Τρίτη 25 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απαίτηση η δωρεάν στέγαση για τους φοιτητές!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 12.30 το μεσημέρι στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας

Ενιαίο αποφασιστικό κάλεσμα σε όλους τους φοιτητές να αγωνιστούν για δωρεάν στέγαση απευθύνει η ΠΚΣ. Με αφορμή εγκύκλιο του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ), με βάση την οποία οι οικότροφοι φοιτητές καλούνται να καταβάλλουν ενοίκια, ακόμα και αναδρομικά, η ΠΚΣ καλεί σε συγκέντρωση αύριο στις 12.30 το μεσημέρι, στο σταθμό του μετρό στους Αμπελόκηπους και πορεία στα γραφεία του ΕΙΝ. Στην αυριανή κινητοποίηση καλούν οι Σύλλογοι Οικοτρόφων Φοιτητών νέας και παλιάς φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ καθώς και το ΔΣ του Συλλόγου οικοτρόφων της φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, που αποδεικνύει έμπρακτα ότι η δημόσια και δωρεάν Παιδεία υπάρχει μόνο στα λόγια, αναδεικνύεται το συνολικό ζήτημα της στέγασης και της φοιτητικής μέριμνας. Δεν είναι παρά άλλη μια υπονόμευση της δυνατότητας να σπουδάσουν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, καθώς προστίθεται ένα ακόμα οικονομικό βάρος στις πλάτες της. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο 3 από τα 11 πανεπιστήμια και ΤΕΙ της Αθήνας διαθέτουν εστίες για τους φοιτητές, οι οποίες καλύπτουν μόλις το 2% των φοιτητών και σπουδαστών.

Η εγκύκλιος του ΕΙΝ έρχεται να προσθέσει νέα βάρη. Απαιτεί να πληρώνουν οι Ελληνες οικότροφοι φοιτητές 5 ευρώ το μήνα, ενώ οι αλλοδαποί φοιτητές καλούνται να πληρώνουν 4 ευρώ τη μέρα (2 για στέγαση και 2 για σίτιση) ή 5 ευρώ τη μέρα (2 για στέγαση και 3 για σίτιση) αν είναι και υπότροφοι!

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΠΚΣ, το κύριο θέμα που αναδεικνύεται, πέρα από τις μεγάλες ελλείψεις, είναι η προώθηση της επιχειρηματικής λειτουργίας στις εστίες: «Πλευρές της λειτουργίας τους ιδιωτικοποιούνται, περιορίζεται το άσυλο με εσωτερικούς κανονισμούς, σεκιούριτι, κ.ά., διάφοροι χώροι παραχωρούνται σε εργολάβους και εταιρείες, υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες ενώ οξύνονται και οι ταξικοί φραγμοί. Αναδεικνύεται πιο ανάγλυφα στις εστίες η ταξική πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην εκπαίδευση και στο δικαίωμα στη μόρφωση».

Κινητοποίηση για σπουδαστική μέριμνα

Παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμαρχο Καλαμάτας έκαναν την περασμένη Παρασκευή, με πρωτοβουλία της ΠΚΣ, σπουδαστές του ΤΕΙ της πόλης. Το θέμα της διαμαρτυρίας ήταν τα ζητήματα σπουδαστικής μέριμνας: Της σίτισης που αναγκάζονται οι σπουδαστές να πληρώνουν, της στέγασης (η εστία δεν έχει ολοκληρωθεί με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 10 χρόνια!), του κόστους μετακίνησης από και προς το ΤΕΙ που ανέρχεται σε 24 ευρώ το μήνα!

Η ΠΚΣ καλεί όλους τους σπουδαστές να αγωνιστούν για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους, να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με πορεία στην Τρίπολη, στον περιφερειάρχη, την 1η του Απρίλη, και να στείλουν ανάλογο μήνυμα και από τις κάλπες στις 9 του Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ