Τετάρτη 19 Μάρτη 2008 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΙΒΕΤ
Η Κίνα κατηγορεί τον Λάμα για τα επεισόδια

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΝΤΡΑΜΣΑΛΑ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εξακολουθούν οι συγκεντρώσεις στην Ινδία, για ανεξαρτησία του Θιβέτ, ο Δαλάι Λάμα (θρησκευτικός ηγέτης της αυτόνομης περιοχής του Θιβέτ, που ανήκει διοικητικά στην Κίνα) να δηλώνει ότι αποκηρύσσει τη βία και είναι διατεθιμένος να παραιτηθεί. Επίσης, φέρεται να δήλωσε ότι «η ανεξαρτησία δεν είναι στην ημερήσια διάταξη». Τις συγκεντρώσεις διοργανώνουν κυρίως βουδιστές μοναχοί που ζητούν ανεξαρτησία, ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ σιγοντάρουν, καλώντας ταυτόχρονα σε ...αυτοσυγκράτηση.

Χτες Θιβετιανοί συγκεντρώθηκαν στην πόλη Σιλιγκούρι, στην Ινδία, πραγματοποιώντας πορεία με αίτημα την έρευνα από τα ΗΕ των καταγγελιών για δολοφονίες στις διαδηλώσεις στο Θιβέτ, ενώ στο Κατμαντού, δεκάδες Θιβετιανοί ξεκίνησαν απεργία πείνας ζητώντας να δοθεί τέλος στα μέτρα καταστολής των διαδηλώσεων.

Η Κίνα παραδέχτηκε την ύπαρξη επεισοδίων και εκτός Θιβέτ, με τον πρωθυπουργό της χώρας Ουέν Τζιαμπάο να κατηγορεί για την κατάσταση τον Δαλάι Λάμα. Οπως είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, «αυτά τα τρομερά επεισόδια στη Λάσα και οι προσπάθειες να οργανωθούν παρόμοια επεισόδια σε άλλες περιοχές της Κίνας, αυτές οι επιθέσεις στο εξωτερικό εναντίον κινεζικών διπλωματικών αποστολών, δεν έχουν σχέση με αυτόν; (το Δαλάι Λάμα)», ενώ ανέφερε και ως στόχο των επεισοδίων, την υπονόμευση των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ