Κυριακή 23 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΣΩΠΟΥ
Περιμένουν καθαρό νερό εδώ και επτά μήνες!

Επτά μήνες από τότε που έγινε και επίσημα γνωστή η μόλυνση στον Ασωπό ποταμό και ότι το πόσιμο νερό είναι δηλητήριο, δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα

Eurokinissi

Επτά μήνες από τότε που έγινε και επίσημα γνωστή η μόλυνση στον Ασωπό ποταμό και ότι το πόσιμο νερό είναι δηλητήριο, δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα
Επτά μήνες έχουν περάσει από τότε που αποκαλύφθηκε ότι στα Οινόφυτα και την ευρύτερη παρα - Ασώπεια περιοχή εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι πίνουν μολυσμένο νερό, κι ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε για τη διαφύλαξη της υγείας των εργαζομένων, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής!

Το νερό - δηλητήριο που τρέχει στις βρύσες και χρησιμοποιείται στη βιομηχανική παραγωγή και τη γεωργία, είναι απόρροια της μετατροπής του Ασωπού σε χαβούζα βιομηχανικών αποβλήτων. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ανάπτυξης, που επί δεκαετίες ακολουθούσαν οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις και ακολουθούν μέχρι σήμερα και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, οι οποίες, ως πρώτιστο μέλημα είχαν και έχουν την αύξηση των βιομηχανικών κερδών και όχι την υγεία των εργαζομένων. Είναι αποτέλεσμα της ασύδοτης βιομηχανικής δράσης.

Την ίδια στιγμή η πολιτεία, ακολουθεί το γνωστό δρόμο των προστίμων. Ομως, τα όποια πρόστιμα έχουν κατά καιρούς επιβάλλει, με τις τελευταίες αποφάσεις τους τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η Νομαρχία Βοιωτίας (ΠΑΣΟΚ), είναι στην κυριολέξια αστεία, μπροστά στο όφελος που αποκομίζουν οι βιομηχανίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν τα μέτρα προφύλαξης, που έπρεπε να πάρουν οι βιομηχανίες ώστε να μη μολύνεται το περιβάλλον από τα απόβλητά τους, στοιχίζουν περίπου 1 εκατ. ευρώ, το μέγεθος των τελευταίων προστίμων δεν ξεπερνά τα ... 150.000 ευρώ! Παράλληλα, όμως, τα πρόστιμα αυτά, είναι άκρως υποκριτικά, αφού οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) γνώριζαν και γνωρίζουν τι απόβλητα παράγει η κάθε βιομηχανία, πόσο επικίνδυνα είναι και τι επιπτώσεις έχουν στο περιβάλλον.

Τελευταία «πράξη» σε αυτή την υπόθεση είναι η παραδοχή, ακόμη και από την πλευρά του γενικού γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης, ύπαρξης ποινικών ευθυνών. Σε πρόσφατη πολυσέλιδη έκθεσή του, αναζητά ευθύνες για όσους εξέδοσαν άδειες έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για 19 βιομηχανίες με επικίνδυνα απόβλητα, χωρίς την εφαρμογή της απαραίτητης νομοθεσίας. Αναζητά, δε, και ευθύνες για όσους εξέδοσαν άδειες λειτουργίας εταιρειών, χωρίς να έχουν εκδοθεί νωρίτερα άδειες διάθεσης λυμάτων. Οι ευθύνες αναζητούνται, τόσο σε υπηρεσιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εμπλεκομένων εταιρειών.

Το ιστορικό της μόλυνσης

Στις 3 Αυγούστου 2007, αποκαλύπτεται, με αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, ότι το νερό με το οποίο τροφοδοτείται η περιοχή των Οινοφύτων είναι τοξικό και καρκινογόνο, εμπλουτισμένο με εξασθενές χρώμιο, νιτρικά, χλώριο και μόλυβδο.

Τούτο, όμως, είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Το έγκλημα αυτό έχει διάρκεια πάνω από δέκα χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι από το 1996 έως το 1999, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ελέγχου Επιφανειακών Νερών, γίνονταν μετρήσεις σε οχτώ σημεία του Ασωπού κάθε μήνα, με ιδιαίτερα ανησυχητικά αποτελέσματα.

Επιπλέον:

  • Η Περιβαλλοντική Μελέτη Ευρύτερης Λεκάνης Ασωπού Ποταμού της ΕΤΒΑ, το 1996, έκανε λόγο για «μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα του Ασωπού».
  • Το Γενάρη του 1996, η χημική ανάλυση από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ κατέληγε: «Το παραπάνω δείγμα είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση».
  • Τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους το 2004 κάνουν λόγο για «ολικό χρώμιο». Ωστόσο, συνέχεια στο θέμα δε δίνεται.

Να σημειωθεί ότι το όριο για το εξασθενές χρώμιο, είναι μηδέν. Δηλαδή, δεν επιτρέπεται η ύπαρξη ούτε καν της ελάχιστης ποσότητας εξασθενούς χρωμίου στο νερό.

«Παραγωγή χαρτιών»

Ωστόσο, το πρόβλημα αποκτά σήμερα νέες διαστάσεις. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα λέει στον «Ρ», ο Θανάσης Παντελόγλου, χημικός: «Το πρόβλημα για τα νερά της Βοιωτίας, το γνώριζαν και το γνωρίζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά δεν κάνουν τίποτα. Επί τόσους μήνες, τώρα, το μόνο που έχουν κάνει είναι μια ατέρμονη παραγωγή χαρτιών»!

Οπως τονίζει, το εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο, αναπνεόμενο και καταπινόμενο. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απ' το 1970 έχει καθιερώσει πρότυπο για το όριο του χρωμίου για το πόσιμο νερό στην Ευρώπη τα 0,05 μg/λίτρο. Το 1994, όμως, σε ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το όριο αυτό μεταβλήθηκε σε 50 μg/λίτρο - άγνωστο για ποιο λόγο - για το ολικό χρώμιο, το οποίο έχει γίνει ελληνική νομοθεσία».

Ωστόσο, στην περίπτωση των Οινοφύτων, ακόμη και αυτά τα άκρως ελαστικά, για την επιστήμη, όρια που θέτει η νομοθεσία, έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ! «Στα Οινόφυτα, απ' το 2004, έχουμε υπέρβαση του ολικού χρωμίου των 50 μg ανά λίτρο. Κι όμως, δεν έχουν παρθεί μέτρα. Μάλιστα, σε απάντηση επιστολής κατοίκων των Οινοφύτων, το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για ανάγκη ενημέρωσης του κόσμου. Ποια ενημέρωση; Για να πάρουμε τα στοιχεία και τις αναλύσεις πηγαίνουμε με εντολή του εισαγγελέα!», καταλήγει ο Θ. Παντελόγλου.

«Αποκαλυπτική η στάση της ΕΕ»

Στην αποκαλυπτική στάση της ΕΕ, στάθηκε από την πλευρά του ο Βαγγέλης Ξένος, Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Θήβας του ΚΚΕ, ο οποίος μιλώντας στον «Ρ», επισήμανε: «Αποκαλυπτική είναι και η στάση της ΕΕ, για μια ακόμη φορά, όταν καλεί τον κόσμο να πίνει νερό που έχει εξασθενές χρώμιο 50 μg ανά λίτρο, όταν όλοι οι άλλοι επίσημοι φορείς μιλάνε για μηδέν».

Και τόνισε: «Επιβεβαιώνεται η αρχική τοποθέτηση του ΚΚΕ ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό, αλλά ακόμα σοβαρότερες οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ενώ γνώριζαν και γνωρίζουν το πρόβλημα, μπροστά στην αύξηση των κερδών των μονοπωλίων, δεν κάνουν καμιά παρέμβαση για να σταματήσει αυτό το πρόβλημα».

«Τα "μέτρα" που εξάγγειλαν το τελευταίο διάστημα, είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου. Εμείς σαν ΚΚΕ, στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που αποκαλύπτει το πρόβλημα, τις αιτίες και τους υπεύθυνους».

Μόλυνση και στη Θήβα

Η κατάσταση, όμως, είναι εξαιρετικά σοβαρή και στην πόλη της Θήβας, όπου παρατηρούνται διαρκώς αυξημένες τιμές εξασθενούς χρωμίου.

Είναι ενδεικτικό ότι σε όλες τις θέσεις δειγματοληψίας, παρατηρείται αύξηση εξασθενούς χρωμίου από 60% μέχρι και...162,5%! Ωστόσο, η διοίκηση του δήμου Θήβας (ΠΑΣΟΚ), δεν έχει προχωρήσει σε καμιά επί της ουσίας ενέργεια, παρά μόνο - κάτω από την πίεση κατοίκων και εργαζομένων - σε υποσχέσεις.

«Η διοίκηση του δήμου Θήβας καλύπτεται πίσω απ' το γεγονός ότι το εξασθενές χρώμιο δεν έχει υπερβεί το όριο των 50μg/λίτρο. Η κεντρική πολιτική της είναι: Δεν πειράζουμε τους βιομηχάνους», τονίζει στον «Ρ», ο Παναγιώτης Ρωμανάς, χημικός.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να θεσπιστούν αυστηρότερα όρια για το εξασθενές χρώμιο(2009-04-04 00:00:00.0)
Ο Ασωπός παραμένει τοξική χαβούζα(2008-10-03 00:00:00.0)
Επικίνδυνη η παροχέτευση νερού με εξασθενές χρώμιο(2008-07-16 00:00:00.0)
Εξασθενές χρώμιο και στο νερό της Χαιρώνειας(2008-02-13 00:00:00.0)
Φάρμακο σε ορισμένη μορφή και δόση, φαρμάκι σε άλλες μορφές και δόσεις(2007-10-07 00:00:00.0)
Τοξικές ουσίες και στο νερό της Θήβας!(2007-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ