Κυριακή 30 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Σκάκι
Τα δύο πρώτα τουρνουά στη μνήμη Ρόμπερτ Φίσερ

Στη Νίκαια της Γαλλίας το 17ο «Αμπέρ 2008»

Μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων σκακιστών στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

Είκοσι χρόνια από τον τίτλο και ο πρώτος επίσημος αγώνας στη Γιουγκοσλαβία το 1992. Ηρεμος και εκφραστικός. Καμία σχέση με τον... «εκκεντρικό» και «παράξενο» Μπόμπι Φίσερ!
Είκοσι χρόνια από τον τίτλο και ο πρώτος επίσημος αγώνας στη Γιουγκοσλαβία το 1992. Ηρεμος και εκφραστικός. Καμία σχέση με τον... «εκκεντρικό» και «παράξενο» Μπόμπι Φίσερ!
Σκακιστικό αφιέρωμα και παράδειγμα προς μίμηση τα διεθνή τουρνουά στη μνήμη του Αμερικανού παγκόσμιου πρωταθλητή Ρόμπερτ Φίσερ, διοργανωτές των οποίων ήταν χώρες με ιδιαίτερη σκακιστική κουλτούρα, όπως είναι η Αργεντινή και η Ισλανδία.

Φυσικά, δεν περιμένει ο σκακιστικός κόσμος το παράδειγμα αυτό να το ακολουθήσει η Σκακιστική Ομοσπονδία των ΗΠΑ, όπως λογικά θα έπρεπε. Πολλές χώρες, όμως και ειδικά οι χώρες που τον φιλοξένησαν κατά το χρονικό διάστημα του διωγμού του από τη χώρα του, θα μπορούσαν - με τη συμπαράσταση και της FIDE - να καθιερώσουν ένα ισχυρό ετήσιο διεθνές τουρνουά στη μνήμη του ισχυρότερου, ίσως, σκακιστή όλων των εποχών!

Στην Αργεντινή αγωνίστηκαν για το «Φίσερ» ο Φλόρες Ρίος (Χιλή 2391) 5,5 β. μετά το 7ο γύρο, οι Αργεντινοί Βαλέργκα (2478) 5 β., Πάνο (2429), Λέμος (2460), Φλόρες (2558) 4 β., Ροντρίγκεζ Βίλα (Ουρουγ. 2566), Μεχιταριάν (2456), Κοέλχο (2392) Βραζιλία κ.ά.

Στο Ρεϊκιαβικ της Ισλανδίας έγινε ένα διεθνές βετεράνων Γκραντ-Μάστερς σε διπλές συναντήσεις με νικητές τον Ούγγρο Λ. Πόρτις (2530) και τον Τσέχο Βλαστιμίλ Χορτ (2477) και οι δύο με 4 β. σε 6 αγώνες. Στη 3η θέση ήταν ο Ισλανδός Γ. Ολαφσον (2440) με 2,5 β. και 4ος ο Αμερικανός Μπένκο με 1,5 βαθμό.

* Στην «ειδικότητά του» (συνεχίζει να είναι ο περισσότερο γρήγορος σκακιστής στον Κόσμο!) ο παγκόσμιος πρωταθλητής Β. Ανάντ, όπου είχε προηγηθεί στη συνολική βαθμολογία του 17ου διεθνούς τουρνουά «Αμπερ 2008» (δηλαδή στο γρήγορο σκάκι, αλλά και στο «μπλάιντ») με 4 β. στους έξι αγώνες. Ιβαντσούκ, Κάρλσεν, Τοπάλοβ και Αρονιάν είχαν 3,5 β.

* Σαράντα σκακιστές και σκακίστριες θα αγωνιστούν από την Ελλάδα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αντρών - Γυναικών που θα γίνει από 20 Απρίλη έως 5 Μάη στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας. Θα επανέλθουμε.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org