Κυριακή 23 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ζήτημα ποιότητας και συνείδησης!

Αγία Πετρούπολη, 25 Οκτωβρίου 1917. Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλα τα ευρωπαϊκά μέτωπα. Η ρώσικη επανάσταση έχει φτάσει στην πιο αποφασιστική της στιγμή. «Τώρα», ακούγεται από παντού!.. Ενοπλα τάγματα εργατών και στρατιωτών, οργανωμένα από το Μπολσεβίκικο κόμμα, έχουν πάρει τον έλεγχο της πόλης. Η φιλοαστική προσωρινή κυβέρνηση, εκτεθειμένη και απομονωμένη, παύει να υπάρχει.

Το Συνέδριο των Σοβιέτ (εκλεγμένων συμβούλων) των αντιπροσώπων των εργατών και των στρατιωτών, βρίσκεται σε εξέλιξη (στο Ινστιτούτο Σμόλνυ). Ανάμεσα στους αντιπροσώπους υπάρχουν επαγγελματίες πολιτικοί, αριστεροί διανοούμενοι ή ριζοσπαστικοποιημένοι αξιωματικοί του στρατού. Ομως, η απόλυτη πλειοψηφία είναι οι αντιπρόσωποι απλών εργαζομένων, «μεγάλες μάζες απεριποίητων στρατιωτών, αγριεμένων εργατών, αγροτών, φτωχών ανθρώπων γερασμένων και βαθιά χαραγμένων από την άγρια μάχη της καθημερινής επιβίωσης» γράφει ο Τζον Ριντ, στο βιβλίο του οι «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο». Ανθρωποι γεμάτοι επαναστατικά οράματα, αποφασισμένοι να τερματίσουν την καταπίεσή τους μια για πάντα.

Μικροαστοί ρεφορμιστές αποκηρύσσουν τους Μπολσεβίκους και ζητούν από το Συνέδριο να διακόψει τις εργασίες του! Ομως, ο ένας μετά τον άλλον οι αντιπρόσωποι των εργατών, των αγροτών και των στρατιωτών τους ξεπερνούν, τους λυγίζουν με την αποφασιστικότητά τους. Ενας στρατιώτης δίνει τον τόνο: «Σας το λέω, οι Λετονοί στρατιώτες είπαν ήδη πολλές φορές: "Οχι άλλες προφάσεις! Οχι άλλα λόγια!. Θέλουμε έργα. Η εξουσία πρέπει να περάσει στα δικά μας χέρια"! Το συνέδριο ξεσπάει σε ζητωκραυγές».

Μέσα στις ζητωκραυγές, οι Μπολσεβίκοι ανακοινώνουν τη μεταβίβαση της εξουσίας στα σοβιέτ των εργαζομένων. «Η Διακήρυξη στους εργάτες, φαντάρους και αγρότες» που οι Μπολσεβίκοι παρουσιάζουν, περνά με απόλυτη πλειοψηφία. Βάζει στην ημερήσια διάταξη τους άμεσους στόχους: «Η σοβιετική εξουσία προτείνει άμεση δημοκρατική ειρήνη σε όλα τα έθνη και άμεση εκεχειρία σε όλα τα μέτωπα. Εγγυάται την ελεύθερη μεταβίβαση της γης των γαιοκτημόνων, της βασιλικής περιουσίας και των μοναστηριών στις Επιτροπές Γης (εκλεγμένες από τους αγρότες, σαν όργανο για την απαλλοτρίωση της γης), εγγυάται τα δικαιώματα των στρατιωτών και επιβάλλει πλήρη εκδημοκρατισμό του στρατού, εγκαθιδρύει εργατικό έλεγχο στην παραγωγή, παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την παροχή ψωμιού στις πόλεις και ειδών πρώτης ανάγκης στα χωριά και εγγυάται το δικαίωμα όλων των εθνοτήτων που ζουν στη Ρωσία για αυτοδιάθεση».

Το Συνέδριο αποφασίζει, επίσης, όλη η τοπική εξουσία να μεταφερθεί στα Σοβιέτ των Αντιπροσώπων, των Εργατών, των Στρατιωτών και των Αγροτών, που γίνονται υπεύθυνα για την τήρηση της επαναστατικής τάξης. «Και τώρα θα προχωρήσουμε για να χτίσουμε τη σοσιαλιστική κοινωνία», φωνάζει ο Λένιν.

Κοίταζα, λοιπόν, τον κόσμο, αυτή την τεράστια λαοθάλασσα της περασμένης Τετάρτης που είχε κατακλύσει την Αθήνα, την Αθήνα που είχε παραδοθεί στα χέρια των εργαζομένων, και σκεφτόμουν πόσο δύσκολα και πόσο εύκολα είναι τα πράγματα! Αυτός ο κόσμος δε σταματά με τίποτα! Φτάνει τα βήματά του να έχουν άλλο ρυθμό, τα τραγούδια του και τα συνθήματά του άλλο περιεχόμενο! Φτάνει η λογική των ξεσηκωμένων να μην είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά «η μεταβίβαση της γης των γαιοκτημόνων, της βασιλικής περιουσίας και των μοναστηριών στις Επιτροπές Γης (εκλεγμένες από τους αγρότες, σαν όργανο για την απαλλοτρίωση της γης)».

Κανένας δεν παραβλέπει, δεν πρέπει να παραβλέπει τους διεκδικητικούς αγώνες. Τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής. Την υπεράσπιση των κατακτημένων! Ομως, η αλλαγή του κόσμου είναι το ζητούμενο. «Οχι άλλες προφάσεις! Οχι άλλα λόγια! Θέλουμε έργα. Η εξουσία πρέπει να περάσει στα δικά μας χέρια»! φώναξε ο φαντάρος από τη Λετονία στο συνέδριο των Μπολσεβίκων. Οχι άλλη άμυνα, αγώνες να περισώσουμε κατακτήσεις! Επίθεση!

Αν, λέω αν, υπήρχε έστω και υποψία πως η πορεία της περασμένης Τετάρτης είχε άλλο περιεχόμενο, έβαζε άλλα ζητήματα, απαιτούσε «η εξουσία να περάσει στα χέρια των εργατών, των αγροτών, των φοιτητών, των φαντάρων», θα μπορούσε έστω και ένας βουλευτής της κυβέρνησης να παρέμενε στη Βουλή και να υπερασπίζει το νομοσχέδιο; Οχι, βέβαια! Ομως, οι πορείες για να αλλάξουν περιεχόμενο πρέπει πρώτα να αλλάξουν οι συνειδήσεις! Και εδώ πρέπει να πέσει το βάρος!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σαν σήμερα άνοιξε ο δρόμος των Σοσιαλιστικών Επαναστάσεων!(2017-11-07 00:00:00.0)
Αύγουστος - Σεπτέμβρης 1917: Η ένοπλη εξέγερση στην ημερήσια διάταξη(2017-09-24 00:00:00.0)
Η πάλη ενάντια στην «κυβέρνηση συνασπισμού»*(2017-06-03 00:00:00.0)
Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ!(2007-11-04 00:00:00.0)
Η κατάκτηση της εξουσίας(1997-12-09 00:00:00.0)
Ασυγκράτητα μπροστά!(1997-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ