Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Επιμένει ερήμην εργαζομένων και ασφαλισμένων

Συνάντηση χτες με την ΠΟΕΔΗΝ

Ανυποχώρητος στις θέσεις, αλλά και στην τελική εφαρμογή του σχεδίου της λεγόμενης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, παρά τις όποιες διαφωνίες και αντιδράσεις των εργαζομένων, εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος σε συνάντηση που είχε με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στα πλαίσια του υποτιθέμενου κοινωνικού διαλόγου για τη μεταρρύθμιση.

Σε μια επίδειξη αντιλαϊκής αποφασιστικότητας και αυταρχισμού ο υπουργός επανεπιβεβαίωσε τα όσα έχει εξαγγείλει, ενώ δήλωσε αποφασισμένος να εφαρμόσει το σχέδιο της μεταρρύθμισης απειλώντας ότι αυτό θα γίνει ακόμα και αν υπάρξει ρήξη με τους εργαζόμενους.

Οπως επισήμαναν οι συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ μετά τη συνάντηση, ο υπουργός δήλωσε αμετακίνητος σε ό,τι αφορά στον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ), λέγοντας πως η επιλογή του να είναι ο ΟΔΙΠΥ Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αλλά και η σύσταση Ανωνύμων Εταιριών απ' τα Περιφερειακά Συμβούλια Υγείας (ΠΕΣΥ) γίνεται χάριν της ευελιξίας του συστήματος. Στο εύλογο ερώτημα των συνδικαλιστών τι χρήματα θα διαχειριστεί ο ΟΔΙΠΥ, αφού τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, ο υπουργός υποσχέθηκε, ειδικά για το ΙΚΑ, ότι το έλλειμμα των τριών δισεκατομμυρίων που έχει θα πληρωθεί από το κράτος.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος απείλησε ότι θα εφαρμοστούν όσα προβλέπει το σχέδιο της μεταρρύθμισης για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ενώ δήλωσε αμετακίνητος στις μετατάξεις και αποσπάσεις του προσωπικού. Το μόνο ζήτημα στο οποίο φάνηκε θετικός ήταν αυτό της συμμετοχής των εργαζομένων, αλλά και των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα ΠΕΣΥ.

Απ' την πλευρά τους οι συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ επισήμαναν στον υπουργό Υγείας τις αντιρρήσεις τους, οι οποίες συνοψίζονται στις εξής θέσεις:

  • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και οικονομοτεχνική μελέτη για την υποστήριξη της μεταρρύθμισης. Ετσι, θα συμβεί, όπως και στο παρελθόν, να προωθηθούν μέτρα διοικητικού χαρακτήρα χωρίς κόστος και τα μέτρα που απαιτούν οικονομική υποστήριξη να παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες.
  • Ο ΟΔΙΠΥ είναι ΝΠΙΔ που με επιχειρηματικά κριτήρια θα διαχειρίζεται τα αποθεματικά των Ταμείων και θα κατευθύνει πόρους προς τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Αυτό θα χρηματοδοτήσει το σύστημα όσο αντέχουν τα Ταμεία και κατόπιν ή θα αυξηθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στον κλάδο υγείας ή θα μετακυληθεί το κόστος απευθείας στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας.
  • Καταργεί τα νοσοκομεία ως ΝΠΔΔ και οι οργανικές θέσεις μεταφέρονται στα ΠΕΣΥ. Αυτό οδηγεί σε ομηρία 80.000 εργαζόμενους του συστήματος, που σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις θα τους μετατρέψει σε «Αθιγγάνους» που με διαρκείς μετακινήσεις θα καλούνται να μπαλώσουν τα κενά του συστήματος.
  • Η ΠΟΕΔΗΝ είναι αντίθετη στη δημιουργία Ανωνύμων Εταιριών από τα ΠΕΣΥ και στη μεταφορά αντικειμένων από τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές εταιρίες. Υστερα από την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης, σε ιδιωτικά συνεργεία η εκτίμηση είναι πως η ποιότητα των υπηρεσιών μειώθηκε, ενώ το κόστος αυξήθηκε δυσανάλογα. Οι Ανώνυμες Εταιρίες όταν επεκταθούν στον τομέα των προμηθειών θα τις κατευθύνουν σε συγκεκριμένα συμφέροντα, αδιαφορώντας για το κόστος των υπηρεσιών.
  • Η κατάργηση του κοινωνικού ελέγχου και της συμμετοχής των εκπροσώπων των εργαζομένων και της ΤΑ από τα όργανα διοίκησης ευνοεί την αδιαφάνεια, αλλά ταυτόχρονα εκφράζει και την πρόθεση για αυταρχικές μορφές διοίκησης.
  • Η δημιουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων θα συμβάλλει σε δύο ταχύτητες ασθενών. Σε αυτούς που θα βάζουν το χέρι στην τσέπη και θα βρίσκουν τους καλούς γιατρούς (διευθυντή - επιμελητή Α΄) και στους άπορους που θα απευθύνονται στα πρωινά ιατρεία στους ειδικευόμενους.
  • Το σχέδιο μεταρρύθμισης εξαντλείται και πάλι με τα εργασιακά των γιατρών, ενώ δε λύνει κανένα από τα χρόνια προβλήματα των εργαζομένων στο σύστημα, οικονομικού ή θεσμικού χαρακτήρα.

Οι συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ δήλωσαν μετά το τέλος της συνάντησης ότι θα υπάρξει απάντηση των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Στα πλαίσια των αποφάσεων που πάρθηκαν και στην κοινή σύσκεψη φορέων της υγείας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 12.9.2000 η ΠΟΕΔΗΝ θα προχωρήσει σε πρώτη φάση στην ενημέρωση των εργαζομένων και των πολιτών για το σχέδιο μεταρρύθμισης, ενώ θα συμμετάσχει και στην απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ για τις 10 του Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ