Κυριακή 30 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φτερουγίσματα στον πάγο

Οι κύκνοι φτερουγίζουν στον πάγο, ζωντανεύοντας τη συγκινητική ιστορία που ο Τσαϊκόφσκι έκανε αθάνατη... Τα διάσημα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης ξεδιπλώνουν στο Θέατρο «Badminton» (Αλσος Στρατού, Γουδή) τη «Λίμνη των Κύκνων» μέσα από ένα θέαμα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας και δεξιοτεχνίας, που συνδυάζει αριστοτεχνικά τη χάρη του κλασικού μπαλέτου, με το δυναμισμό και το συγχρονισμό του καλλιτεχνικού πατινάζ. Την παγκόσμια, διαχρονική ιστορία «αφηγούνται», σε χορογραφία του Konstantin Rassadin, τριάντα πέντε χορευτές διακεκριμένοι στο καλλιτεχνικό πατινάζ - με κορυφαία ονόματα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Τους συνοδεύει η Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μολδαβίας, με μαέστρο τον Mihai Agafita, αποδίδοντας ζωντανά την αριστουργηματική και αθάνατη μουσική σύνθεση του μεγάλου Ρώσου μουσουργού.

Είναι η πέμπτη φορά που τα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης επισκέπτονται τη χώρα μας, για να παρουσιάσουν μια παράσταση που ήδη έχει περιοδεύσει και στις πέντε ηπείρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα προηγούμενα ταξίδια τους στην Ελλάδα είχαν δώσει 120 παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τις οποίες απόλαυσαν 200.000 θεατές.

Η «Λίμνη των Κύκνων» παρουσιάζεται στο θέατρο «Badminton», όπου για πρώτη φορά στήθηκε πάγος, σε πλήρη ανάπτυξη, με όλα τα σκηνικά, κάτι που δεν υπήρχε δυνατότητα να γίνει στα ανοιχτά θέατρα που φιλοξενήθηκαν προηγούμενες παραστάσεις των Μπαλέτων. Οι χορογραφίες της παράστασης, όπως έχει αναφέρει ο Konstantin Rassadin, είναι οι αυθεντικές χορογραφίες της «Λίμνης των Κύκνων». Το μόνο που «μεταφέρεται» στον πάγο είναι το στιλ και η αισθητική. Εξάλλου, τα Μπαλέτα στη σαραντάχρονη πορεία τους έχουν αποδείξει ότι είναι μοναδικά όχι μόνο στο να συνδυάζουν το πατινάζ με το κλασικό μπαλέτο, αλλά και στο να κρατάνε ανέπαφη την παράδοση των μεγάλων ρωσικών μπαλέτων.

Τα «Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης» (πρώην «Μπαλέτα στον Πάγο του Λένινγκραντ») γεννήθηκαν το 1967 και έγιναν παγκοσμίως γνωστά, προτείνοντας στο κοινό μια νέα μορφή χορού, όπου το κλασικό μπαλέτο συνδυάζεται με το καλλιτεχνικό πατινάζ. Ξεκίνησαν την καλλιτεχνική τους δραστηριότητα, συνδυάζοντας δύο μεγάλες παραδόσεις της γενέτειράς τους, της πόλης με τις αμέτρητες διακρίσεις στο μπαλέτο και το καλλιτεχνικό πατινάζ. Η πρώτη παράστασή τους με τίτλο «Κρυστάλλινο Παλάτι» ήταν μια διασκευή του έργου «Καρυοθραύστης», η οποία γνώρισε αμέσως τεράστια επιτυχία σε ολόκληρη την ΕΣΣΔ.

Σημαντική συμβολή στη μεγάλη φήμη που απέκτησαν τα Μπαλέτα είναι αυτή του χορογράφου και καλλιτεχνικού διευθυντή τους Konstantin Rassadin, ο οποίος υπήρξε για πάνω από δύο δεκαετίες πρώτος χορευτής των διάσημων Μπαλέτων «Κίροφ» (σήμερα γνωστά ως Μαρίινσκι) και συνεργάτης θρυλικών χορευτών. Αυτή την πολύτιμη πολύχρονη εμπειρία την έχει μεταφέρει στις χορογραφίες του στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Γέννημα - θρέμμα της περίφημης ακαδημίας χορού της «Vaganova», που έδωσε στην ΕΣΣΔ και σ' όλο τον κόσμο σπουδαίους χορευτές, ο Rassadin επαναλαμβάνει ότι η μετάβαση από το μπαλέτο στο καλλιτεχνικό πατινάζ ήταν κάτι πολύ ενδιαφέρον και μάλιστα ο συνδυασμός αυτός έδωσε ένα νέο είδος χορού στον πάγο. Ως χορογράφος υπέγραψε κλασικά έργα σε διάφορα μπαλέτα της Ρωσίας και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, που ταξίδεψαν ανά τον κόσμο και τιμήθηκε με πολυάριθμα βραβεία. Από το 1980 που ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής ο Rassadin, ακολουθεί πιστά την παράδοση των κλασικών χορογραφιών των «Κίροφ» και τις αναδεικνύει μέσα από τη μαγευτική τεχνική του πατινάζ, χορογραφώντας τα έργα «Ρομαντικό Ποίημα», «Καρυοθραύστης», «Ωραία Κοιμωμένη», «Λίμνη των Κύκνων», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Σταχτοπούτα».

Σήμερα, τα Μπαλέτα της Αγίας Πετρούπολης περιλαμβάνουν περισσότερους από 100 χορευτές, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα του καλλιτεχνικού πατινάζ, όπως οι Olga Kuvashova, Elena Komarova, Pavel Ivanov, Alexei Pogodin, Ludmilla Pantchina, Tatiana Prokofieva κ.ά. Εχουν δώσει περισσότερες από 8.000 παραστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, κερδίζοντας πολλά βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 13 Απρίλη. Ημέρες - Ωρες παραστάσεων: Τετάρτη/ 20.30, Παρασκευή/ 20.30, Σάββατο/ 17.00 και 20.30, Κυριακή/ 12.30 και 17.00. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 44 - 13 ευρώ. Προπώληση: Με πιστωτική κάρτα: 210 88 40 600, www.tickenet.gr. Μετρητά: «Virgin Megastores».


Ρ.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ