Σάββατο 26 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο Ελληνας Κροίσος ... δεν υπάρχει

Τους τελευταίους μήνες, ο ερχομός του μωρού μου στο σπίτι με αναγκάζει - δικαίως - να βγαίνω στο μπαλκόνι για ...τσιγάρο. Γίνομαι, έτσι, μάρτυρας διαφόρων γεγονότων και συνομιλιών του πεζοδρομίου. Δίπλα στην πολυκατοικία μας, έχει ανοίξει μια καφετέρια που εκτός από καφέ και ποτά προσφέρει στους θαμώνες της και άλλες ...τέρψεις. Στο βάθος της έχει ένα «playing room» (αίθουσα παιχνιδιού) με ηλεκτρονικούς κουλοχέρηδες, τα νόμιμα μηχανήματα για ...φρουτάκια. Τυχαίνει, λοιπόν, πολλοί από τους «παίχτες» και τους συνοδούς τους (είτε γιατί δεν πιάνει το κινητό τους μέσα στην καφετέρια, είτε γιατί δε θέλουν να ακούσει και να αντιληφθεί ο συνομιλητής τους πού βρίσκονται) να βγαίνουν έξω από το μαγαζί για να μιλήσουν στο τηλέφωνο.

Δεν αντέχω άλλο... έχει χάσει ήδη 400 ευρώ και συνεχίζει! Δεν καταλαβαίνει τίποτα... δεν έχει συναίσθηση... περιμένω να φύγει λίγο ο κόσμος κι αν τα καταφέρω να τον κάνω να μ' ακούσει, να σταματήσει... Είχε αγανακτήσει η κοπέλα (θα 'ταν - δε θα 'ταν τριάντα χρόνων), που, όπως φαίνεται, μιλούσε με μια φίλη της στο κινητό, την ώρα που ο φίλος της έχανε παραπάνω από μισό μισθό στα φρουτάκια. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, από παιδιά που δεν έχουν κλείσει ακόμα τα είκοσι, έως πενηντάρηδες κι εξηντάρηδες, άλλοι κοστουμαρισμένοι «στην τρίχα» κι άλλοι με τις φόρμες και τα ρούχα της δουλιάς, καταφθάνουν καθημερινά για να ακουμπήσουν από τα λίγα ευρώ που έχουν στην τσέπη έως και τα λεφτά που έχουν για να περάσουν ολόκληρο το μήνα, στα φρουτάκια.

Εχω περάσει από κάτι ξαδέλφια μου και θα 'ρθω σε καμιά ώρα... Είμαι έξω από το σουβλατζίδικο, πες μου τι θέλεις, αλλά να ξέρεις, έχει πολλή ουρά και θ' αργήσω λίγο... Οχι ρε μπαμπά, μη φεύγεις, περίμενέ με, σου λέω είμαι στο δρόμο, περπατάω για το σπίτι... Οι δικαιολογίες «πέφτουν βροχή», προκειμένου οι «παίχτες» να εξασφαλίσουν λίγα λεπτά παραπάνω μπροστά στις μηχανές, που σου υπόσχονται πολλά για να σου πάρουν ακόμα περισσότερα.

Ψέματα στους γονείς, στις /στους συζύγους, διαταραχή - μικρότερη ή μεγαλύτερη - των σχέσεων, καυγάδες, απελπισία. Οι μηχανές πουλούν ελπίδα και την πουλούν πάρα πολύ ακριβά. Εχουν τεράστιο κόστος, όχι μόνο στον οικογενειακό προϋπολογισμό, αλλά και στις ίδιες τις οικογενειακές σχέσεις. Αξίζουν, άραγε, όλα αυτά για μια φορά στις τόσες, που μπορεί κανείς να κερδίσει ένα ποσό; Φυσικά και όχι. Αν βάλει κανείς στη ζυγαριά πόσα έχει χάσει μπροστά στις ψυχρές μηχανές - κλέφτες, θα συνειδητοποιήσει ότι δεν αγοράζονται με τα κέρδη του, όσα κι αν είναι αυτά. Με την αρρώστια του τζόγου, κανένας δεν έφτιαξε τη ζωή του. Σε τελική ανάλυση, ο ...«Ελληνας Κροίσος ιδιοκτήτης νησιού» ...δεν υπάρχει.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ