Πέμπτη 31 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Μην «αγοράζεις» τίποτα

Του Σπύρου Ορνεράκη από τα ΝΕΑ
Του Σπύρου Ορνεράκη από τα ΝΕΑ
«Λαμπερή κυρία των ΜΜΕ εξηγούσε επί δίωρο τα μυστικά της επικοινωνίας και των δημοσκοπήσεων σε φέρελπι του νέου πολιτικού προσωπικού της αριστεράς, στο καφέ της Μεγάλης Βρετανίας» (ένα από τα πολλά «νον πέιπερ» που διοχετεύτηκαν στις εφημερίδες τις τελευταίες μέρες).

Αντε ψάχνε εσύ τώρα να βρεις ποιος το έστειλε, τι καραμπόλα έχει στο μυαλό του. Είναι σα να ψάχνεις να βρεις τι σχέση έχει ένα φορτηγό που φεύγει από την Αλβανία, φορτώνει πορτοκάλια κάπου στην Ελλάδα, περνάει από μια αεροπορική βάση, φορτώνει και δύο ομοιώματα αντιαεροπορικών πυραύλων και το σταματούν στην Ιταλία, τόσο όσο να μεταδοθεί η είδηση ότι κάθε κίνηση είναι υπό έλεγχο...

Αντε ψάξε βρες τι σχέση υπάρχει ανάμεσα στο σήμα που έστειλε η κρατική ασφάλεια ότι επίκειται χτύπημα στο αστυνομικό τμήμα Πεύκης και στο χτύπημα που πράγματι έγινε.

Εσύ, είσαι μόνο αναγνώστης, τηλεθεατής, καταναλωτής δηλαδή.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι: `Η, να καταπιείς αμάσητο ό,τι σου πλασάρουν, ή να το απορρίψεις στο σύνολό του.

Διαβάζοντας τις εφημερίδες και βλέποντας τα κανάλια που αντανακλούν τις θέσεις αυτού ή του άλλου αστού, εύκολα μπορείς να πειστείς ότι «θύελλα ήταν και πέρασε». Ηδη το περιβάλλον του πετρελαϊκού λόμπι που ασκείται και στις τηλεπικοινωνίες, ρίχνει τους τόνους. Η «Forthnet» πέρασε κι αυτή σε αραβικά κεφάλαια (τα ίδια που χρηματοδοτούν την αγορά του Παναθηναϊκού;) και ένας δικαστής αποφάσισε πως πωλείται κάτω του κόστους το σάντουιτς για το οποίο το παιδί σου πληρώνει ήδη 500 δρχ. στην καντίνα του σχολείου.

Αντε βγάλε άκρη όσο παραμένεις δέσμιος μιας ενημέρωσης που από την ίδια την κατασκευή της είδησης ως και την ανάλυσή της μετά, είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των εμπόρων, αυτών των ίδιων που αγοράζουν και την εργατική σου δύναμη, αυτών των ίδιων που και σου πουλάνε το σχοινί για να τους κρεμάσεις αλλά και παίρνουν μέτρα για να έχεις τα χέρια δεμένα.

Αλλού η διέξοδος...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ