Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι εργαζόμενοι φταίνε για την ακρίβεια!
  • Η κυβέρνηση καλεί τους καταναλωτές να ...τιμωρήσουν τους «κακούς εμπόρους»
  • ΠΑΜΕ: Εκεί που μας χρωστούσανε...

Προκαλώντας την κοινή νοημοσύνη για την απροθυμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και την κερδοσκοπία, ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας - μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό - κάλεσε τους καταναλωτές να πάρουν την υπόθεση στα ...χέρια τους! Παράλληλα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος επαναλάμβανε χτες αυτό που οι προκάτοχοί του έχουν ξεκαθαρίσει κατά καιρούς σε όλους τους τόνους ότι «όχι μόνο η αισχροκέρδεια, αλλά ούτε καν η ακρίβεια δεν μπορεί να προσδιοριστεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία»!

Στα πλαίσια αυτά χτες ο Χρ. Φώλιας, συμπληρώνοντας όσα είχε πει την περασμένη για την ακρίβεια - παρομοιάζοντάς τη με «τανγκό» που χρειάζεται δύο - διευκρίνισε πως η μια πλευρά είναι οι κερδοσκόποι και η άλλη οι καταναλωτές, που πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι και να «επιβραβεύουν τον καλό και να τιμωρούν τον κακό έμπορο». Λες και η υπόθεση της ακρίβειας είναι θέμα ενημέρωσης ή ικανότητας των καταναλωτών, όταν οι τιμές σε όλα σχεδόν τα είδη πρώτης ανάγκης αυξάνονται ανεξέλεγκτα, όπως η τιμή στο ψωμί (1,60 ή 1,50 ευρώ τα 700 γραμμάρια) ή στο γάλα (1,35 ή 1,30 ευρώ το λίτρο). Αναλόγως προκλητικός ο υπουργός Ανάπτυξης, έχοντας δηλώσει στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή ότι το βιοτικό επίπεδο έχει αναβαθμιστεί σε σημείο που να γίνεται λόγος για «shopping therapy» (σε απλή μετάφραση: «θεραπεία» μέσω καταναλωτικών αγορών που στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητες, αλλιώς καταναλωτική μανία), χτες διευκρίνισε: «όποιος μπορεί κάνει "therapy", ο άλλος που έχει ανάγκη όχι»!

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους και τερτίπια, προκειμένου να αμβλύνει την αγανάκτηση των εργαζομένων, το εισόδημα των οποίων δέχεται απανωτά πλήγματα από τα κύματα ακρίβειας. Στα πλαίσια αυτά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επεξεργάζεται ένα πακέτο ανακοινώσεων που στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις αιτίες που είναι συνυφασμένες με την πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» και της μεγιστοποίησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με όσα είπε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος, η κυβέρνηση προσανατολίζεται μεταξύ άλλων:

  • Στην επιβολή προστίμων για τις επιχειρήσεις που αρνούνται να στείλουν κοστολογικά στοιχεία στο υπουργείο.
  • Στην αναπροσαρμογή της αγορανομικής διάταξης περί ανώτατων τιμών σε κυλικεία αεροδρομίων, πλοίων, αρχαιολογικών χώρων κλπ., μετά την παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να αφαιρεθούν ορισμένα είδη για τα οποία προβλέπονταν ανώτατες τιμές και να υποχρεωθούν τα κυλικεία όταν δεν έχουν κάποιο προϊόν που έχει υποχρεωτικά ανώτατη τιμή να διαθέτουν άλλο αντίστοιχο με την ίδια τιμή.

Ωστόσο, ο ίδιος ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι στην ουσία δεν πρόκειται για καινούρια μέτρα, αλλά εν πολλοίς για εφαρμογή διατάξεων που ήδη υπάρχουν.

Το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ και τον υπουργό, ο οποίος με «απαράδεκτες δηλώσεις που προκαλούν αγανάκτηση και οργή στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους ότι τάχα φταίνε αυτοί για την ακρίβεια».

«Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, που καλεί τους εργαζόμενους να «πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και τις δηλώσεις του υπουργού, ο οποίος αποτελεί τον εκλεκτό των βιομηχάνων και των εμπόρων». Η πολιτική αυτή αποτελεί τον «πλασιέ της ανταγωνιστικότητας και της ισχυρής οικονομίας που φέρνουν κερδοφορία για το κεφάλαιο. Πρόκειται για μια αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που είναι γνωστή από τα παλιά, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για το χτύπημα των κερδών, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να δώσουν μαζική αποφασιστική απάντηση στην κυβέρνηση, στο κεφάλαιο με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 13 Φλεβάρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ