Σάββατο 12 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Καμιά ανοχή στην υποβάθμιση!

Διαδηλώσεις έγιναν χτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αποφασισμένοι να δυναμώσουν τον αγώνα για ενιαία δημόσια δωρεάν παιδεία, δήλωσαν χτες σπουδαστές των ΤΕΙ στην κινητοποίηση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα. Κατά τις 12 το μεσημέρι, σπουδαστές από Αθήνα, Πειραιά, Καλαμάτα, Πάτρα, Αρτα, Σπάρτη, Χαλκίδα και Κρήτη, κατέφταναν στα Προπύλαια για να κάνουν σαφές ότι «δεν πάει άλλο» η υποβάθμιση των σπουδών, τα πτυχία χωρίς αντίκρισμα, οι μισθοί πείνας των 500 ευρώ για τους απόφοιτους. Εναντιώθηκαν στο νόμο - πλαίσιο, στην εξίσωση των ΤΕΙ με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, στα πτυχία - πιστοποιητικά τύπου ΙΕΚ, στην εργασία χωρίς δικαιώματα. Ξεκαθάρισαν με το κεντρικό πανό του Συντονιστικού, και τις πικέτες που φορούσαν σπουδάστριες στην κεφαλή της πορείας: «Καμία ανοχή! Στους δρόμους όλα τα ΤΕΙ».

Γράφτηκε με κόκκινη μπογιά στους δρόμους έξω από τη Βουλή (όπου πορεύτηκαν οι σπουδαστές και επέδωσαν την ανακοίνωση του Συντονιστικού): «έχουμε χιλιάδες λόγους που ξεσηκωνόμαστε»: Τα χιλιάδες ευρώ που ξοδεύουν για σίτιση, στέγαση, βιβλία, εργαστήρια. Τα ανύπαρκτα βιβλία, τις ελλείψεις σε καθηγητές. Την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Τους μισθούς πείνας. Οι σπουδαστές κατέδειξαν και αυτούς που ευθύνονται για τους παραπάνω «χιλιάδες λόγους»: «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, πλουτοκρατία βάζουνε ταφόπλακα στη δωρεάν παιδεία».

Προηγούμενα η πορεία πέρασε έξω από το κτίριο του ΣΕΒ, στέλνοντας το μήνυμα: «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές έξω οι εταιρείες από τις σχολές». Και εκεί, στον τοίχο του κτιρίου, οι σπουδαστές άφησαν τα ίχνη τους, αναγράφοντας με κόκκινα γράμματα: «Στην υποβάθμιση των σπουδών καμία ανοχή»!

Στη Θεσσαλονίκη

Μαχητική διαδήλωση έκαναν χτες και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σπουδαστές των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Λάρισας και φοιτητές του συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων ΑΠΘ.

«Τέρμα πια στις καταρτίσεις, δεν είμαστε εργαλεία για τις επιχειρήσεις», δόθηκε το έναυσμα κι οι σπουδαστές ξεκίνησαν πορεία από το άγαλμα Βενιζέλου. Μπροστά σπουδαστές από τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με σύνθημα: «Τέρμα πια στην ακριβοπληρωμένη αμάθεια, ούτε ευρώ από την τσέπη μας». Ακολουθούν τα ΤΕΙ Λάρισας, Σερρών και οι άλλοι σύλλογοι με σύνθημα: «Δουλιά με δικαιώματα, πτυχία με αξία. Στους δρόμους τα ΤΕΙ για δημόσια και δωρεάν παιδεία».

Η διαδήλωση σταμάτησε για λίγο στο αμερικανικό προξενείο, όπου οι σπουδαστές φώναξαν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και συνεχίστηκε μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Οι σπουδαστές έξω από το ΥΜΑΘ, έκαψαν σημαία της ΕΕ και άναψαν πυροτεχνήματα διατρανώνοντας ότι ο αγώνας συνεχίζεται αταλάντευτα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εχουμε χιλιάδες λόγους να ξεσηκωνόμαστε(2008-01-08 00:00:00.0)
Πανελλαδική κινητοποίηση στις 11 Γενάρη(2007-12-19 00:00:00.0)
«Ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας!»(2007-11-30 00:00:00.0)
Σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια(2007-10-18 00:00:00.0)
Αγωνιστικό ραντεβού στις 10 Μάη(2006-05-06 00:00:00.0)
ΟΧΙ στο νομοσχέδιο για την αναγνώριση τίτλων σπουδών(2005-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ