Τρίτη 22 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Τσαλάκωσαν τη βιτρίνα της χλιδής στον «Αστέρα»

«Στη διαφθορά και στη σαπίλα, οι αγώνες είναι η μόνη μας ελπίδα», φώναξαν ξανά και ξανά οι ταξικές δυνάμεις, διαδηλώνοντας για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά

Με πορεία απάντησαν οι εργαζόμενοι στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας
Με πορεία απάντησαν οι εργαζόμενοι στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας
Με μια κινητοποίηση πραγματικό εφιάλτη για την πολυεθνική εργοδοσία, τα ταξικά σωματεία του Επισιτισμού - Τουρισμού και των Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αθήνας, διαδήλωσαν το πρωί της Κυριακής μέσα στον «Αστέρα της Βουλιαγμένης» το πανεργατικό αίτημα για σταθερή και μόνιμη δουλιά με πλήρη δικαιώματα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν συνδικάτα και εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, όπως και δεκάδες νεολαίοι, που με ιδιαίτερη ένταση βιώνουν τη ραγδαία ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, στο όνομα της αύξησης των εργοδοτικών κερδών.

Αυτό ακριβώς το καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας και ομηρίας βιώνουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι στον «Αστέρα». Από τους περίπου 300 που έχουν απομείνει στο ξενοδοχείο - το οποίο δηλώνει εποχικής λειτουργίας, αλλά παραμένει ανοιχτό όλο το χρόνο - το 80% είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, με πεντάμηνες, εξάμηνες και το πολύ εννιάμηνες συμβάσεις. Μετά τη φούρια του καλοκαιριού απολύονται και το ξενοδοχείο συνεχίζει να δουλεύει, «προσλαμβάνοντας» εργαζόμενους ακόμα και για μια μέρα («εξτρατζήδες»)!

Απολύθηκε λόγω «κακής διαγωγής»

Η επαναπρόσληψη των συμβασιούχων, ορισμένοι από τους οποίους δουλεύουν πάνω από 20 χρόνια στο ξενοδοχείο, εξαρτάται κατά πολύ από τη διαγωγή που θα επιδείξουν απέναντι στις εργοδοτικές αξιώσεις. Αυτό το «προσόν» φαίνεται πως δεν πληρούσε η Μερόπη Αλυκιώτη, εργαζόμενη στο ξενοδοχείο από το 1986. Ηταν η μοναδική από το προσωπικό του εστιατορίου, που η σύμβασή της δεν ανανεώθηκε μετά τη λήξη της στις 30 του περασμένου Νοέμβρη.

Από τη διαδήλωση μέσα στο ξενοδοχείο
Από τη διαδήλωση μέσα στο ξενοδοχείο
Ο λόγος είναι καθαρός και τον έχει ομολογήσει η ίδια η εργοδοσία: Η συγκεκριμένη εργαζόμενη είναι μέλος της διοίκησης του κλαδικού ταξικού συνδικάτου. Πρωτοστάτησε στις απεργιακές κινητοποιήσεις του περασμένου Οκτώβρη στο ξενοδοχείο και με τη στάση της χαλάει τη σούπα της «κοινωνικής συναίνεσης» που προσπαθούν να επιβάλουν στους εργαζόμενους η διοίκηση του ξενοδοχείου με το εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο, όπου πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ.

Μετά τις κινητοποιήσεις του Οκτώβρη, η εργοδοσία είχε κάνει λόγο για μετατροπή 127 συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, με κριτήρια που θα έβαζε η εργοδοσία. Τρεις σχεδόν μήνες μετά και με την ανοχή του επιχειρησιακού σωματείου, καμιά μετατροπή σύμβασης δεν έχει γίνει.

Τους έπιασαν στον ύπνο

Το πρωί της Κυριακής, δεκάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι που έφτασαν με κάθε μέσο στη Βουλιαγμένη, πέρασαν αιφνιδιαστικά μέσα στον αυλόγυρο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και με πορεία κατευθύνθηκαν προς το κτίριο «Αρίωνας» του «Αστέρα». Οι ταξικές δυνάμεις μετέφεραν την κινητοποίηση μέσα στο λόμπι του ξενοδοχείου, με συνθήματα όπως «Σταθερή δουλιά ζητάει η εργατιά» και «Για τους ξενοδόχους κέρδη και χλιδή και για τους εργάτες μίζερη ζωή».

Η αιφνιδιαστική κινητοποίηση τσαλάκωσε την εικόνα της χλιδής και της πολυτέλειας. Εριξε την κουρτίνα του πλουτισμού για την πολυεθνική διαχειρίστρια «STARWOOD», πίσω από την οποία κρύβονται οι άθλιες σχέσεις εργασίας, οι μισθοί των 500 και 600 ευρώ, τα ατέλειωτα ωράρια, το διαρκές βάθεμα της εκμετάλλευσης. Οι πελάτες του ξενοδοχείου ενημερώθηκαν στα Αγγλικά για τους λόγους της κινητοποίησης. Συνδικαλιστές του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων μίλησαν στους συναδέλφους τους την ώρα του διαλείμματος.

Η εργοδοσία απάντησε καλώντας την αστυνομία, όπως είχε κάνει και την περίοδο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων και παρά το γεγονός ότι προσπάθησαν αρχικά να μεταθέσουν για τη Δευτέρα τη συνάντηση με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, εκπρόσωποι της πολυεθνικής υποχρεώθηκαν τελικά να συναντηθούν με εκπροσώπους από τα ταξικά συνδικάτα.

Συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα

Στην κοροϊδία ότι δεν μπορούσαν δήθεν να δεσμευτούν για τα αιτήματα των εργαζομένων, επειδή ήταν Κυριακή και δεν ήταν δυνατόν να βρεθούν οι αρμόδιοι (!), οι συγκεντρωμένοι απάντησαν με πορεία μέσα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα, η οποία κατέληξε σε άλλο κτίριο, όπου επίσης πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη του λόμπι. Καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού σωματείου είχαν λουφάξει στα γραφεία τους και δεν εμφανίστηκαν ούτε λεπτό στο χώρο όπου δινόταν η μάχη.

Το σύνθημα «Στη διαφθορά και στη σαπίλα, οι αγώνες είναι η μόνη μας ελπίδα» ακούστηκε ξανά και ξανά την Κυριακή στον «Αστέρα», μαζί με το κάλεσμα συμμετοχής στα σημερινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Οπως ακούστηκε και η κραυγή αγωνίας των εργαζομένων, που ζητάνε σταθερή δουλιά «και αυτοί μας δίνουν σταθερή ομηρία», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Το μήνυμα παραδόθηκε στην πολυεθνική εργοδοσία και στην Εθνική Τράπεζα που παραμένει η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου. Οι ταξικές δυνάμεις προειδοποίησαν για κλιμάκωση της πάλης αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα προς όφελος των εργαζομένων και κατευθύνθηκαν με πορεία προς την έξοδο του συγκροτήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ