Κυριακή 23 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Απαντάμε στις ανάγκες της κοινωνικής εξέλιξης»

«Ξεκινήσαμε εκ του μηδενός», σημειώνει ο Γεράσιμος Αραβανής. «Τέσσερις σύντροφοί μας γράψανε εκτεταμένα κείμενα που διαμορφώθηκαν σε σενάρια. Περιλαμβάνουν θέατρο, μουσική, οπτικό υλικό εποχής, χορό, αφήγηση, απαγγελίες, μια σύνθετη δραστηριότητα στην οποία παίρνουν μέρος επαγγελματίες και ερασιτέχνες εργάτες και υπάλληλοι. Μόνο για τις τρεις εκδηλώσεις συμμετέχουν 60 άνθρωποι, μέλη ή μη του Κόμματος που δουλεύουν σαν μια ζωντανή κολεκτίβα. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό».

-- Τι χαρακτηρίζει τον πολιτισμό της Επανάστασης;

«Χωρίς τη μόρφωση του λαού - και πλευρά της μόρφωσης είναι η ανάπτυξη της Τέχνης - δεν ήταν δυνατό να γίνει αυτή η μεγάλη πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Ηταν κοινωνική αναγκαιότητα. Παράδειγμα ο κινηματογράφος. Με την έννοια που τον ξέρουμε σήμερα δεν υπήρχε πριν την Επανάσταση. Τη σημερινή του μορφή (μοντάζ κλπ.) τη δώσανε κορυφαίοι Σοβιετικοί δημιουργοί, όπως ο Αϊζενστάιν, ο Βερτόφ κ.ά. Εκεί μπήκανε οι βάσεις για όλη αυτήν την τεράστια πρόοδο. Σήμερα όλη αυτή η προσπάθεια βάλλεται, δυσφημείται. Και μαζί με αυτήν έχουν σκοπό να δυσφημιστούν ο ρεαλισμός και ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός προς όφελος μεταφυσικών, αντιδραστικών απόψεων, αποκόβοντας την Τέχνη από την κοινωνία, από τις ανθρώπινες ανάγκες».

-- Ερχόμαστε, λοιπόν, στη σημερινή χρησιμότητα τέτοιων εκδηλώσεων.

«Ο καπιταλισμός, ιδιαίτερα σήμερα, δεν μπορεί να ανεχθεί το σοσιαλιστικό ρεαλισμό. Ούτε καν το ρεαλισμό. Συστατικό στοιχείο της σύγχρονης πολιτιστικής "ανάπτυξης" είναι η αποκοπή της Τέχνης από τον πραγματικό κοινωνικό της ρόλο. Αυτός ο ρόλος βάλλεται. Δεκάδες αντικομμουνιστικά βιβλία εναντίον της σοβιετικής Τέχνης κυκλοφόρησαν την τελευταία χρονιά στην Ελλάδα. Αυτή λοιπόν τη μεγάλη εποποιία πρέπει κάποιος να την αναδείξει στο λαό. Για να κοντραριστεί η απόπειρα της άρχουσας τάξης να τη "θάψει". Ισως να εκμεταλλεύονται και μερικές άτυχες στιγμές, που, όμως, δεν ήταν αυτές που έδιναν το στίγμα. Για παράδειγμα, ένα από τα αφιερώματα είναι στον Ερενμπουργκ. Ο Ερενμπουργκ είχε σε μερικές περιόδους μια κριτική στάση σε ορισμένες πλευρές απέναντι στη σοβιετική κυβέρνηση. Ομως, ήταν κομμουνιστής. Προσπάθησαν να του ρίξουν "δίχτυα", αλλά δεν "τσίμπησε". Τους απέκρουσε. Και του στρέψανε την πλάτη».

-- Αυτή η συνέπεια ήταν και ένα κριτήριο επιλογής των τιμώμενων καλλιτεχνών;

«Ο Ερενμπουργκ έλεγε τη γνώμη του, αλλά πάντα σταθερά, αταλάντευτα στην υπόθεση του σοσιαλισμού. Της δημιουργίας που άνοιξε δρόμους στη σοβιετική και την παγκόσμια Τέχνη και της σταθερής, αταλάντευτης υπεράσπισης του σοσιαλισμού. Η δράση του Μαγιακόφσκι τη 10ετία του '20 είναι εξαιρετική, πρωτοπόρα. Πάρα πολλοί δημιουργοί με πάρα πολλές πτυχές και με μια αταλάντευτη πορεία στο πλευρό της εργατικής τάξης για να οικοδομήσουν ένα φωτεινότερο μέλλον, το σοσιαλισμό».

-- Πώς μπορεί να εκφραστεί αυτό σήμερα;

«Εμείς απαντάμε στις ανάγκες της κοινωνικής εξέλιξης. Ο καπιταλισμός είναι στα τελευταία του, παρά τις πρόσκαιρες νίκες του, το '89 - '91. Προσπαθούμε λοιπόν, αναδεικνύοντας την εποποιία του σοβιετικού λαού, να μπολιάσουμε τη δράση της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Ο διανοούμενος πρέπει να συναντηθεί με τον εργάτη που διαμορφώνει τα υλικά αγαθά, από κοινού να διαμορφώσουν την ιστορική εξέλιξη. Πρέπει να αντιληφθεί το ρόλο του ως μέλος της εργατικής τάξης, του λαού, που πρέπει να συμπορευτεί μαζί του για να κινήσουν τον τροχό της Ιστορίας στο σοσιαλισμό. Οι καλλιτέχνες να συγχρωτιστούν με την εργατική τάξη, να κάνουν κοινές δραστηριότητες. Να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό, πολιτιστικό, πολιτικό, απελευθερωτικό κίνημα. Που θα ανοίξει το δρόμο για βαθύτερες αλλαγές στην κοινωνία για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, για τη λαϊκή εξουσία. Μέσα εκεί πρέπει να βρίσκονται οι καλλιτέχνες. Με αυτή τη λογική πρέπει να τους μπολιάσουμε και με δραστηριότητες όπως αυτή στο Πέραμα, όπου μέσα σε έναν εργασιακό χώρο συναντήθηκαν εκατοντάδες καλλιτέχνες με χιλιάδες εργάτες. Χωρίς την Τέχνη ως οργανικό στοιχείο του κινήματος δεν πρόκειται να υπάρξουν αποτελέσματα».

Επόμενοι πολιτιστικοί «σταθμοί» του ΚΚΕ είναι η εκδήλωση στις 5 Μάη για την κοινή δημιουργία του Ρίτσου και του Θεοδωράκη. Προετοιμάζονται μεγάλη εκδήλωση για το θέατρο στην Εθνική Αντίσταση και τις εξορίες, άλλη εκδήλωση για το λαϊκό κίνημα και το λαϊκό τραγούδι στον 20ό αιώνα. Ενώ τον ερχόμενο Νοέμβρη οργανώνεται μεγάλη έκθεση εικαστικών προς τιμήν των 90χρονων του Κόμματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις για τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς(2016-10-18 00:00:00.0)
«Ουράνιο τόξο»(2014-02-06 00:00:00.0)
Μερικές σκέψεις και παρατηρήσεις στο κείμενο για το σοσιαλισμό(2008-12-14 00:00:00.0)
Ο Οκτώβρης και η Τέχνη(2008-03-14 00:00:00.0)
Η Τέχνη στην υπηρεσία της Επανάστασης(2008-01-13 00:00:00.0)
Η σχέση της Οχτωβριανής Επανάστασης με τη λογοτεχνία(2007-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ