Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΟΥΛΗΤΟ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Η τιμή στον «πάτο», το κόστος παραγωγής στα ύψη!

Τις αγωνιστικές αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ επιχειρούν, για μια ακόμα φορά, ν' αποπροσανατολίσουν οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ

Πάνω από 50.000 τόνοι βαμβακιού παραμένουν ακόμα απούλητοι στη Θεσσαλία, καθώς, λόγω της χαμηλής εμπορικής τιμής του προϊόντος, οι βαμβακοπαραγωγοί αναγκάζονται να αποθηκεύσουν την παραγωγή τους, ευελπιστώντας σε καλύτερη τιμή αργότερα. Ομως, μάλλον προς το χειρότερο εξελίσσεται η κατάσταση, αν ληφθεί υπόψη ότι στην αρχή της εκκοκκιστικής περιόδου το βαμβάκι πουλήθηκε και μέχρι 44 λεπτά το κιλό, ενώ αυτό το διάστημα η τιμή που προσφέρουν τα εκκοκκιστήρια, στην καλύτερη περίπτωση, φτάνει τα 41 λεπτά το κιλό. Μια τιμή που, όπως επισημαίνουν οι βαμβακοπαραγωγοί, καθιστά κι αυτήν την καλλιέργεια ασύμφορη.

Από την άλλη μεριά, το κόστος παραγωγής του βαμβακιού, όπως, άλλωστε κι όλων των αγροτικών προϊόντων, αυξάνεται αλματωδώς, καθώς έχουμε τεράστιες ανατιμήσεις στις τιμές των αγροτικών μέσων και εφοδίων. Η τιμή των λιπασμάτων αυξήθηκε, κατά μέσον όρο, 60%, ενώ σε αρκετά είδη λιπάσματος φτάνει μέχρι και 600%! Κι όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί, αυτό είναι το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς και του ξεπουλήματος της εθνικής λιπασματοβιομηχανίας σε πολυεθνικές εταιρείες, που οδήγησαν στην απελευθέρωση της κερδοσκοπικής βουλιμίας και ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων και των μεγαλοεισαγωγέων, οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο πώς θ' αυξήσουν όσο περισσότερο γίνεται τα κέρδη τους.

Η τιμή του αγροτικού ρεύματος, στην οποία προχώρησε η υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, φτάνει στο 40%, το αγροτικό πετρέλαιο ανέβηκε κατά 25% κι ανάλογες αυξήσεις έχουν επιβληθεί στα φυτοφάρμακα και στους σπόρους.

Η χαμηλή εμπορική τιμή του βαμβακιού, σε συνδυασμό με το πετσόκομμα των επιδοτήσεων και την αλματώδη αύξηση του κόστους παραγωγής, επιφέρουν νέο συντριπτικό χτύπημα στο εισόδημα των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών, οδηγώντας όλο και περισσότερους πιο κοντά στη χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα.

Αυτή η προοπτική, που είναι, πλέον, αντιληπτή και «διά γυμνού οφθαλμού, από όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, προκαλεί την οργή και την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλίας, που αναζητά τρόπους αγωνιστικής αντίδρασης. Κι όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι για να υπάρξει διέξοδος χρειάζεται να χτυπηθεί η «πηγή» που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα και η οποία βρίσκεται στη νέα ΚΑΠ και, γενικότερα, στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως προηγούμενα εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού

Την αγωνιστική διάθεση των αγροτών, επιχειρούν, για μια ακόμα φορά, να στρέψουν προς αποπροσανατολιστικές και αδιέξοδες κατευθύνσεις, οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία. Εμφανίζονται, λοιπόν, να συμμερίζονται την αγωνία των βαμβακοπαραγωγών και δε διστάζουν ακόμα και να προαναγγείλουν κινητοποιήσεις. Ομως, ο «αγώνας» που προτείνουν δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς στο στόχαστρό του δε βρίσκεται η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται, προφανώς για μη θιγεί, ούτε κατ' ελάχιστον, η ΕΕ και η κυβέρνηση του κόμματός τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ εμφανίζονται να διαμαρτύρονται για την αλματώδη αύξηση του κόστους παραγωγής, δε λένε ότι αυτή οφείλεται στην πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Επίσης, ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους για τη δραστική μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας - από τα 3.700.00 στρέμματα που καλλιεργούνταν με βαμβάκι πριν τρία χρόνια, ήδη, πέρσι, μειώθηκαν στα 3.000.000, περίπου και άμεσος στόχος είναι να μειωθούν στα 2.500.000 στρέμματα - χωρίς, όμως, να λένε ότι αυτό οφείλεται στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας, έχει, πλέον, την εμπειρία και μπορεί να αντιληφθεί το ρόλο που παίζουν αυτοί οι αγροτοσυνδικαλιστές στο αγροτικό κίνημα. Δεν έχει, λοιπόν, παρά να τους παρακάμψει, να τους παραμερίσει και να οργανώσει την πάλη του με την αγωνιστική συσπείρωσή του στην ΠΑΣΥ, διότι μόνο το συνεπές αγροτικό κίνημα, που αυτή εκφράζει, μπορεί να δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο, αποτελεσματικότητα και προοπτική στον αγώνα του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ