Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Σπέρνει» ψεύτικες ελπίδες για να «θερίσει» ψήφους
  •  Με ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις προς τους αγρότες περιόδευσε στη Θεσσαλία ο Κ. Καραμανλής
  •  Καμία διαφοροποίηση, επί της ουσίας, από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ

Τον υπουργό Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτη, που περιόδευσε πριν λίγο καιρό στη Θεσσαλία μοιράζοντας προεκλογικά ψέματα στους αγρότες της περιοχής, ακολούθησε, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας κι αυτός με τη σειρά του να «σπείρει» προεκλογικές ελπίδες για να «θερίσει» αγροτικές ψήφους. Μιλώντας σε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε αγροτικές περιοχές των Τρικάλων και της Μαγνησίας, ο Κ. Καραμανλής δεν εφείσθη κατηγοριών σε βάρος της κυβέρνησης για την αγροτική πολιτική της και μεγάλων λόγων για την πρόθεση της ΝΔ, αν έρθει στην κυβέρνηση, να βοηθήσει τους αγρότες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «ο Ελληνας αγρότης είναι ο μεγάλος αδικημένος από μια αδιέξοδη πολιτική, από μια ανεπαρκή κυβέρνηση» και ανέφερε πως «τα τρία τελευταία χρόνια οι Ελληνες αγρότες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται περισσότερο από 12%». Βεβαίως, κουβέντα δεν είπε για το γεγονός ότι αυτή η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κινείται στα πλαίσια των επιλογών, των κατευθύνσεων και των αντιαγροτικών, καταστροφικών μέτρων, που λαμβάνονται από την ΕΕ, φυσικά με τη συμμετοχή και τη συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά τι να πει όταν είναι γνωστό τοις πάσι πως η ΝΔ συμφωνεί, επί της ουσίας, με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ - ενίοτε, δε, υπερακοντίζει υπέρ της και πάντως δε διακινδυνεύει με τίποτα να «χαλάσει» το φιλοευρωπαϊκό «προφίλ» της ξεστομίζοντας έστω και μια «κακιά κουβέντα» για τ' αφεντικά της ΕΕ - κι απλώς προσπαθεί να διαφοροποιηθεί απ' την κυβέρνηση μόνο στο πότε, πώς και από ποιον αυτή υλοποιείται;

Ετσι δεν προκαλεί περιέργεια το γεγονός ότι οι προτάσεις και οι θέσεις της ΝΔ για τους αγρότες - όπως τις επανέλαβε ο Κ. Καραμανλής κατά την περιοδεία του στη Θεσσαλία - δεν ακουμπούν ούτε κατ' ελάχιστον στο ουσιαστικό πρόβλημα της αγροτικής οικονομίας της χώρας μας, που δεν είναι άλλο, παρά η εφαρμογή από τις ελληνικές κυβερνήσεις των αποφάσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, της «Ατζέντας 2000» και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε σε κάποια μικρότερης σημασίας αιτήματα των αγροτών - όπως η μείωση της τιμής του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος για αγροτική χρήση, η μείωση του ΦΠΑ για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων και η μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ - υποσχόμενος την ικανοποίησή τους, αν η ΝΔ αναλάβει την κυβερνητική εξουσία. Εκτός του γεγονότος ότι την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων έχει υποσχεθεί και η κυβέρνηση, είναι γνωστό πως αυτά και αν ικανοποιηθούν δε λύνουν το αγροτικό πρόβλημα της χώρας μας, ούτε καν φτάνουν για να ανακουφίσουν κάπως τους αγρότες.

Αλλωστε ο αγροτικός κόσμος κι ιδιαίτερα οι Θεσσαλοί αγρότες με τις συνεχείς και μεγάλες κινητοποιήσεις τους, έχουν ξεκαθαρίσει πολλές φορές και προς όλες τις κατευθύνσεις ποια είναι τα κύρια και βασικά αιτήματά τους. Κι αυτά αφορούν στην κατάργηση των αντιαγροτικών κανονισμών και άλλων αντιαγροτικών μέτρων της ΕΕ - περιορισμοί στις καλλιέργειες, ποσοστώσεις στην παραγωγή, πρόστιμα συνυπευθυνότητας, απαγορεύσεις για την κατασκευή έργων υποδομής στη γεωργία και κτηνοτροφία κ.α. - και στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με τη στήριξη της οικογενειακής και συνεταιριστικής εκμετάλλευσης.

Δεν προκαλεί, επίσης, περιέργεια και το γεγονός ότι η ΝΔ και ο Κ. Καραμανλής προσωπικά, αν και κατηγορούν την κυβέρνηση για την αγροτική πολιτική της, κάνουν ό,τι μπορούν για να μην αναπτυχθούν στο βαθμό που χρειάζεται οι αγώνες της αγροτιάς για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, θέτοντας εμπόδια στην ενότητα του αγροτικού κόσμου και υπονομεύοντας και εκ των ένδον την αποτελεσματικότητα της πάλης των αγροτών.

Αυτή τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζουν πολύ καλά οι αγρότες της Θεσσαλίας κι ας μην ελπίζει ο Κ. Καραμανλής ότι στις ερχόμενες εκλογές θα του δώσουν «συγχωροχάρτι» ψηφίζοντας το κόμμα του. Αντιθέτως είναι αποφασισμένοι να καταψηφίσουν και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δίνοντας ένα ακόμα μήνυμα πως «δεν τρώνε κουτόχορτο» από κανένα και πως υπολογίζουν μόνο στον αγώνα τους για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ