Τρίτη 5 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστική πολυμορφία

Εργο του Γ. Μαυροΐδη
Εργο του Γ. Μαυροΐδη
Στο Μουσείο Μπενάκη (κεντρικό κτίριο), φιλοξενείται (έως 24/2) η έκθεση «Σαμαρκάνδη» του Τάσου Χριστάκη (εικαστικού καλλιτέχνη και καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών). Βασίζεται στο διάλογο που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα έργο τριών διαστάσεων, που δανείζει τον τίτλο του στην έκθεση, και σε έργα δύο διαστάσεων. Ο Τ. Χριστάκης χρησιμοποιεί ως βασικά υλικά το ξύλο, το χαρτί και το κάρβουνο. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από τη λακωνική διατύπωση και τη φειδωλή χρήση των μέσων. Η τραχύτητα της γραφής και ο βίαιος τρόπος που «σκάβεται» το χαρτί, δημιουργούν ανοιχτούς τόπους (ξέφωτα) που φωτίζουν τις μορφές.

Στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4), φιλοξενείται (έως 23/2) αναδρομική έκθεση του Γιώργου Μαυροΐδη. Σκοπός της είναι να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της δημιουργικής του πορείας με τριάντα πέντε έργα (πίνακες μεγάλων διαστάσεων και τερακότες). Η ζωγραφική του Γιώργου Μαυροΐδη αποκαλύπτει έναν κόσμο γεμάτο πάθος, ένταση, πόνο, εκφραστικότητα. «Κλειδιά» στο έργο του το χρώμα και το φως. Στη ζωγραφική του οι θερμές και ψυχρές πινελιές, απλωμένες με νεύρο, «πλάθουν» πρόσωπα, χώρους και τοπία. Ο Γ. Μαυροΐδης έμεινε ως το τέλος προσηλωμένος στο ανθρώπινο σώμα, δίνοντάς του ανθρωποκεντρική διάσταση.

«Ανθρώπινη κατάσταση / 2» τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής της Κλεοπάτρας Δίγκα, (7/2-30/3) στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης στην Πάτρα (πλατεία Γεωργίου Α΄ και Κορίνθου). Στον κατάλογο της έκθεσης, η Πέγκυ Κουνενάκη σημειώνει: «Η νεορεαλίστρια Δίγκα, τώρα δεν ασχολείται με το φαίνεσθαι του κόσμου αλλά με το είναι του ανθρώπου... Με λιτές, αδρές γραμμές, σχεδόν βίαιες, έντονα εξπρεσιονιστικές, επιχειρεί να σκιαγραφήσει το ανθρώπινο δράμα. Ο άνθρωπος σε πτώση, σε παρακμή, ένα σώμα πάσχον». Ο Βασίλης Λαδάς στο προλογικό του σημείωμα αναφέρεται στον τρόπο που η καλλιτέχνης αποτυπώνει τις ανθρώπινες μορφές, τονίζοντας πως η Κ. Δίγκα εκφράζει την υπαρξιακή αγωνία των σωμάτων «λιτά και ρεαλιστικά. Δε μεταμορφώνει τα σώματα, δεν τα αδυνατίζει παράλογα ούτε τα χοντραίνει συμβολικά, δεν προεξέχουν κοιλιές ή καμπούρες, δεν επιμηκύνονται λαιμοί. Εχουν το σύνηθες μέτρο. Δηλώνουν πως είναι ύλη υποκείμενη στη φθορά και στην αγορά... Σώματα στην πρώτη σήψη τους και ταυτόχρονα στην πρώτη πνοή τους».

Εκθεση χαρακτικής του Γρηγόρη Κότσαρη (13/2-15/3) στον «Τεχνοχώρο» της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών (Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη). Στις ξυλογραφίες που παρουσιάζει, τα θέματά του είναι εμπνευσμένα από τον τόπο της καταγωγής του, το Αιτωλικό.

Στην Πινακοθήκη «Ψυχάρη 36» (Κυπριάδου), φιλοξενείται ζωγραφική του Γεράσιμου Σωτηρόπουλου, με τίτλο «Εσωτερικά τοπία».

Από τις 22/2-16/3 στο χώρο τέχνης «William James» (Υμηττού 64, Χολαργός), θα παρουσιαστεί έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Δαβιλά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org