Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
Να ξεπεραστούν οι φόβοι...

Υπάρχουν δυο μορφές φόβου. Η μια είναι η απειλή φυσικής εξόντωσης που προκαλεί ο δυνάστης. Η άλλη είναι η απειλή κοινωνικής υποβάθμισης που προκαλείται από οικονομικά κυρίως αίτια. Η πρώτη είναι άμεση και συνοδεύεται από ανοιχτή βία. Η δεύτερη είναι έμμεση και εκφράζεται με κυβερνητικά, επαγγελματικά κι εργοδοτικά μέτρα. Σε αυτή την κατηγορία υπάγεται ο σύγχρονος φόβος της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Είναι ένας ύπουλος, αόρατος φόβος, φυτεμένος στις ψυχές των ανθρώπων. Η κυβέρνηση κι ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός, δείχνει να χειρίζεται καλά αυτή την ψυχολογία. Εδώ οφείλεται η ανοχή της πλειοψηφίας στα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα, που αγγίζει το όριο της ενοχής.

Ο συντηρητισμός του φόβου αντανακλάται διαφορετικά σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και στρώματα. Ο μεσο-αστός π.χ. δε θέλει ακόμη και τις απλές κοινωνικές ανακατατάξεις φοβούμενος ότι θα απειληθεί το μεσο-αστικό αξιοπρεπές βιοτικό του επίπεδο. Το ίδιο περίπου κι η εργατο-υπαλληλική αριστοκρατία που ταυτίζεται κατά κανόνα με τα συμφέροντα του επιχειρηματία. Αντίθετα, ο απλός εργατο-υπάλληλος φοβάται την απόλυση από τον εργοδότη του. Αυτός φοβάται το χειρότερο.

Πολλοί αναρωτιούνται και κατακρίνουν υποκριτικά τον ελληνικό λαό για τη σκανδαλώδη, πράγματι, ανοχή του προς την κυβέρνηση. Δε λένε όμως τι θα κάνουν όταν ο λαός μπει σε επαναστατική τροχιά. Το πιθανότερο τότε είναι, να ανακαλύψουν τις αιώνιες αξίες της κοινωνίας και του έθνους που απειλούνται από τον άξεστο όχλο. Τέτοιοι τύποι νιώθουν άνετα στην επαναστατική φλυαρία όσο ο λαός δεν απειλεί με πραγματική επανάσταση.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει μια μερίδα του ελληνικού πολιτικού κόσμου. Φλύαροι, χωρίς ντροπή, μαστιγώνουν και αυτομαστιγώνονται με μεγαλοστομίες που κρύβουν τον πιο αντιδραστικό συντηρητισμό. Η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη αξιοποιεί στο έπακρο αυτή την επίσημη υποκρισία με πληθώρα αντιλαϊκών πράξεων. Εάν όμως αυτή η συμπεριφορά εξηγείται από την ποιότητα των πολιτικών που την πράττουν, τι εξήγηση μπορεί να δοθεί στην ουσιαστική αδράνεια των πολιτικών που την κατακρίνουν; Τι εξήγηση μπορεί να δοθεί στην αναντιστοιχία μεταξύ λόγων και πράξεων των πολιτικών που δηλώνουν ότι επιζητούν την αλλαγή ενός αντιδραστικού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος; Εχω διατυπώσει ανοιχτά και χωρίς περιστροφές στα δυο προηγούμενα άρθρα μου, την ιστορική ανάγκη της κατ' αρχήν συνεύρεσης κι εν συνεχεία σύμπραξης πολιτικών διαφορετικών παρατάξεων και κομμάτων στη βάση των αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρει στην Ελλάδα η παγκοσμιοποιημένη Νέα Τάξη.

Εαν αυτοί οι πολιτικοί ερωτηθούν για την ανάγκη αυτής της συνεύρεσης, το πιθανότερο είναι να συμφωνήσουν. Το πρόβλημα είναι να υπερβούν το φόβο του προσωπικού κόστους και να ομολογήσουν ανοιχτά και δημόσια την ανάγκη ουσιαστικής αλλαγής της πολιτικής πορείας της Ελλάδας. Η συνεύρεσή τους θα είναι η έμπρακτη απόδειξη αλληλουχίας λόγων και έργων. Το ΚΚΕ έχει διατυπώσει την ανάγκη δημιουργίας ενός αντι-ιμπεριαλιστικού αντι-μονοπωλιακού Μετώπου από ετερογενείς πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα. Αυτό πέρα από τη συνολική ιδεολογική του υπόσταση και πάνω στη βάση της αντίστασης στην αντεθνική έλευση της Νέας Τάξης.

Αυτή είναι μια πολιτική σύλληψη που η πραγματοποίησή της μπορεί να επιφέρει διαφοροποιήσεις κι αλλαγές όρων και τίτλων χωρίς να αλλάξουν τον κύριο κορμό αυτής της ανάγκης. Μπορεί ακόμη και να δημιουργηθούν ξεχωριστές πολιτικές παρουσίες με κοινό σκοπό στο έτσι ή αλλιώς ενιαίο μέτωπο. Μπορεί.., χίλια μπορεί. Στην αρχή του άρθρου μου γράφω για τις δύο μορφές φόβου. Ο φόβος του προσωπικού πολιτικού κόστους ανήκει κι αυτός στη δεύτερη, στην πιο ύπουλη διαχρονική μορφή. Η παράταξη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, το γνωρίζει αυτό και το αξιοποιεί. Γνωρίζει, όμως, επίσης, ότι ο κίνδυνος γι' αυτήν προέρχεται από τη δημιουργία ενός πολιτικού και κοινωνικού διαπαραταξιακού μετώπου, μιας συνεύρεσης και σύμπραξης ετερογενών πολιτικών δυνάμεων και προσώπων με εθνική συνείδηση και πολιτική διορατικότητα, που θα γίνει ο φορέας μιας καθολικής εθνικής και κοινωνικής ανάτασης.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ