Τετάρτη 9 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Προβληματισμός για τις «αντοχές» του δικομματισμού

Εντονη ταραχή επικρατεί στα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς η έντονη δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων για την αντιδραστική πολιτική τους προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στο ίδιο το οικοδόμημα του δικομματισμού.

Η πρωτοφανής αμφισβήτηση και απόρριψη των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως καταγράφεται με σαφήνεια στο πρόσφατο γκάλοπ της «Μέτρον Ανάλυσις», έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό για τις «αντοχές» του δικομματισμού. Ηγετικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν ότι υπάρχει «μια γενικευμένη απαισιοδοξία και δυσαρέσκεια» και μια κλιμακούμενη διαμαρτυρία που αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά και αγγίζει το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Επίσης, θεωρούν δεδομένο ότι τα πράγματα αυτά δε θα αλλάξουν στο ορατό μέλλον, αφού θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα η ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων. Η διέξοδος που αναζητείται είναι στην κατεύθυνση της «ανακαίνισης» του πολιτικού συστήματος και της εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, πράγμα φυσικά καθόλου εύκολο, αφού τα «μέσα» που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν (παροχές-ψίχουλα, κλπ.) πλέον δεν είναι «διαθέσιμα».

Στο πλαίσιο αυτό επανέρχονται, δίχως όμως να έχουν εκφραστεί ακόμα δημόσια, τα σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας μεταξύ των γνωστών «ζευγαριών» (ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ., ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ αλλά και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)...

Ειδικότερα, η κυβέρνηση προσποιείται ότι δε βλέπει τη ραγδαία φθορά της επιρροής της που κατέγραψε το τελευταίο γκάλοπ, τάση που σύμφωνα με πληροφορίες θα επιβεβαιωθεί και από τις άλλες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα. Ο βασικός λόγος είναι ότι το επόμενο διάστημα σχεδιάζει να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα μέτωπα, ενώ γενικότερα μέσα στο 2008 θα πάρει «κρίσιμες αποφάσεις» για την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τα στοιχεία της δημοσκόπησης της «Μέτρον Ανάλυσις», προτίμησε να υπεκφύγει μιλώντας επί της διαδικασίας και παραπέμποντας «στην πάγια θέση μου για τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, τις οποίες χρησιμοποιούμε ως εργαλεία δουλιάς». Ξέχασε βέβαια ότι δεν ήταν λίγες οι φορές στο παρελθόν που χρησιμοποιούσε τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων για να στηρίξει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί υποστήριξης των «μεταρρυθμίσεων» από την πλειοψηφία του λαού...

Το ίδιο αμήχανη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, που σε καμία περίπτωση βέβαια δεν παραδέχτηκε ότι η συνεχιζόμενη φθορά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλεται στην αντιλαϊκή πολιτική που υποστηρίζει.

«Εμείς δεν είχαμε σε καμία περίπτωση την προσδοκία να καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις ανατροπή του πολιτικού σκηνικού τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές», ψέλλισε ο Γ. Ραγκούσης, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ανακαλύψει κάποια «θετικά, ποιοτικά στοιχεία μέσα σε αυτή τη δημοσκόπηση για το ΠΑΣΟΚ», τα οποία όμως «δεν είναι η ώρα να τα επισημάνουμε»! Από την άλλη επιχείρησε να αδράξει ως σωσίβιο τα ευρήματα για την υπόθεση Ζαχόπουλου για να υποστηρίξει ότι «ουσιαστικά συντρίβεται όλη η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης γύρω από την υπόθεση Ζαχόπουλου».

Σημειώνεται, σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα της «Μέτρον Ανάλυσις» για τον ANT1, ότι η ΝΔ χάνει επτά ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τη μέτρηση της ίδιας εταιρείας στις 15 του Νοέμβρη, κατρακυλώντας στην πρόθεση ψήφου στο 27,6%, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγράφει απώλειες 5,1% και υποχωρεί στο 26,3%. Πρόκειται για το χαμηλότερο βαθμό συσπείρωσης των δύο μεγάλων κομμάτων από τη δεκαετία του '80...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ