Σάββατο 12 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πνίγουν περιοχές με ... αντιπλημμυρικό έργο!

Την αγωνία των κατοίκων του Μοσχάτου, του Ρέντη και του Ν. Φαλήρου, λόγω της πρόθεσης του ΥΠΕΧΩΔΕ να κατασκευάσει έργο εκτροπής μέρους των αστικών λυμάτων του Δήμου Αθηναίων στον Κηφισό σε περιόδους μεγάλων βροχοπτώσεων, μετέφερε χτες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ, Β. Νικολαΐδου, ζητώντας από το υπουργείο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν τα έργα της εκτροπής «για να απαλλαγεί η πόλη από την επιφανειακή ρύπανση» λυμάτων σε περιόδους βροχοπτώσεων. Τότε, υποστήριξε, θα μπορεί να κατασκευαστεί και «ένα χωριστικό σύστημα». Πρόσθεσε επίσης ότι θα «υπάρξει γενική περιβαλλοντική διαχείριση του τμήματος από τις Τρεις Γέφυρες και κάτω με καθαρισμούς και βελτίωση οδικών στοιχείων». Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «το επιπλέον νερό δε θα μπορεί να μπει στον Κηφισό και πράγματι θα πλημμυρίζουν κάποιες χαμηλές περιοχές»! Ως μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος πρότεινε τη δημιουργία φραγμάτων...

«Δε θα υπάρξει μόνο ρύπανση του Σαρωνικού, αλλά και υποβάθμιση των συγκεκριμένων περιοχών» από το σχέδιο της εκτροπής, τόνισε ανταπαντώντας η Βέρα Νικολαΐδου. «Εμείς πιστεύουμε - πρόσθεσε - ότι από τη μια πλευρά η πιο σωστή λύση είναι το χωριστικό σύστημα αποχέτευσης, το οποίο, παρά τις δεσμεύσεις, δεν έχει προχωρήσει». Θύμισε ότι «το 2002 δεσμευόταν το ΥΠΕΧΩΔΕ να κάνει μελέτη περιβαλλοντικής προστασίας, η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Υπάρχει λοιπόν ένας κίνδυνος. Αυτός ο συμπληρωματικός αγωγός που θα πάρει τα λύματα που θα εκτραπούν έχει υπολογιστεί εντελώς αυθαίρετα για 20 χρόνια επαναφοράς και όχι για 50 (η μεγαλύτερη πλημμυρική παροχή που μπορεί να συμβεί μέσα σε περίοδο 50 χρόνων) που προβλεπόταν στην προμελέτη και που είναι και επιστημονικά διεθνώς ο πιο σωστός».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ