Τετάρτη 5 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Αγόρασε» χρόνο η Αθήνα

Η υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ φαίνεται ότι θα μείνει σε εκκρεμότητα και μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Απρίλη

Χρόνο θεωρεί ότι εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση μετά τις τελευταίες διαβουλεύσεις σχετικά με την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, η Αθήνα εκτιμά ότι τόσο η ΠΓΔΜ όσο και η Αλβανία δεν πρόκειται να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας. Πάντως, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές και σε αυτήν την περίπτωση το ζήτημα θα επανέλθει με μεγαλύτερη ένταση λίγους μήνες αργότερα, καθώς η ένταξη αυτών των χωρών στη συμμαχία είναι ειλημμένη απόφαση.

Για το λόγο αυτό, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η διαδικασία διαμεσολάβησης υπό τον Μάθιου Νίμιτς θα παραμείνει ανοιχτή. Ελπίδα της Αθήνας, όπως διαχέεται στις συζητήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, είναι πως η αμερικανική πίεση από εδώ και πέρα θα επικεντρωθεί στην πλευρά των Σκοπίων, προκειμένου να γίνει αποδεκτός ο συμβιβασμός για μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις. Πέραν των ελληνικών ελπίδων, πάντως, η περίπτωση να μη λάβει η ΠΓΔΜ πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον προσεχή Απρίλη εκτιμάται πως θα δρομολογήσει εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, πρόωρες εκλογές και νέα κυβέρνηση, για να διαχειριστεί το συμβιβασμό.

Ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Κάλεσμα στην ΠΓΔΜ να αφήσει την αδιαλλαξία της και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων απηύθυνε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, έπειτα από τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ενώ προέβλεψε ότι η διαπραγμάτευση «θα πάει σε μάκρος». Η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ, η οποία, όπως είπε, είναι «ουσιαστική (και) η οποία προβλέπω ότι θα πάει σε μάκρος».

Ερωτηθείσα πόσο μακριά μπορεί να πάει η διαπραγμάτευση απάντησε: «Υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος ορίζοντας και αυτός είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι». Πρόσθεσε, εντούτοις, ότι και μετά το Βουκουρέστι οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης μπορούν να συνεχιστούν.

Η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με απολύτως ξεκάθαρες θέσεις και επιθυμεί ουσιαστικά να βρεθεί λύση. Η υπουργός είπε ακόμη ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο οποίο θα μετάσχει την Πέμπτη, «θα έχω ακόμη μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσω τις ελληνικές απόψεις». Η Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι απολύτως ξεκάθαρη: «Χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση, πρόσκληση για τα Σκόπια δεν μπορεί να υπάρξει, με συναίνεση της Ελλάδας».

Για τη συνάντηση που προγραμματίζεται να έχει σήμερα, Τετάρτη, ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια, η Ντόρα Μπακογιάννη επιβεβαίωσε ότι όντως θα υπάρξει επαφή με τη σκοπιανή πλευρά, όπως θα υπάρξει και με την ελληνική πλευρά.

Απαντώντας στην ερώτηση αν έμεινε ικανοποιημένη από τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο Γ. Σέφερ ήταν σαφής πως η Ελλάδα είναι από τα παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ και κρίνει, όπως και όλες οι χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας, τις υποψηφιότητες των χωρών που θέλουν να ενταχθούν σε αυτήν. Ο Γ. Σέφερ είπε ακόμη αυτό που είναι ευρύτερα γνωστό, ότι η Συμμαχία λειτουργεί με ομοφωνία, πρόσθεσε η υπουργός.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αποδεχτεί η κυβέρνηση πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ υπό αίρεση, ανέφερε ότι έχει απαντήσει ο πρωθυπουργός με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Οσο για τα συλλαλητήρια της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη και αν η κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο, ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης, δήλωσε πως δεν έχει να πει τίποτα περισσότερο για τα συλλαλητήρια, από αυτά που είχε πει πριν μία βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ