν ενημερωτικές περιοδείες στα καπνοχώρια και θα επιδιωχτεί να γίνουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την προάσπιση των συμφερόντων των καπνοπαραγωγών και την αποτροπή των αντιαγροτικών μέτρων της ΕΕ, ενόψει και των όσων ετοιμάζεται να επιβάλει η ΕΕ με τον λεγόμενο «έλεγχο υγείας» της νέας ΚΑΠ.

Είναι εμφανές ότι η περικοπή των επιδοτήσεων καπνού κατά 50% θα αποδεκατίσει το εισόδημα των καπνοπαραγωγών και θα τους πετάξει εκτός κάθε αγροτική δραστηριότητα. Να σημειωθεί ότι η ολική αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή, που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ με τη συναίνεση και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΣΥΔΑΣΕ - ΓΕΣΑΣΕ - ΚΑΠΝΙΚΗΣ έχει εξαφανίσει την καπνοκαλλιέργεια, με τεράστιες αρνητικές συνέπειες και στην απασχόληση, στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο και στη γενικότερη τοπική οικονομία των καπνοπαραγωγικών περιοχών. Εκ των πραγμάτων επιβάλλεται πλέον να ληφθούν μέτρα για να ανακάμψει η καπνοκαλλιέργεια της Ελλάδας.

Σε αυτές τις εκτιμήσεις κατέληξαν οι εκπρόσωποι αγροτοσυνδικαλιστές από όλες τις καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας που συγκεντρώθηκαν την περασμένη Κυριακή στην Κατερίνη, μετά από πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ, και συζήτησαν τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του Κανονισμού για τον καπνό. Ο Νίκος Μωραΐτης που έκανε την εισήγηση, τόνισε ότι η ΠΑΣΥ και πριν ψηφιστεί ο σχετικός κανονισμός διαφώνησε ριζικά με την αντικαπνιστική πολιτική της ΕΕ, αποκάλυψε έγκαιρα στους καπνοπαραγωγούς τη χρησιμοποίηση της προστασίας της δημόσιας υγείας από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις σαν «στάχτη στα μάτια» των καπνοπαραγωγών και αποδοχή κατάργησης της καπνοκαλλιέργειας. Πρόσθεσε ότι η ΠΑΣΥ διαφώνησε κάθετα με τον κανονισμό 864/2004 που προετοίμασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ψήφισε και εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Στη σύσκεψη που έγινε στην Κατερίνη αποφασίστηκαν τ' ακόλουθα:

  • Να μην υλοποιηθεί η μεταφορά του 50% των επιδοτήσεων στο Β' Πυλώνα από το 2010.
  • Να σταματήσουν άμεσα οι «νόμιμες» και παράνομες παρακρατήσεις από τις επιδοτήσεις
  • Να συνδεθούν οι επιδοτήσεις με την παραγωγή και ν' αποτελούν οργανικό κομμάτι των ελάχιστων εγγυημένων τιμών, που θ' ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής κάθε ποικιλίας.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ