Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΥΦΛΙΑ
Ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στην πλάστιγγα των εκλογών

Επίθεση κατά της ηγεσίας της ΝΔ, δε συμμετέχει στις επόμενες εκλογές

H δήλωση του ανεξάρτητου, πλέον, βουλευτή Γ. Σουφλιά με την οποία γνωστοποίησε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε νέα δεδομένα στις πολιτικές εξελίξεις.

Στην πρώτη ανάγνωσή της η δήλωση Σουφλιά θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως πλήγμα για τη Νέα Δημοκρατία, λίγες μέρες μετά και τα δυσάρεστα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, την ώρα μάλιστα που η ηγεσία της επιχειρούσε να διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα για την επιστροφή πρώην στελεχών. Ομως σε δεύτερη ανάγνωση θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δήλωση Σουφλιά αναδεικνύει αφ' ενός την έλλειψη πολιτικής ταυτότητας της ΝΔ (αφού ο ζωτικός της χώρος κατελήφθη απ' το ΠΑΣΟΚ) και την έλλειψη ουσιαστικών προγραμματικών διαφορών μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων. Τέλος αποκαλύπτει τη χρεοκοπία του δικομματικού συστήματος εξαιτίας της πολιτικής ομογενοποίησης των δύο «εταίρων».

Ο πρώην υπουργός, στέλεχος της ΝΔ, ο οποίος είχε διαγραφεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Ιανουάριο του '99 γιατί διαφοροποιήθηκε σε ψηφοφορία στη Βουλή για τις ιδιωτικοποιήσεις, με τη δήλωσή του στρέφεται κατά της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά κατά του προέδρου της Κ. Καραμανλή.

Ο Γ. Σουφλιάς κατηγορεί ευθέως τον πρόεδρο της ΝΔ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα «άλλο κόμμα, ένα κόμμα ιδιοκτησιακής αντίληψης μιας μικρής ομάδας, το οποίο δεν εκφράζει την πολιτική και το εύρος της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης». Στη συνέχεια διατυπώνει τις αντιρρήσεις του για μια σειρά επιλογών της ηγεσίας της ΝΔ όπως στο θέμα της παιδείας, στην εκτίμηση των αποφάσεων του Ελσίνκι, της επίσκεψης Κλίντον. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και είπε ότι η ΝΔ θα έπρεπε να ζητήσει «ως αυτονόητη» την υπερψήφιση του Κ. Στεφανόπουλου.

Η δήλωση του Γ. Σουφλιά θεωρήθηκε «έκπληξη» καθώς οι πληροφορίες τον έφεραν να συζητά την επανένταξή του στη ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, μόλις πληροφορήθηκε τη δήλωση Σουφλιά δήλωσε: «Θα προτιμούσαμε ο κ. Σουφλιάς να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της ΝΔ για να βρεθούμε και πάλι μαζί στις επάλξεις. Λυπούμαστε για την επιλογή του». Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του Γ. Σουφλιά υπογραμμίζοντας ότι ζημιώνει τη ΝΔ, αλλά και τον ίδιο.

Χθες, στελέχη της ΝΔ με δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στο θέμα. Ο Μ. Εβερτ εξέφρασε τη λύπη του και προέβλεψε ότι ο πρώην υπουργός της ΝΔ δε θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Βουλγαράκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η δήλωση να προκλήθηκε και από «λάθος χειρισμούς» της ηγεσίας της ΝΔ αλλά διαφωνεί με την επίθεση Σουφλιά για τη «συνολική επίθεση εναντίον της παρατάξεως». Ο Μ. Λιάπης δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε από τη δήλωση Σουφλιά και επισήμανε ότι «ο μόνος που χαίρεται είναι ο κ. Σημίτης». Ο Π. Παυλόπουλος διατύπωσε τις αντιρρήσεις του για τη δήλωση περί «μετάλλαξης της ΝΔ» και τόνισε ότι ο Γ. Σουφλιάς θα έπρεπε να περιμένει την έναρξη των διεργασιών για την επαναπροσέγγιση με τη ΝΔ. Η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι για ένα διάστημα αυτή η εξέλιξη θα δώσει στο ΠΑΣΟΚ το δικαίωμα να πανηγυρίζει, και υποστήριξε ότι η ΝΔ θα δώσει τη μάχη όχι μόνο με βάση τα πρόσωπα.

Την ίδια στάση με αυτή του Γ. Σουφλιά θα κρατήσει και ο άλλος διαγραμμένος βουλευτής της ΝΔ Ν. Κάκαλος, ο οποίος σε δήλωσή του εκτιμά ότι η ΝΔ οδεύει προς την εκλογική συντριβή. Την ίδια εκτίμηση έκανε και ο πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων Στ. Μάνος.

Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου με τους πολιτικούς συντάκτες. Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι η εξέλιξη δεν αφορά την κυβέρνηση και ότι ο κ. Σουφλιάς «είναι μια αυτοτελής πολιτική προσωπικότητα και οι κινήσεις και δηλώσεις που κάνει προκαλούν πάντοτε ενδιαφέρον».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τηλεοπτική πασαρέλα υποψηφίων(1997-03-19 00:00:00.0)
Σύμμαχος της κυβέρνησης ο Σουφλιάς(1997-01-30 00:00:00.0)
Απειλεί να προχωρήσει μόνος του ο Μ. Εβερτ(1996-12-24 00:00:00.0)
Εθεσε και επίσημα υποψηφιότητα ο Γ. Σουφλιάς(1996-10-12 00:00:00.0)
"Και μαζί και μόνοι"...(1996-10-09 00:00:00.0)
Αλλαξε το σκηνικό η υποψηφιότητα Εβερτ(1996-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ