Κυριακή 30 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2008
Κάνουμε τη φωνή μας δύναμη ανατροπής

Στις 9 του Απρίλη κοντά 150.000 νέοι και νέες προσέρχονται στις κάλπες των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών. Κάθε χρόνο, έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα φέτος, στο έδαφος των θετικών διεργασιών που συντελούνται με την αποδυνάμωση των κομμάτων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, χρειάζεται ακόμη πιο αποφασιστική ενίσχυση των ήδη θετικών ποσοστών της Πανσπουδαστικής.

Ο αντιασφαλιστικός νόμος της ΝΔ, συνέχεια των νόμων Ρέππα - Σιούφα, η υλοποίηση του νόμου - πλαισίου σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό των φοιτητών και σπουδαστών. Η ακρίβεια, η ανεργία πάνε χέρι χέρι με τη διογκούμενη ανασφάλεια που αγκαλιάζει κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της.

Η δυσαρέσκεια από την εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, τα προβλήματα που αυξάνονται, αποτελούν την πρώτη ύλη και βασικό κριτήριο, με το οποίο θα προσέλθουν στις κάλπες οι φοιτητές και οι σπουδαστές.

Ενα πρέπει να έχουν καθαρό: Οτι από την επομένη των εκλογών, εκ των πραγμάτων, το αποτέλεσμα θα αξιοποιηθεί. Η ΝΔ θα το αξιοποιήσει ως ψήφο εμπιστοσύνης από τους φοιτητές για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί, το ΠΑΣΟΚ για να εμφανίσει στροφή προς τα αριστερά μπροστά στην κρίση που περνά, ο ΣΥΝ ότι είναι το κόμμα της νεολαίας, άσχετα αν τα ποσοστά του παραμείνουν μικρά όπως είναι μέχρι τώρα.

Γι' αυτό και το μήνυμα που θα βγει από τις κάλπες χρειάζεται να είναι καθαρό και σε αγωνιστική κατεύθυνση. Η ψήφος στην ΠΚΣ είναι το μόνο τέτοιο μήνυμα.

Ψήφος στην ΠΚΣ σημαίνει ψήφο διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών

Οι δυνάμεις της ΠΚΣ, με μπροστάρηδες τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, δίνουν τη μάχη για να πολλαπλασιαστούν αυτές ακριβώς οι ψήφοι που στέλνουν μήνυμα υπεράσπισης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων των φοιτητών και των σπουδαστών. Αυτή τη μάχη τη δίνουμε από θέση υπεροχής.

Γιατί, όχι μόνο επιβεβαιωθήκαμε για το «τι έρχεται», αλλά και γιατί βρεθήκαμε μαζί με χιλιάδες φοιτητές μπροστά στην οργάνωση της πάλης. Γιατί ενημερώσαμε κάθε νέο να ξέρει, αλλά και να αγωνιστεί για αυτά που του αξίζουν. Ποιος ενημέρωνε, χρόνια τώρα, για τις κατευθύνσεις της Μπολόνια, όταν οι άλλοι έλεγαν ότι η ΠΚΣ βλέπει φαντάσματα; Ποιος ενημέρωσε για το Ασφαλιστικό, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, στην περιφρούρηση των απεργιών, ώστε να μη γίνουμε εμείς η γενιά της ανασφάλιστης εργασίας;

Οι θέσεις της ΠΚΣ υπηρετούν αυτές ακριβώς τις ανάγκες. Των νέων που σπουδάζουν, των οικογενειών τους, του λαού και της νεολαίας συνολικά. Και αυτές δεν κοστολογούνται, πόσο μάλλον που η μεζούρα των βιομηχάνων και της ΕΕ είναι φτιαγμένη στα μέτρα της αύξησης της κερδοφορίας.

Γι' αυτό και η ψήφος στην ΠΚΣ δεν μπορεί να παρερμηνευτεί, δεν πάει χαμένη. Είναι ψήφος ρήξης με αυτήν την πολιτική, που θέλει τους νέους χωρίς δικαιώματα στη μόρφωση και την εργασία, φτηνό πειθήνιο εργατικό δυναμικό, έτοιμο να προσφέρει κέρδη και ξανά κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις. Είναι ψήφος για μόρφωση για όλους, για δουλειά με δικαιώματα, για ζωή με αξιοπρέπεια.

Φοιτητές - σπουδαστές να στείλουν μήνυμα καταδίκης

Αυτό φοβούνται τα κόμματα της πλουτοκρατίας, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό και επιδιώκουν να μην ανοίξει ουσιαστική συζήτηση. Δε θέλουν να κάνουν οι φοιτητές - σπουδαστές το βήμα, να απεγκλωβιστούν από τη στρούγκα της μοιρολατρίας και του συμβιβασμού που επιδιώκουν να τους κρατούν. Γιατί η καταδίκη των παρατάξεών τους, ΔΑΠ - ΠΑΣΠ, με παράλληλη αποφασιστική ενίσχυση της ΠΚΣ, μπορεί να συμβάλει σε θετικές διεργασίες στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα, ώστε να χειραφετηθεί, να βάλει εμπόδια στην προώθηση των αναδιαρθρώσεων.

Γι' αυτό και χρειάζεται να μετρηθεί αποφασιστική στροφή: Να ενισχυθεί η μόνη παράταξη στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα που πάλεψε σταθερά ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Γνωρίζουν ότι σήμερα υπάρχει η πείρα, υπάρχει το έδαφος και δεν είναι άλλο από τις δυσβάσταχτες συνέπειες που γεννά η ίδια η πολιτική τους. Φοβούνται την πιθανότητα χιλιάδες νέοι να τους γυρίσουν την πλάτη. Γι' αυτό και η ψήφος στην ΠΚΣ πονάει ακόμη περισσότερο την κυρίαρχη πολιτική στα ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Ιδιαίτερα φοβούνται για τους νέους που βιώνουν άμεσα, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, το τίμημα της ιδιωτικοποίησης, την ένταση των ταξικών φραγμών, στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Γι' αυτό και οι πρωτοβουλίες της ΚΝΕ, αλλά και της ΠΚΣ για δωρεάν σπουδές, σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, συναντούν τη συμφωνία των παιδιών που αναγκάζονται να δουλέψουν για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Γι' αυτό και η εκρηκτική κατάσταση που έχει συσσωρευτεί στα ΤΕΙ φέρνει όλο και περισσότερους σπουδαστές κοντά στις πρωτοβουλίες της ΠΚΣ, στις δραστηριότητες που ανέπτυξε το Πανελλαδικό Συντονιστικό των ΤΕΙ. Γιατί η κοροϊδία της ψευτοανωτατοποίησης έχει ξεφτίσει, οι σπουδές τους είναι χωρίς αντίκρισμα, το πτυχίο τους ανύπαρκτο. Και αυτό χρειάζεται να το πληρώσουν οι παρατάξεις ΔΑΠ - ΠΑΣΠ, ιδιαίτερα στα ΤΕΙ, με αποφασιστική μείωση των ψήφων και των ποσοστών τους.

Κριτήριο τα δικαιώματά μας, κόντρα στις ψευτοευκαιρίες και τα ψίχουλα

Πολλοί μιλούν, το τελευταίο διάστημα, για τις μεταρρυθμίσεις και τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσουν, για το αναγκαίο της εφαρμογής τους ως αντίδοτο στα αδιέξοδα που σκόπιμα κρύβουν ότι οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει με την πολιτική τους. Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι οι ευκαιρίες αυτές έχουν ελάχιστους αποδέκτες. Αφορούν, πρώτα και κύρια, τις μεγάλες επιχειρήσεις που περιμένουν σαν αρπαχτικά να αποσπάσουν ακόμη μεγαλύτερο κέρδος από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, από την παραγωγή, με ακόμη μαζικότερους όρους φτηνών εργαζομένων, αλλά και από την αξιοποίηση της έρευνας.

Οι ευκαιρίες που επαγγέλλονται είναι για τους λίγους και εκλεκτούς που μπορούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Για τους πολλούς «πωλούνται όνειρα (και αυταπάτες) σε τιμή ευκαιρίας». Και για όσους δεν αντέχουν ούτε αυτό; Υπάρχουν και τα διάφορα καλόπαιδα στις σχολές που κάνουν ψυχικά, τάζουν έναντι ψήφων, πατώντας πάνω στην ανάγκη των φοιτητών - σπουδαστών να βγουν μια ώρα αρχύτερα στη δουλειά με ένα χαρτί.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές δεν έχουν ανάγκη από τέτοιες «ευκαιρίες», έχουν δικαιώματα και αυτά πρέπει να διεκδικήσουν. Να μη δώσουν κι άλλο χρόνο με την ψήφο τους στις παρατάξεις του δικομματισμού να αθωώσουν την πολιτική των κομμάτων τους. Να γυρίσουν την πλάτη σε αυτούς που, κοστολογώντας ακόμη και την αξιοπρέπειά τους, τους θέλουν δέσμιους και σιωπηλούς την ώρα που εκείνοι υποσκάπτουν το μέλλον τους.

Ενίσχυση της ΠΚΣ κόντρα στις ψευτοαναμορφώσεις και τις αυταπάτες

Αρκετοί σήμερα μιλούν με λόγια γεμάτα κολακεία για τη νέα γενιά, για τη γενιά του άρθρου 16. Ομως, όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι. Οι δυνάμεις του ΣΥΝ ήταν οι πρώτες που τα προηγούμενα χρόνια πανηγύρισαν σε όλους τους τόνους την κοσμογονία της ΕΕ, του μάννα εξ ουρανού που θα έλυνε τα προβλήματα της νέας γενιάς. Σήμερα που ...πάθαμε και ξέρουμε, οι νυν και πρώην πρόεδροι του ΣΥΝ, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στη μάχη των ...καναλιών και του μικροφώνου. Πίσω από τον κουρνιαχτό που σηκώνουν, κρύβουν την πραγματική τους συμφωνία με την πολιτική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με το νόμο - πλαίσιο (καθηγητές του ΣΥΝ στην κίνηση των «1.000»), ότι έδωσαν μάχη στην Κομισιόν για εξίσωση των ΑΕΙ - ΤΕΙ με τα ΚΕΣ (Αλαβάνος).

Οι μόνιμοι χειροκροτητές των ξεπουλημένων πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ, έδωσαν αριστερή χείρα βοηθείας στον Παναγόπουλο για την υπογραφή της αύξησης του 1 (!) ευρώ στην ΕΣΣΕ, ζήτησαν η γενιά των 600 ευρώ να γίνει γενιά των ...660 ευρώ, εφάρμοσαν με ...αγωνιστικό πνεύμα τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και τα προγράμματα stage σε δήμους και νομαρχίες, κάνουν τη δύσκολη νύφη για τα συνοικέσια με το ΠΑΣΟΚ, εξακολουθούν να ζουν όμορφα, πολύχρωμα, τολμηρά, καινοτόμα στον αστερισμό του Μάαστριχτ και της ΕΕ.

Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά τη διαφήμιση, το κόμμα χωρίς νεολαία εξακολουθεί να φυτοζωεί στο 4,03% στα ΑΕΙ και στο 1,66% (!!!) στα ΤΕΙ και εκεί χρειάζεται να παραμείνουν οι περιθωριακές του δυνάμεις και φέτος.

Ομοίως, χρειάζεται να μειωθούν και οι παρατάξεις των ΕΑΑΚ, μόνιμοι κλακαδόροι και αυτοί της ΓΣΕΕ και του συνοικεσίου ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, που κρατώντας ψηλά τη σημαία του αντικομμουνισμού, θέλουν τους φοιτητές - σπουδαστές αποκομμένους από τους συμμάχους τους, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Γιατί η ψήφος σε αυτούς είναι ψήφος χωρίς αντίκρισμα για τους φοιτητές - σπουδαστές. Ιδιαίτερα τα παιδία που γυρίζουν την πλάτη σε ΠΑΣΟΚ - ΠΑΣΠ, να κάνουν αποφασιστικά το βήμα και να ενισχύσουν την ΠΚΣ.

Ισχυρή ΠΚΣ για αλλαγή των συσχετισμών στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα

Η πάλη για ένα φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα που θα βάζει εμπόδια στις στρατηγικές κατευθύνσεις ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ απαιτεί αποφασιστική ενίσχυση της ΠΚΣ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, γιατί αυτή είναι το πραγματικό αντίπαλο δέος στη συντηρητική και επικίνδυνη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ. Για να μπορεί το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα να βάζει πλάτη στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νεολαίας. Να ξεπερνούν οι σύλλογοι την κρίση στην οποία τους έχουν φέρει οι αρνητικοί συσχετισμοί, να ζωντανέψουν, αγκαλιάζοντας κάθε πλευρά της ζωής του φοιτητή - σπουδαστή, δίνοντας δημιουργική διέξοδο σε κάθε ανησυχία και προβληματισμό. Για ΔΣ που θα λογοδοτούν, που θα συμβάλλουν στη διεκδίκηση και στο συντονισμό του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος, κόντρα σε όσους το θέλουν κατακερματισμένο, ανήμπορο να απαντήσει, στη μεθοδευμένη επίθεση από πλευράς ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ.

Σε αυτή τη μάχη, τα μέλη της ΚΝΕ, οι χιλιάδες ΠΚΣάριοι σε κάθε σχολή της χώρας, θα συναντήσουν κάθε φοιτητή και σπουδαστή που σήμερα προβληματίζεται από την κατάσταση. Με αισιοδοξία και αγωνιστικό πνεύμα, με την υπεροχή των θέσεών μας, κάνουμε σε αυτές τις εκλογές ένα βήμα. Κάνουμε τη φωνή μας δύναμη ανατροπής.


Του
Θανάση ΤΖΙΜΑ*
*Ο Θανάσης Τζίμας είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ