Τετάρτη 9 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Me ... debate και blogs η μάχη της προεδρίας

Το αίτημα για debate ανάμεσα στους υποψηφίους για την προεδρία του ΣΥΝ προτάσσουν ο Φ. Κουβέλης και η «ανανεωτική πτέρυγα» μία μέρα μετά την - επικοινωνιακού χαρακτήρα - συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα σε διάφορα blogs. Την πρόταση αυτή απηύθυνε από τη Θεσσαλονίκη ο Φ. Κουβέλης, ενώ σε ανακοίνωσή της η «ανανεωτική πτέρυγα» τονίζει πως «είναι προφανές ότι το ζήτημα της ηγεσίας, και μάλιστα με τον τρόπο με τον οποίο τέθηκε, τείνει να επικαλύψει το σύνολο των προσυνεδριακών διαδικασιών και την ουσία της πολιτικής συζήτησης».

Εκτιμά δε ως αναγκαίο οι υποψήφιοι για τη θέση του νέου προέδρου να διατυπώσουν με σαφήνεια το σύνολο των πολιτικών τους προτάσεων και δεσμεύσεων. Και συμπληρώνει ότι θα επιμείνει, παρότι η πρότασή της προς την ΠΓ για απευθείας διάλογο των συντρόφων Κουβέλη και Τσίπρα σε μεγάλες ανοιχτές συσκέψεις μελών και φίλων του ΣΥΝ δεν υιοθετήθηκε.

Ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε προχτές στην μπλογκόσφαιρα σε μια διαδικτυακή συνέντευξη η οποία συνάντησε αντιδράσεις για τη σκοπιμότητά της από πολλούς μπλόγκερς , αλλά και για το στήσιμό της, καθώς απάντησε σε προκαθορισμένες ερωτήσεις, λίγες μπροστά στον όγκο όσων είχαν κατατεθεί (μόλις σε 15 από τις 170 περίπου). Εκεί, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ ισχυριζόμενος ότι ο ΣΥΝ δε γνωρίζει το προγραμματικό του πλαίσιο και συνεπώς «δεν μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον να έρθει στην εξουσία αν δεν ξέρουμε ποιο είναι το προγραμματικό του πλαίσιο». Λες και η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι άγνωστη, κρυφή ή κρυμμένη... Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, μία μόλις μέρα μετά τη δική του επισήμανση στην εφημερίδα «Εποχή» ότι αυτό πρέπει να ηττηθεί, δήλωσε υποκριτικά πως «έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας». Να σημειωθεί ότι «επώδυνα» ζητήματα που είχαν κατατεθεί εν είδει ερωτήματος όπως π.χ. το Κυπριακό και το «σχέδιο Ανάν» βρέθηκαν εκτός της λίστας με τις ερωτήσεις που τελικά του απευθύνθηκαν.

Με τη σειρά του ο Φ. Κουβέλης σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη χτες παρουσίασε τις βασικές πολιτικές και προγραμματικές του θέσεις, διανθισμένες με αιχμές κατά του συνυποψηφίου του για την προεδρία του ΣΥΝ. Κι αυτός, όπως και ο Αλ. Τσίπρας, τάχτηκε υπέρ της «αριστεράς της θέσης και όχι της άρνησης», της «αριστεράς της μεταρρύθμισης που διαμορφώνει εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο». Επανέλαβε ότι ο Συνασπισμός πρέπει να πορευτεί στην κατεύθυνση των κοινωνικών συνεργασιών και των πολιτικών συμμαχιών με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς για την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά στις εσωκομματικές διαδικασίες, ανέφερε πως «το αρχηγοκεντρικό μοντέλο δε μας ταιριάζει. Σε καμία εκλογή προέδρου του κόμματος μέχρι σήμερα δεν είχαμε αιφνιδιασμούς και δαχτυλίδια (...). Ανανέωση σημαίνει πάνω απ' όλα βαθιά τομή στην οργάνωση και τη λειτουργία του κόμματος. Ας μην επιτρέψουμε σε άλλες λειτουργίες να αντικαταστήσουν τη διασταύρωση και τη διαπάλη των ιδεών, ας βάλουμε φραγμό στις προσπάθειες η απλή διαχείριση να υποκαταστήσει την πολιτική».

Στο ΚΚΕ αναφέρθηκε και ο Φ. Κουβέλης, δηλώνοντας ότι «η ενότητα είναι πάντα ζητούμενο, όμως προϋποθέτει συμφωνία σε βασικά ζητήματα. Με το ΚΚΕ έχουμε διαφορές σε στρατηγικής σημασίας θέματα, αλλά αυτό σε τίποτα δεν εμποδίζει να υπάρξει κοινή πολιτική δράση σε ζητήματα που είναι δυνατόν να εξασφαλίζουν κοινό πολιτικό τόπο».

Αλήθεια, όταν έχουν πολλάκις ομολογήσει όπως και τώρα τις στρατηγικές διαφορές τους με το ΚΚΕ που σημαίνει, όπως επίσης πολλάκις έχουν ομολογήσει, πως δεν υπάρχει έδαφος συνεργασίας, γιατί υποκριτικά επανέρχονται σ' αυτό το θέμα; Η υποκρισία σ' όλο της το μεγαλείο...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org