Σάββατο 29 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Σαββατοκύριακο πιέσεων

Εντείνεται στο παρασκήνιο η προσπάθεια επιβολής μιας «λύσης» στο πρόβλημα της ονομασίας προκειμένου η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Αθήνα και Σκόπια «οικοδομούν» τις διαπραγματευτικές τους θέσεις, καθώς είναι ορατή η κλιμάκωση της πίεσης που ασκεί η Ουάσιγκτον σε μια προσπάθεια να επιβάλει λύση, ώστε να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Χτες στη Σλοβενία, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, η Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις στους ομολόγους της λέγοντας: «Μη λύση στο θέμα της ονομασίας σημαίνει μη πρόσκληση της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Από την άλλη πλευρά, στα Σκόπια, χτες, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις μεταξύ των ηγεσιών των κομμάτων. Πάντως, παρά τις διαβουλεύσεις, σε επίπεδο αρχηγών κοινοβουλευτικών κομμάτων, η ΠΓΔΜ δεν έχει ακόμη καθορίσει τη θέση της επί της τελευταίας πρότασης του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Οπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, «οι διαβουλεύσεις για τον καθορισμό της θέσης μας γύρω από την τελική αυτή πρόταση του Νίμιτς θα συνεχιστούν όλες τις προσεχείς ημέρες και κατά πάσα πιθανότητα θα ολοκληρωθούν με συζήτηση στη Βουλή τη Δευτέρα». Ο Μιλόσοσκι ανέφερε ακόμη ότι «μετά από 15 χρόνια συνομιλιών για το διμερές θέμα της ονομασίας, θεωρούμε την πρόταση αυτή του κ. Νίμιτς ως τελική στη σχετική διαδικασία».

Συνεργάτες του Προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, αλλά και του πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, ανέφεραν μετά τη χτεσινή συνάντηση: «Ακόμη υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων σε ό,τι αφορά στον καθορισμό της θέσης επί της πρότασης Νίμιτς». Οι ίδιοι επιβεβαίωναν ότι «διαφορές αρχών υπάρχουν και σε σχέση με το ζήτημα του δημοψηφίσματος».

Ο Γκρούεφσκι, μετά τη χτεσινή συνάντηση, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: «Θα είναι ένα μακρύ Σαββατοκύριακο. Θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, αλλά και οι πιέσεις, καθώς γνωρίζετε τη θέση της Ελλάδας. Προχωρούμε με την ιδέα του δημοψηφίσματος, όμως εφόσον κάποιος θεωρεί ότι το δημοψήφισμα θα αποτελέσει εμπόδιο, τότε θα προχωρήσουμε σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο». Ερωτηθείς αν θα υπάρξει νέα πρόταση από τον διαμεσολαβητή Νίμιτς, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι δεν αποκλείει τίποτα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ