Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Μελέτες ... «ταφόπλακας» του «Ξενία»

Σαν πικρό «ανέκδοτο» ακούγεται το θέμα που θα συζητήσει την ερχόμενη Πέμπτη το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ, για την «αναθεωρημένη» μελέτη του ξενοδοχείου «GRAND SERAI-ΞΕΝΙΑ», στα Ιωάννινα, συμφερόντων «Ακτή Αριάδνη Α.Ε.», (Κ. Μήτσης).

Το ξενοδοχείο χτίστηκε στη θέση του παλιού «Ξενία» Ιωαννίνων, η κατεδάφιση του οποίου ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών κατά της δημοτικής αρχής και του ΥΠΠΟ. Το «Ξενία» έχτισε το 1959 ο αρχιτέκτων Φίλιππος Βώκος, υπό την επίβλεψη του Αρη Κωνσταντινίδη. Ο ΕΟΤ το παραχώρησε στο δήμο στα μέσα της δεκαετίας του '80 και αυτός με τη σειρά του στη Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής Ανάπτυξης Ιωαννίνων (ΔΕΤΑΙ), που έχει ιδιωτικοποιήσει και άλλα ιστορικά ακίνητα.

Το 2005 το ΚΣΝΜ γνωμοδοτεί, κατά πλειοψηφία, κατά του χαρακτηρισμού του «Ξενία» Ιωαννίνων ως μνημείου, ανοίγοντας το δρόμο στις μπουλντόζες και για τα άλλα «Ξενία», αφού η πλειοψηφούσα άποψη θεώρησε ότι η διατήρησή τους πρέπει να γίνει επιλεκτικά. Ωστόσο τονίστηκε πως όσα «Ξενία» πέρασαν στους ιδιώτες, έχουν αλλοιωθεί πλήρως, ενώ ο τότε γγ του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλος, υπερτόνισε το κριτήριο της ιδιωτικοοικονομικής «βιωσιμότητας», αποδεικνύοντας πως το βασικό για τις κυβερνήσεις του δικομματισμού είναι η εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ, καθώς και η ΝΑΣ και η ΔΑΣ στα Γιάννενα αντέδρασαν στο ξεπούλημα, επόμενα και στην κατεδάφιση του «Ξενία» Ιωαννίνων, πρωτοστατώντας στην οργάνωση κινητοποιήσεων για τη σωτηρία του, οι οποίες, μάλιστα, «έτυχαν» της κρατικής καταστολής.

Ενόψει της συζήτησης της Πέμπτης, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων σε ανακοίνωσή του «απαιτεί την κήρυξη όλων των "Ξενία", μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους ως διατηρητέων μνημείων», αφού «τα "Ξενία" αποτελούν σημαντικότατη ενότητα της δημόσιας μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής παραγωγής και θα μπορούσαν, αφού συντηρηθούν με βάση τα αρχικά σχέδια και οργανωθούν κατάλληλα, να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο τουριστικής υποδομής υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας». Υπό καθεστώς δημόσιας ιδιοκτησίας και διαχείρισης προσθέτουμε εμείς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ