Κυριακή 16 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δισκογραφίας συναντήσεις

ΚΟΥΑΡΤΕΤΑ και άλλα ορχηστρικά έργα που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης σε χρόνια δραματικά για το λαό μας, την περίοδο 1945-1948, ενώ ο ίδιος βίωνε εξορίες και φυλακίσεις, περιλαμβάνονται στους δύο δίσκους του μουσικής δωματίου, που κυκλοφόρησαν από τη «Legend». Πρόκειται για έργα, που έχουν δραματική φόρτιση, γιατί «ήταν δραματικές οι συνθήκες», όπως ο ίδιος έχει πει. Αυτά τα ορχηστρικά παρέμεναν για χρόνια ξεχασμένα από τον συνθέτη και τα οποία ανακάλυψε, αναδεικνύοντάς τα, ο εξαίρετος βιολονίστας Γιώργος Δεμερτζής. Στον πρώτο δίσκο - «Μουσική Δωματίου Ι - Κουαρτέτα για Εγχορδα» - παίζει το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο (Γιώργος Δεμερτζής: βιολί, Δημήτρης Χανδράκης: βιολί, Αγγέλα Γιαννάκη: βιόλα, Αγγελος Λιακάκης: τσέλο). Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται και τα «Τέσσερα ποιήματα του Καβάφη για όμποε, αγγλικό κόρνο, κλαρινέτο, φαγκότο και αφηγητή» με τους Χάρη Ανδριανό: αφηγητή, Γιάννη Τσελίκα: όμποε, Γιάννη Σαμπροβαλάκη: κλαρινέτο, Χριστίνα Παντελίδου: αγγλικό κόρνο, Γιώργο Φαρούγγια: φαγκότο. Στο δίσκο «Μουσική Δωματίου ΙΙ - Εργα για βιολί και πιάνο - τρίο για βιολί, τσέλο και πιάνο» τα έργα, μαζί με τον βιολονίστα Γιώργο Δεμερτζή, ερμηνεύουν ο τσελίστας Αγγελος Λιακάκης και ο πιανίστας Θανάσης Αποστολόπουλος.

ΕΝΑ «ΤΑΞΙΔΙ» σ' έναν τόπο φανταστικό... Μια γοητευτική διαδρομή παραδομένη σε ήχους που έχουν πολλά να πουν, με «οδηγό» μια εμπνευσμένη μουσική δημιουργία και «συνοδοιπόρους» δέκα σπουδαίους σολίστες. Ο λόγος για το νέο δίσκο του συνθέτη, στιχουργού και ενορχηστρωτή Μανώλη Γαλιάτσου με τίτλο «Largo» («Protasis»). Ενα καθαρά μουσικό άλμπουμ, χωρίς τραγούδια, που επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι ο Μ. Γαλιάτσος είναι ένας από τους αξιολογότερους μουσικούς δημιουργούς στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Ο Μ. Γαλιάτσος συμμετέχει και ως μουσικός (πιάνο, ηλ. πιάνο, πλήκτρα). Ερμηνεύουν επίσης οι: Σωκράτης Ανθης (τρομπέτα), Βιβή Γκέκα (μαντολίνο, μαντόλα, ηλ. μαντολίνο), Δήμος Δημητριάδης (σοπράνο σαξόφωνο), Νίκος Θεοδωράκης (ακουστική και ηλ. κιθάρα), Δημήτρης Μαρινόπουλος (ηλ. και ακουστική κιθάρα), Γιώργος Μουνδρουλέας (βαρύτονο σαξόφωνο), Γιάννης Παπαγιάννης (όμποε), Θανάσης Σοφράς (άταστο ηλ. μπάσο), Γρηγόρης Συντρίδης (τύμπανα).


ΑΠΟ ΤΗΝ «Protasis» κυκλοφόρησε το 4ο κατά σειρά CD της επιτυχημένης σειράς: «Μουσικοί του δρόμου». Ενας δίσκος, πλημμυρισμένος από υπέροχες μελωδίες, που ερμηνεύουν μετανάστες μουσικοί με μεγάλη παιδεία και μεράκι, που σήμερα αναγκάζονται να ξεδιπλώνουν την τέχνη τους στο «δρόμο»... Κομμάτια κλασικά, βαλκανικά, αλλά και διάσημες κινηματογραφικές μελωδίες συνθέτουν το υλικό ενός δίσκου ξεχωριστού.

Ο ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΣ μπασίστας Γιώργος Ζηκογιάννης έχει στο ενεργητικό του σημαντικές συνεργασίες (Socrates, Δ. Σαββόπουλος, Δ. Τσακνής, Αφοί Κατσιμίχα κ.ά.) και διακρίσεις (Best European Session Bass Player). Τελευταίος δημιουργικός του «καρπός», ο νέος του δίσκος με τίτλο «Portrait», ένα υπέροχο jazz - fusion ταξίδι με δώδεκα κομμάτια πλημμυρισμένα από τα ηχοχρώματα των συνθέσεών του.

ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ χρόνια στο πάλκο και είκοσι στη δισκογραφία ο τραγουδοποιός Γιάννης Λεμπέσης και η ορχήστρα του «Λαϊκή Στράτα» με αγάπη, μεράκι, γνώση, παίζουν, τραγουδούν και διαδίδουν το ρεμπέτικο, σμυρναίικο και παραδοσιακό τραγούδι. Αυτή η προσπάθειά τους καταγράφεται τόσο ζωντανά όσο και στη δισκογραφία. Ο νέος διπλός δίσκος του Γ. Λεμπέση με τίτλο «Ξημέρωσε και πάλι στο Καραβάνι», που μόλις κυκλοφόρησε από την «Ογδοη Νότα - General music», περιλαμβάνει σαράντα σπουδαία ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια (Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Μητσάκη, Σκαρβέλη, Τούντα, Χατζηχρήστου, Γενίτσαρη κ.ά.), καθώς και δημιουργίες του ίδιου - όλα σε ζωντανή ηχογράφηση από το «Καραβάνι» της Κυψέλης, όπου εμφανίζεται την τελευταία πενταετία. Το διπλό άλμπουμ, διάρκειας δυόμισι ωρών, κομίζει τραγούδια - σταθμούς της λαϊκής δημιουργίας και μαζί την αύρα της ζωντανής παρουσίασης. Τα τραγούδια μαζί με τον Γ. Λεμπέση ερμηνεύουν οι Μαρία Δεικτα και Φάνης Σαπατίνας.

«ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ», από ταξίδια που έκαναν η Κρίστη Στασινοπούλου, ο Στάθης Καλυβιώτης και η μπάντα τους, τα τελευταία χρόνια καλεσμένοι από μουσικά φεστιβάλ και κλαμπ σε διάφορα σημεία του κόσμου, είναι τα τραγούδια του τελευταίου τους δίσκου «Ταξιδοσκόπιο». Το υλικό απαρτίζεται από στιγμές «στο δρόμο» από τη Βραζιλία στον Καναδά και από την Αρμενία και Ινδία σε ευρωπαϊκά κλαμπ και νησιώτικα πανηγύρια. Ο πολυβραβευμένος δίσκος τους - αφιερωμένος στη μνήμη της Θάλειας Ιακωβίδου - έχει κυκλοφορήσει από ξένες δισκογραφικές εταιρείες σε πολλές χώρες και έχει περιληφθεί στους 20 καλύτερους δίσκους της χρονιάς των βραβείων «Wommies» (Womex 2007, Σεβίλλη), ενώ έχει αποσπάσει πολλά βραβεία από διεθνή μέσα ενημέρωσης και εξαιρετικές κριτικές.

«ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», τιτλοφορείται ο νέος δίσκος του συνθέτη και τραγουδιστή Πάνου Φορτούνα και της Σωτηρίας Λεονάρδου, μια δουλειά πλημμυρισμένη από ροκ, μπλουζ κι έθνικ στοιχεία, που αποτυπώνει τις αναζητήσεις του δημιουργού και της ερμηνεύτριας. Περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια - ιστορίες, με κυρίαρχη την ελληνική διασκευή του, βραβευμένου με «όσκαρ», τραγουδιού του Bob Dylan «Things Have Changed» (με έγκριση του δημιουργού). Στην ερμηνεία του τραγουδιού «ο Δήμαρχος», που είναι μελοποίηση στίχων του Γεωργίου Σουρή από τον Π. Φορτούνα, συμμετέχουν οι ηθοποιοί Ηλίας Λογοθέτης και Γεράσιμος Γεννατάς.

ΟΙ «15 50», το συγκρότημα που γνωρίσαμε από τις ζωντανές, γεμάτες αδρεναλίνη εμφανίσεις του και τη συνεργασία του με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζουν το τρίτο άλμπουμ τους με τίτλο «Οσα μπορείς». Μια δισκογραφική δουλειά με 12 δυνατά, αλλά και πιο μελωδικά ροκ κομμάτια, που χαρακτηρίζεται από κέφι και έμπνευση, από δυναμισμό, αλλά κι ευαισθησία.


Ρ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ