Τρίτη 19 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αποκούμπι στην «κεντροαριστερά»

Με επιθέσεις φιλίας και διατύπωση θέσεων για τη συγκρότηση της «μεγάλης κεντροαριστεράς» και «κυβερνήσεων συνεργασίας», όλες με αποδέκτη το ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξαν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ασκήσουν ...πιέσεις προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τα «καυγαδάκια» και τις «κοκορομαχίες» του προηγούμενου διαστήματος ανάμεσα σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, η «Χαριλάου Τρικούπη» επιλέγει να ρίξει τους τόνους και να αλλάξει τακτική.

Ο Θ. Πάγκαλος, με συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» την προηγούμενη Κυριακή, χαρακτήρισε «βρεφικό λάθος» την απόρριψη από τον Αλ. Τσίπρα της προοπτικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ «έσπευσε από τις πρώτες δηλώσεις του να οδηγήσει την Κεντροαριστερά σε αδιέξοδο, απορρίπτοντας κάθε συνεργασία» και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν πιο χρήσιμες ιδέες για τον τόπο»... Ο Θ. Πάγκαλος συγχρόνως ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα πρέπει να είναι ανοιχτό στη συνεργασία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Την ίδια στιγμή, ο Ακ. Τσοχατζόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση του «ρεύματος κοινωνικής αριστεράς» του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «το σημερινό πολιτικό σύστημα έχει αφήσει ανοιχτά διευρυμένα περιθώρια για κυβερνήσεις συνεργασίας», υποστήριξε ότι «η εποχή του δικομματισμού στην Ελλάδα τέλειωσε» και ισχυρίστηκε ότι «αν καταφέρουμε λοιπόν να οδηγήσουμε το ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά, θα ανοίξουμε μια προοπτική αριστερής συνεργασίας και διακυβέρνησης».

Από την πλευρά του, ο Ευάγ. Βενιζέλος, μιλώντας προχτές στη Θεσσαλονίκη στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του κατέθεσε τις προτάσεις του για μια «άλλη κεντροαριστερά»... Ο Ευάγ. Βενιζέλος εντόπισε το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ στην «ηθική» και υποστήριξε: «Υπάρχει ανάγκη να γίνει αναστήλωση του ηθικού κύρους της παράταξης, να ξαναβρεί την ηθική της Αριστεράς, της μεγάλης Κεντροαριστεράς, η οποία βασίζεται στις αρχές της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, καθώς και της υπεράσπισης των αδικημένων»...

Ο Ευάγ. Βενιζέλος παρουσιάζοντας την «άλλη κεντροαριστερά» που οραματίζεται ανέφερε ότι δεν πρέπει να «είναι φοβική και αμυντική, αλλά μια κεντροαριστερά που μπορεί να ξαναπάρει στα χέρια της το νήμα των ανατροπών, το νήμα των αλλαγών, το νήμα των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων». Και πρόσθεσε «χρειάζονται συναινέσεις, χρειάζονται μεταπλειοψηφικές προσεγγίσεις σε πάρα πολλά θέματα».

«Εθνική συναίνεση» και «κοινωνικός διάλογος»...

Παράλληλα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στην ανάγκη προώθησης των «μεταρρυθμίσεων». Οσο και να επιχειρούν να κρύψουν την ταύτισή τους με την πολιτική της ΝΔ, οι δεσμεύσεις τους απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο και την πολιτική του «ευρωμονόδρομου» δεν αφήνουν περιθώρια για ...«λεονταρισμούς».

Ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε ότι θα «ήθελε μια εθνική συναίνεση για τα μεγάλα θέματα», τονίζοντας ότι «επιθυμεί διακομματική αντιμετώπιση», μεταξύ άλλων στο «Ασφαλιστικό και την Παιδεία». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ευάγ. Βενιζέλος αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό ανέφερε «χρειάζεται ο κοινωνικός διάλογος. Χρειάζεται να έχεις έγκυρους κοινωνικούς εταίρους. Χρειάζεται να έχεις κόμματα και συνδικαλιστικούς φορείς που αναλαμβάνουν την ευθύνη»... προκειμένου, όπως είπε «να προχωρήσουμε σε μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση»...

Επίθεση στο ΚΚΕ

Οσο, λοιπόν, το ΚΚΕ αποκαλύπτει αυτή τη σύμπλευση και καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ, τόσο οι αντιΚΚΕ επιθέσεις πυκνώνουν. Τη σκυτάλη πήρε ο Θ. Πάγκαλος που, μπορεί ο ίδιος να ζητά «πλατιές συναινέσεις» μεταξύ των αστικών κομμάτων στα «μεγάλα θέματα» με πρώτη προτεραιότητα την αντιασφαλιστική επέλαση, αλλά στη συνέντευξή του στο «Ελεύθερο Τύπο», εντελώς προκλητικά, ισχυρίστηκε ότι το ΚΚΕ «μερικές φορές έχει προσφέρει στηρίγματα στην κυβέρνηση με συχνότητα που δημιουργεί υποψίες συνεργασίας». Σχολιάζοντας τις παραπάνω δηλώσεις Πάγκαλου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Αφες αυτοίς. Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι».

Χτες, συνεδρίασε το Συντονιστικό Πολιτικό Οργανο του ΠΑΣΟΚ όπου, μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε με τις εξελίξεις με την ονομασία της ΠΓΔΜ, με τον Γ. Παπανδρέου να αναφέρει ότι θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η «ενιαία σύνθετη ονομασία». Επίσης, ασχολήθηκαν με τις προσυνεδριακές διαδικασίες, αφού σήμερα οριστικοποιούνται οι κατάλογοι των υποψηφίων συνέδρων και την Κυριακή 24 Φλεβάρη θα διεξαχθεί η ψηφοφορία των μελών για την εκλογή των περίπου 5.000 συνέδρων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ