Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ - ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
Απειλεί με ανάφλεξη όλη την περιοχή

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τον άμεσο τερματισμό της παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας εκ μέρους της Τουρκίας ζήτησε, χτες, η δοσίλογη κυβέρνηση του Ιράκ καταδικάζοντας συνάμα με τον πιο έντονο μέχρι σήμερα τρόπο την τουρκική στρατιωτική εισβολή στο βόρειο Ιράκ και την επίθεση εναντίον των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Το Υπουργικό Συμβούλιο εκφράζει την αντίθεση και την καταδίκη για την τουρκική στρατιωτική ανάμειξη, η οποία αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ, τονίζει ότι η μονόπλευρη στρατιωτική ενέργεια δεν είναι αποδεκτή και απειλεί τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων», επισήμανε ο Αλί αλ-Νταμπάγκ, Ιρακινός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πάντως, τα τουρκικά στρατεύματα που διέσχισαν τα σύνορα την περασμένη Πέμπτη, στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Γκιουνές», συνεχίζουν και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μαίνονται άγριες συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων ανταρτών και των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι τουρκικές δυνάμεις πλησιάζουν προς μια από τις κυριότερες βάσεις των ανταρτών, το στρατόπεδο του Ζαπ, το οποίο οι τουρκικές δυνάμεις επιδιώκουν να καταλάβουν, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Εξακολουθούν επίσης οι συγκρούσεις στην ορεινή περιοχή του Χάκουρκ, η οποία βρίσκεται ανατολικότερα του Ζαπ, και όπου τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα έχουν μεταφέρει χερσαίες δυνάμεις ενώ τα τουρκικά ελικόπτερα συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την περιοχή.

Στο μεταξύ, στο Ιράκ ένοπλοι συνέλαβαν χτες 21 άνδρες από δύο λεωφορεία που έρχονταν από το βόρειο Ιράκ σε ένα σημείο ελέγχου που είχαν στήσει προς το σκοπό αυτό στην επαρχία Ντιγιάλα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Επίσης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εννέα είναι οι νεκροί επιβάτες του λεωφορείου μέσα στο οποίο ένας καμικάζι ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, νωρίτερα χτες στη Μοσούλη.

Τέλος, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Τζορτζ Κέισι, καταθέτοντας στην αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας, δήλωσε ότι βρίσκονται υπό «σοβαρή πίεση» και ότι πρέπει άμεσα να μειωθεί ο μάχιμος χρόνος των στρατευμάτων στο Ιράκ ώστε να επανέλθει σχετικά η ισορροπία και η αξιοπιστία τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ