Κυριακή 3 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Ελληνοτουρκική σύμπραξη

Μέσα στην ανακατωσούρα της λεγόμενης «Ζαχοπουλειάδας», ένα μείζονος σημασίας πολιτικό γεγονός πέρασε ουσιαστικά απαρατήρητο στο δημόσιο επίσημο πολιτικό λόγο.

Πρόκειται για το πρόσφατο ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία και τις συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του. Για την προετοιμασία εκείνου του ταξιδιού πολλά λέγονταν ως πιθανά σενάρια. Αυτό οφειλόταν στην άρνηση της κυβέρνησης να προσδιορίσει τους ακριβείς λόγους της επίσκεψης. Τώρα όμως, κοιτάζοντας τις συζητήσεις μεταξύ των δύο πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας δύναται κάλλιστα να ειπωθεί ότι εκείνη η συνάντηση είχε έντονο, συγκεκριμένο και σχεδιασμένο οικονομικό και πολιτικό χαρακτήρα. Η οικονομική πλευρά σηματοδοτήθηκε με την παρουσία επιχειρηματικών κύκλων του ελληνικού και του τουρκικού κεφαλαίου για την ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας. Η συνεργασία αυτή πέρα από την κλασική εμπορική συμφωνία έχει και τη μορφή κοινών οικονομικών συμπράξεων. Το γεγονός αυτό της δίνει ουσιωδέστερο χαρακτήρα και δημιουργεί δυνατότητες κοινών οικονομικών δραστηριοτήτων σε ευρύτερους χώρους πέραν των γεωγραφικών τους συνόρων.

Η πολιτική πλευρά στα προβλήματα σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δηλαδή των αρνητικών αποφάσεων κι επεκτατικών βλέψεων του πολιτικο-στρατιωτικού καθεστώτος της Τουρκίας, αναφέρθηκαν ουσιαστικά ως «φύλλο συκής» να καλύψει το σώμα των πραγματικών προθέσεων. Η ουσιαστική πλευρά των πολιτικών αποφάσεων ήταν η συμφωνία κοινών στρατιωτικών συμπράξεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού δόγματος για τις κοινές ευέλικτες στρατιωτικές μονάδες ταχείας επέμβασης. Η ερώτηση που γεννιέται εδώ είναι για το συγκεκριμένο ρόλο τέτοιων επεμβάσεων και εναντίον ποιων.

Από πολλού χρόνου είχαμε επισημάνει την πιθανότητα να γίνει η Ελλάδα το τρένο που θα μεταφέρει την Τουρκία στα Βαλκάνια. Αυτό φαίνεται να εξελίσσεται παρασκηνιακά αργά, αλλά σταθερά. Το γεγονός αυτό γίνεται πιθανότερο από το συνεχές βάθεμα του ελληνικού καπιταλισμού στο λαβύρινθο των δυτικοσυμμαχικών ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων κι ενεργειών. Ισότιμος εταίρος σημαίνει ισότιμη αποδοχή και συμμετοχή σε κάθε διασυμμαχικό σχέδιο.

Στην περίπτωση της σχέσης Ελλάδας - Τουρκίας σημαίνει ενιαία ιμπεριαλιστική σύμπραξη σε κατ' ουσία ενιαίο γεωγραφικό χώρο. Η εμμονή της ελληνικής αστικής τάξης για την ισότιμη εισδοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι βασικό στοιχείο του ενιαίου σχεδίου που στηρίζεται και αναπτύσσεται στη διαπλοκή του ελληνικού και τουρκικού κεφαλαίου. Η συνάντηση του Ελληνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό είναι μια διμερής καπιταλιστική σύμπραξη υπό την αιγίδα και για λογαριασμό της δυτικής συμμαχίας με επικεφαλής το ΝΑΤΟ.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ