Σάββατο 12 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Ξεκινούν στις 15 Γενάρη

Αντιμέτωποι με την εξανεμισμένη αγοραστική δύναμη των μισθών τους οι εργαζόμενοι

Στο φόντο των αλλεπάλληλων κερδοσκοπικών ανατιμήσεων και της καθημερινής ακρίβειας, που «γονατίζει» τα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και στοιχειώδεις όρους διαβίωσης, ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη 15 Γενάρη οι χειμερινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φλεβάρη. Οι έμποροι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στο ενδεχόμενο να δώσει η περίοδος των εκπτώσεων έστω και μια μικρή «ανάσα» στην ασφυξία που επικρατεί στην αγορά. Επιπλέον, όπως διαπιστώνουν οι περισσότεροι από αυτούς, οι προηγούμενες εβδομάδες, αν και ήταν μέρες γιορτών, δεν απέδωσαν καρπούς για τα ταμεία των μικρών καταστημάτων, καθώς τα ισχνά εισοδήματα των καταναλωτών εξανεμίστηκαν πολύ γρήγορα σε άμεσες ανάγκες και σε οικονομικές εκκρεμότητες όλου του προηγούμενου διαστήματος.

Οι καθημερινές ανατιμήσεις και η διατήρηση των μισθών σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα δημιουργούν αξεπέραστα αδιέξοδα για τα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα όσο και να διαρκούν οι εκπτώσεις να μην είναι σε θέση να αναθερμάνουν τον τζίρο των καταστημάτων. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιδίδεται σε λεονταρισμούς και ανέξοδες βαρύγδουπες απειλές ότι δήθεν θα «κόψει τα χέρια» στους κερδοσκόπους και επαναφέρει την αντιδραστική θεωρία ότι για την ακρίβεια φταίνε οι μισθοί προκειμένου να διασώσει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ενόψει της έναρξης των εκπτώσεων το ΚΕΚΠΑ συνιστά στους καταναλωτές σε κάθε περίπτωση να έχουν τα μάτια τους «δεκατέσσερα», καθώς αρκετοί «αετονύχηδες» επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν με διάφορα κόλπα στην περίοδο των εκπτώσεων. Ετσι, εφιστά την προσοχή στις πλασματικές εκπτώσεις και προτείνει να γίνεται μια καταγραφή των πραγματικών τιμών που πωλούνται συγκεκριμένα προϊόντα που ενδιαφέρουν τον καταναλωτή πριν από τις εκπτώσεις ώστε να είναι σε θέση να διαπιστώσει εάν πράγματι γίνεται η έκπτωση που αναγράφεται στην περίοδο των εκπτώσεων. Ακόμη, επισημαίνει ότι οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν προϊόντα που αποδεικνύονται ελαττωματικά, έστω κι αν αγοράστηκαν με καθεστώς έκπτωσης, εκτός εάν γι' αυτό ενημερώνεται σχετικά ο καταναλωτής κατά την πώληση του προϊόντος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ