Σάββατο 29 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
Εκρηξη τιμών το Φλεβάρη

Πτωτικά κινείται ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο

Περισσότερο από 10% αυξήθηκαν το Φλεβάρη του 2008 οι τιμές που επιβλήθηκαν από τους βιομήχανους παραγωγούς στα βιομηχανικά εμπορεύματα τα οποία διατίθενται στην εγχώρια αγορά. Αν στις παραπάνω αυξήσεις προστεθούν οι αυξήσεις που επιβάλλει το ενδιάμεσο κύκλωμα διακίνησης των εμπορευμάτων, τότε μπορούμε να έχουμε μια γενικότερη άποψη για τις συνθήκες τρομοκρατίας που έχουν επιβάλει στα λαϊκά στρώματα η συμμαχία κεφαλαίου - κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά, η λαϊκή κατανάλωση συνεχίζει να κατεβάζει ταχύτητες των ρυθμών αύξησης, καθώς ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος του λαϊκού εισοδήματος κατατρώγεται από τις τοκοχρεολυτικές δόσεις στις τράπεζες, τα τιμολόγια στις πρώην ΔΕΚΟ και φυσικά από τις ανατιμήσεις βασικών αγαθών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που ανακοινώθηκαν χτες:

  • Ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (μετρά μεταβολές τιμών με βάση τα τιμολόγια που πωλούν οι βιομήχανοι παραγωγοί) το Φλεβάρη του 2008 σε σχέση με το Φλεβάρη του 2007 σημείωσε αύξηση 9,8% έναντι αύξησης 0,2% και 8,9% που είχε σημειωθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν στην εσωτερική αγορά ανήλθαν σε 10,8% έναντι 7,1% που ήταν οι αυξήσεις τιμών εμπορευμάτων για την εξωτερική αγορά.
  • Ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο, που αποτυπώνει την πορεία της λαϊκής κατανάλωσης, κινήθηκε πτωτικά και το Γενάρη. Συγκεκριμένα, στο διάστημα Γενάρη 2008 προς Γενάρη 2007, ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο (δηλαδή ο τζίρος των καταστημάτων σε τρέχουσες τιμές) σημείωσε αύξηση 5,9% έναντι αύξησης 10,4% το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε πραγματικές, αποπληθωρισμένες τιμές, ο τζίρος - δηλαδή ο όγκος της λαϊκής κατανάλωσης στο λιανικό εμπόριο - σημείωσε στο ίδιο διάστημα αύξηση 3,4% έναντι 6% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ