Παρασκευή 29 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι «πατριώτες» της λίρας...

«Στην Ελλάδα της Κατοχής άλλαξαν χέρια 230.000 ακίνητα! Ξέρουμε πολλά για τη μιζέρια αυτών που τα πουλούσαν. Θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για το ποια εισοδήματα επέτρεπαν σε αυτούς που τα αγόραζαν να τα αποκτήσουν. Στην Ελλάδα της Κατοχής άλλαξαν χέρια τεράστια χαρτοφυλάκια, έγινε μια τεράστια εκποίηση δημόσιου πλούτου. Ποια εισοδήματα επέτρεπαν την αγορά μετοχών της Εθνικής Τράπεζας με αντίτιμο κάθε μετοχής ίσο με χίλια ή δύο χιλιάδες μεροκάματα της ίδιας εποχής. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας στην Κατοχή οι Γερμανοί έριξαν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες λίρες και εκατομμύρια άλλα χρυσά νομίσματα (λεηλατημένα από τους Εβραίους και άλλους υπόδουλους) για να "καλύψουν" τους εγχώριους οικονομικούς συνεργάτες τους που αγωνιούσαν να μετατρέψουν σε "σκληρό νόμισμα" τα αμύθητα κέρδη που τους έφερε η συνεργασία με τον κατακτητή και η καταλήστευση των συμπατριωτών τους (...)

Ο πατριωτισμός των από κάτω

(...) ενάντια σε τούτα ξεπήδησε η Αντίσταση, ο πατριωτισμός των φτωχών, το ΕΑΜ και φυσικά το μίσος, το πάθος, η δύναμη που κατασκεύασε από το τίποτα στρατούς ολόκληρους, τον ΕΛΑΣ, κράτος ελεύθερο στα βουνά και έδωσε το δυναμικό για τον μακρόχρονο εμφύλιο στη συνέχεια (...)

Οι «σύμμαχοι»

(...) οι Βρετανοί τον Μάρτιο - Απρίλιο του 1941 έστειλαν για να βοηθήσουν την Ελλάδα στον πόλεμο ενάντια στον Αξονα δύο μεραρχίες, τη 2η Νεοζηλανδική και την 6η Αυστραλιανή. Οι Βρετανοί για να νικήσουν τον ΕΛΑΣ σε μια σκληρή αναμέτρηση στην Αθήνα τον Δεκέμβριο 1944 - Ιανουάριο 1945 έστειλαν τις ακόλουθες μονάδες: 2η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών, 23η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, 4η Ινδική Μεραρχία, 46η Βρετανική Μεραρχία, 4η Βρετανική Μεραρχία (...) το διπλάσιο δηλαδή των δυνάμεων του 1941»

(αποσπάσματα από άρθρο του Γ. Μαργαρίτη καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ