Κυριακή 30 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Οι αρχές και τα αξιώματα του ανοίγματος

Ο Κουβανός παγκόσμιος πρωταθλητής Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα υποστήριζε ότι το σκάκι είναι κατά κύριο λόγο παιχνίδι κρίσεως και όχι μνήμης. Αναπτύξτε γρήγορα τα κομμάτια σας και τοποθετήστε τα σε ακίνδυνες θέσεις. Αν θέλετε να φτάσετε σ' ένα ικανοποιητικό επίπεδο ισχυρού σκακιστή, δε χρειάζεται, τόσο, η αποστήθιση των συνεχειών του ανοίγματος, όσο η παρακολούθηση των χαμένων πατρίδων και η εντόπιση των λαθών.

Τέσσερις βασικές αρχές του ανοίγματος είναι: 1. Η μάχη για την κυριαρχία στο κέντρο. 2. Η προσπάθεια για τη γρηγορότερη και περισσότερο δραστική ανάπτυξη των δυνάμεών μας. 3. Η δημιουργία προϋποθέσεων για γρήγορο Ροκέ. 4. Ο σχηματισμός καλής δομής πιονιών.

Παράλληλα πρέπει να γνωρίζουμε και να εφαρμόζουμε τα παρακάτω 13 αξιώματα του ανοίγματος: 1. Το παιχνίδι πρέπει να αρχίζει με κεντρικό πιόνι και τα κομμάτια να αναπτύσσονται με τέτοιο τρόπο ώστε να επιδρούν στο κέντρο της σκακιέρας. 2. Με τα λευκά πρέπει να εκμεταλλευόμαστε το αβαντάζ της πρώτης κίνησης και να προσπαθούμε να πάρουμε την πρωτοβουλία. Με τα μαύρα, πρέπει να προσπαθούμε να οργανώσουμε αντιπαιχνίδι. 3. Κατά τις πρώτες κινήσεις πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στα τρωτά σημεία «ζ2» και «ζ7». 4. Η ανάπτυξη των κομματιών πρέπει να είναι εύκαμπτη και αρμονική. 5. Το παιχνίδι να γίνεται με όλα τα κομμάτια και να μη συγκεντρώνεται η προσοχή μας μόνο σε μια πτέρυγα. 6. Να γίνεται εκμετάλλευση κάθε χρόνου (τέμπο). Τα βαριά κομμάτια (βασίλισσα, πύργος) δεν πρέπει να μπαίνουν γρήγορα στο παιχνίδι, γιατί μπορούν να γίνουν εύκολα στόχος αντιπάλων κομματιών, μικρότερης αξίας, με αποτέλεσμα να χάνουν χρόνο.

Συνεχίζεται...

  • Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου η θέση έχει προκύψει από την ορθόδοξη βαριάντα της Σκοτικής παρτίδας: 1. ε4 ε5 2. Ιζ3 Ιγ6 3. δ4 εδ4 4. Ιδ4 Ιζ6 5. Ιγ3 Αβ4! 7. Αδ3 δ5! 8. εδ5 γδ5 9. 0-0 0-0 10. Αη5 Αε6! 11. Βζ3 Αε7 12. Παε1 Πβ8 13. Ιδ1 γ5.

Ποιος έχει επικρατήσει στις αρχές και στα αξιώματα του ανοίγματος;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ