Κυριακή 10 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Κρίσιμη ταξική αναμέτρηση

ΟΛΟΙ με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ στην απεργία της Τετάρτης και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, με κεντρική αυτή της Αθήνας, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ομόνοιας

Η δεύτερη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κατέγραψε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, αλλά σε βάρος των εργαζομένων. Παρά την προκλητική απαίτηση του ΣΕΒ και των εκπροσώπων των μεγαλοεργοδοτών να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι «αυξήσεις» στο ύψος του τρέχοντος πληθωρισμού (περίπου 4%), η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αποδέχτηκε τη συγκρότηση μιας Διαρκούς Επιτροπής Διαλόγου που θα εξετάζει όλα τα ζητήματα και στην οποία Επιτροπή θα παραπεμφθούν για συζήτηση όλες οι αξιώσεις του ΣΕΒ για την παραπέρα αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας.

Αυτή, μάλιστα, η αποδοχή από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, έγινε λίγες ημέρες πριν την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 13 Φλεβάρη και ενώ δύο ημέρες μετά, στις 15 του μήνα, ο Κ. Καραμανλής θα παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης για την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει. Την ώρα, λοιπόν, που οι εργαζόμενοι της χώρας μας και άλλα λαϊκά στρώματα βρίσκονται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά ΣΕΒ και κυβέρνησης, την ώρα που η εργατική τάξη ετοιμάζεται για μια κρίσιμη αναμέτρηση, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ σπεύδει για τον «κοινωνικό διάλογο». Και δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος αυτή ακριβώς τη συμφωνία ξεχώρισε ως το ουσιαστικό αποτέλεσμα της συνάντησης.

Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι οι εργαζόμενοι στο μόνο που μπορούν να βασιστούν, είναι η δική τους δύναμη, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, εξ αντικειμένου, αναδεικνύεται στη μόνη φερέγγυα και συνεπή δύναμη, για να οργανώσει και αυτήν την ταξική αναμέτρηση. Με την καθημερινή του δράση, το διεκδικητικό πλαίσιο, τη γραμμή συσπείρωσης που έχει, στέκεται απέναντι και στην κυβέρνηση αλλά και στις οικονομικές δυνάμεις και στους φορείς που καθοδηγούν την αντεργατική επίθεση.

Από την αναμέτρηση στις 13 Φλεβάρη, αλλά και την παραπέρα κλιμάκωση, θα εξαρτηθούν πολλά. Ηδη οι εργαζόμενοι της χώρας μας με την απεργία στις 12 Δεκέμβρη, με τους καθημερινούς τους αγώνες για το μεροκάματο, ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική ασυδοσία, δυσκόλεψαν τα σχέδια της κυβέρνησης και τις επιδιώξεις των εργοδοτών. Τώρα, χρειάζεται ένα ακόμα πιο αποφασιστικό βήμα στην πάλη των εργαζομένων. Η απεργία της Τετάρτης και η συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ θα είναι το πραγματικό βαρόμετρο των εξελίξεων.

Εδώ, στο καμίνι της ταξικής πάλης, στον αγώνα για το μεροκάματο, για αυξήσεις στο ύψος των λαϊκών αναγκών, για να μην περάσουν νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, εδώ κρίνεται το σήμερα και το αύριο των εργαζομένων. Γι' αυτό εδώ έχουν θέση όλοι. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απευθύνουν προσκλητήριο μάχης και ευθύνης. Τώρα είναι η στιγμή να ξεπεραστούν αναστολές και δισταγμοί και οι εργάτες να σταθούν πλάι - πλάι, έχοντας υπόψη τους μόνο τα ταξικά τους συμφέροντα. Με αυτό το πνεύμα, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας μέχρι το τελευταίο λεπτό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ