Τετάρτη 30 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Φλέβα χρυσού» η ... φτώχεια!

«Οι δυνητικές εφαρμογές του δημιουργικού καπιταλισμού περιορίζονται μόνο από τα όρια της φαντασίας μας. Αν μπορέσουμε να βρούμε προσεγγίσεις που απαντούν στις ανάγκες των φτωχών με τρόπο που γεννούν κέρδος και αναγνώριση στις επιχειρήσεις, θα έχουμε βρει μια αυτοσυντηρούμενη μέθοδο για τη μείωση της φτώχειας. Μια παθιασμένη προσπάθεια να ανταποκριθούμε στην πρόκληση μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε τον κόσμο».

*

Πρόκειται για φράση του Μπιλ Γκέιτς, όπως δημοσιεύτηκε σε συνέντευξή του προχτές στο «Βήμα». Και είναι αποκαλυπτική του «δημιουργικού» κυνισμού με τον οποίο η πλουτοκρατία προσεγγίζει τη γενικευμένη φτώχεια, την οποία η ίδια προκαλεί στον κόσμο, ως τη μεγαλύτερη φλέβα αναπαραγωγής και αύξησης της κερδοφορίας της.

Ο κύριος «Μάικροσοφτ», περιγράφοντας γλαφυρά τη «φιλανθρωπία» της τάξης του, δεν κρύβει λόγια σχετικά με την «ικανότητα» του καπιταλισμού να γεννά τη φτώχεια και μέσα από αυτήν να πολλαπλασιάζει τα κέρδη των πολυεθνικών. Και τούτο στο όνομα της «καταπολέμησης» ή ακόμα χειρότερα στο όνομα της «μείωσης» της φτώχειας!

Αξιοσημείωτο, επίσης, το συμπέρασμα του Γκέιτς: Oτι μέσω αυτής της «δημιουργικής» επένδυσης πάνω στη φτώχεια, οι καπιταλιστές θα έχουν απαντήσει στην «πρόκληση... να αλλάξουμε τον κόσμο»! Αυτό το τελευταίο, δε θυμίζει λίγο εκείνο το «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός»;..


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ