Σάββατο 12 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ο Σπύρος Σελιανίτης

Εφυγε από τη ζωή, τη Δευτέρα 25.12.2007, πλήρης ημερών, ο Σπύρος Σελιανίτης, γεωπόνος και αγροτιστής, που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για τη βελτίωση της ζωής των φτωχών αγροτών και στην ιδέα της εργατοαγροτικής συμμαχίας. Η κηδεία του έγινε την Παρασκευή 28 Δεκέμβρη από τον Ι.Ν. Αγίου Σεραφείμ της Παλιάς Πεντέλης και η ταφή, σύμφωνα με την επιθυμία του, στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ο Σπύρος Χρ. Σελιανίτης γεννήθηκε στις Θεσπιές (Ρημόκαστρο) Θηβών το 1912 από γονείς μικρούς γεωργοκτηνοτρόφους. Τέλειωσε, το 1936, την Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και, το 1964, ανακηρύχτηκε διδάκτορας των Γεωπονικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την ίδια χρονιά τού απονεμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών έπαινος για τη μελέτη του: «Περί της καθόλου εξυψώσεως του επαγγελματικού επιπέδου του Ελληνος αγρότου».

Το 1940 διορίστηκε στο υπουργείο Γεωργίας και από την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκε στο Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΕ), που ήταν ένα από τα κόμματα, που ίδρυσαν το ΕΑΜ. Με τη Θ΄ Συντακτική Πράξη απολύθηκε (1967) από τη δικτατορία για να επανέλθει, μετά τη μεταπολίτευση στο Υπουργείο.

Ελαβε μέρος σε πολλά διεθνή Συνέδρια, στη χώρα μας και το εξωτερικό. Εχει συγγράψει και μεταφράσει αριθμό βιβλίων της ειδικότητάς του, που εξέδωσε το υπουργείο Γεωργίας. Ενώ άρθρα και μελέτες του με γεωργοκοινωνικό περιεχόμενο, έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά, σε επιστημονικά, τεχνικά και οικονομικά περιοδικά και εφημερίδες της χώρας. Τα ζητήματα των επιπτώσεων από την Ενταξή μας στην ΕΟΚ (ΕΕ)φωτίζονται, ιδιαίτερα, στο βιβλίο του «Σκοτεινές διαδρομές της γεωργικής πολιτικής (1962 - 1999)», που εκδόθηκε το 1999. Μέλος των διοικήσεων των οργανώσεων των Γεωπόνων και του ΓΕΩΤΕΕ σ' όλη τη σταδιοδρομία του. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Μελέτης Προγραμματισμού και Προβολής Αγροτικών Προβλημάτων (ΕΜΠΠΑΠ), που εξέδιδε από το 1975 το μηνιαίο περιοδικό «Αγροτική Αναγέννηση».

Αναδείχτηκε στην ηγεσία του ΑΚΕ και, στη συνέχεια, ΓΓ του Προοδευτικού Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας (ΠΑΚΕ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ